2017-03-15 16:31

2017-03-15 16:31

Bang gör debut på kungliga operan

HALLÅ DÄR...

...Ole Aleksander Bang, Hammaröbördig artist som i höst gör debutsäsong som operasångare, och det blir på Kungliga operan i rollen som Don Ramiro i Askungen.

Hur känns det att debutera på en nationalscen?

– Det känns otroligt roligt, jag är hedrad och glad över det. Och tycker att det är kul att de vill satsa på mig och att det är en repertoar som jag tycker mycket om.

Operan Askungen, vad kan du säga om den?

– Det är en opera som är skriven av Rossini, den största inom operavärlden i början på 1800-talet. Det är snabbt och högt tempo, med en virtuos musik- och sångstil. Min roll, Don Ramiro, är det italienska namnet som de har gett prisen.

Vad kräver rollen av dig?

– Det är en hög roll vokalt och den kräver mycket av rösten, sen är den snabb och är en blandning av komisk och dramatisk. Så det är en mångfaciterad roll.

Och nästa vår väntar Göteborgsoperan och rollen som Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla, en riktigt klassisk opera.

– Det ser jag mycket fram emot, för den har jag haft sikte på länge, det är en opera som passar mig.

Det är också en Rossiniopera, betyder han något speciellt för dig?

– Jag har en röst som passar sig bra för Rossini och det är en musikstil som passar mig och som jag gör bra. Så det är inte så förvånanden att det faller sig att det blir de här rollerna det första året.

Efter de här två säsongerna, vad väntar då?

– Jag är bokad fram till sommaren 2018, men jag har lite trådar ute och har varit och sjungit lite utomlands, det är något som lockar för jag vill sjunga överallt.

Och att sjunga i Värmland igen?

– Det gör jag gärna framöver, men inte just nu.

Du avslutar studierna på Operahögskolan om några månader, vad tar du med dig från dem?

– Jag har fått möjligheten att öva min teknik, jag har fått en repertoarkännedom, kunnat träna språk. Och vi har precis spelat vår examensproduktion, Albert Herring av Benjamin Britten, där jag gjorde huvudrollen. Just nu är jag i Malmö och repar Aniara där jag spelar Chefstekniker 1.

Fotnot: Aniara har premiär den 6 maj och Askungen har premiär den 29 november.

Hur känns det att debutera på en nationalscen?

– Det känns otroligt roligt, jag är hedrad och glad över det. Och tycker att det är kul att de vill satsa på mig och att det är en repertoar som jag tycker mycket om.

Operan Askungen, vad kan du säga om den?

– Det är en opera som är skriven av Rossini, den största inom operavärlden i början på 1800-talet. Det är snabbt och högt tempo, med en virtuos musik- och sångstil. Min roll, Don Ramiro, är det italienska namnet som de har gett prisen.

Vad kräver rollen av dig?

– Det är en hög roll vokalt och den kräver mycket av rösten, sen är den snabb och är en blandning av komisk och dramatisk. Så det är en mångfaciterad roll.

Och nästa vår väntar Göteborgsoperan och rollen som Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla, en riktigt klassisk opera.

– Det ser jag mycket fram emot, för den har jag haft sikte på länge, det är en opera som passar mig.

Det är också en Rossiniopera, betyder han något speciellt för dig?

– Jag har en röst som passar sig bra för Rossini och det är en musikstil som passar mig och som jag gör bra. Så det är inte så förvånanden att det faller sig att det blir de här rollerna det första året.

Efter de här två säsongerna, vad väntar då?

– Jag är bokad fram till sommaren 2018, men jag har lite trådar ute och har varit och sjungit lite utomlands, det är något som lockar för jag vill sjunga överallt.

Och att sjunga i Värmland igen?

– Det gör jag gärna framöver, men inte just nu.

Du avslutar studierna på Operahögskolan om några månader, vad tar du med dig från dem?

– Jag har fått möjligheten att öva min teknik, jag har fått en repertoarkännedom, kunnat träna språk. Och vi har precis spelat vår examensproduktion, Albert Herring av Benjamin Britten, där jag gjorde huvudrollen. Just nu är jag i Malmö och repar Aniara där jag spelar Chefstekniker 1.

Fotnot: Aniara har premiär den 6 maj och Askungen har premiär den 29 november.