2017-05-04 16:02

2017-05-04 16:02

Fyra män bakom verken

SUNNE: Konstutställning på Sundsbergs gårds konsthall

Djur och natur är ett kärt motiv hos värmlänningarna Bo Wiktorsson, Per-Erik Hedell, Peter Jansson och Nils Olov Nilsson. På Sundsbergs gård visas, med start på lördagen, nästan 80 verk i både avbildande och abstrakt bildkonst.

– Ofta blir man lite hemmablind. Jag vill skildra det vackra i Värmland. I mina tavlor märks det att jag är en vintermänniska, säger Nils Olov Nilsson från Ekshärad. Förr om åren målade han bara i olja, men ägnar sig numera alltmer åt akvarell.

Skuggspel

Peter Jansson från Ulvsby jobbar mycket med ljus och skuggor i sitt akvarellmåleri.

– Jag fotograferar mycket och fascineras av ljusspel. Som de långa skuggorna i skogen under tidig vår, säger han. Jansson visar alltifrån en soldränkt, somrig ögonblicksbild på ungdomar vid Kungsgatan i Karlstad till en räv i snölandskap.

Motiv från bygden

Naturtrogna blommor och landskapsbilder från Värmland, och de gamla hemtrakterna i Jämtland, är Bo Wiktorssons paradgren.

– Jag har bland annat hämtat motiv från By och Backa i Fryksdalen, säger Karlstadsbon, som fick tid att måla i akryl, akvarell och olja efter pensionen.

Abstrakt lockar

Per-Erik Hedell, också från Karlstad, ägnar allt mer tid åt abstrakt måleri, främst i akrylteknik.

– Jag har målat sedan 15 års ålder och har haft målarskolor, gallerier och många utställningar. Förut målade jag mer naturalistiskt, ofta djur och natur. Nu är det mesta fantasibilder, det är väl en naturlig utveckling, säger han.

– Ofta blir man lite hemmablind. Jag vill skildra det vackra i Värmland. I mina tavlor märks det att jag är en vintermänniska, säger Nils Olov Nilsson från Ekshärad. Förr om åren målade han bara i olja, men ägnar sig numera alltmer åt akvarell.

Skuggspel

Peter Jansson från Ulvsby jobbar mycket med ljus och skuggor i sitt akvarellmåleri.

– Jag fotograferar mycket och fascineras av ljusspel. Som de långa skuggorna i skogen under tidig vår, säger han. Jansson visar alltifrån en soldränkt, somrig ögonblicksbild på ungdomar vid Kungsgatan i Karlstad till en räv i snölandskap.

Motiv från bygden

Naturtrogna blommor och landskapsbilder från Värmland, och de gamla hemtrakterna i Jämtland, är Bo Wiktorssons paradgren.

– Jag har bland annat hämtat motiv från By och Backa i Fryksdalen, säger Karlstadsbon, som fick tid att måla i akryl, akvarell och olja efter pensionen.

Abstrakt lockar

Per-Erik Hedell, också från Karlstad, ägnar allt mer tid åt abstrakt måleri, främst i akrylteknik.

– Jag har målat sedan 15 års ålder och har haft målarskolor, gallerier och många utställningar. Förut målade jag mer naturalistiskt, ofta djur och natur. Nu är det mesta fantasibilder, det är väl en naturlig utveckling, säger han.