2017-03-08 16:12

2017-03-13 09:19

Årets vackraste böcker utsedda

KARLSTAD: Bild, text, form i skön förening

En bok kan beskrivas som intressant, välskriven, läsvärd och mycket annat. Men den kan också vara vacker! Nu har årets Vackraste Värmlandsbok 2016 utsetts.

Det är föreningen Värmlandslitteratur som varje år utser den vackraste boken bland de cirka 200 böcker med värmländsk anknytning årligen ges ut. Utmärkelsen Vackraste Värmlandsbok 2016 går till ett verk som också var Värmlands museums årsbok i fjol.

Livet hemma hos

”Hemma på Bråte – en herrgård i 1890-talets Värmland” är formgiven av Anne-Marie Haakana, som har utgått från en serie akvareller målade av Anna Cederström, som var dotter i den familj som bodde på Bråte vid 1800-talets slut. För texten svarar kulturhistorikern Elisabeth Hildemark.

Herrgården, som ligger ute på Segerstad, håller i dag på att förfalla. Att få dokumenterat hur livet på en herrgård tedde sig vid den här tidpunkten var ett skäl till att boken gavs ut som museets årsbok.

Fint helhetsintryck

Det juryn, för det nu aktuella priset, föll för var bland annat sättet som formgivaren fått Cederströms akvareller att komma till sin rätt. De liggande bilderna har fått styra formatet och ordningen på akvarellerna gör att läsaren får känslan av att vandra genom huset. Pappersval, färger och läsbarhet bidrar också till det fina helhetsintrycket.

– Vi är faktiskt väldigt petiga och tittar på en mängd detaljer när vi bedömer böckerna. Det handlar om så mycket mer än ett vackert bokomslag, säger Helena Vermkrantz som tillsammans med Margareta Wallin Wictorin och Caroline Linhult utgör juryn.

Omnämns särskilt

Juryn har också enats om två hedersomnämnanden: Den ena är Monica Sjögren Nordgrens ”Kvinnan vid Jesu sida – Älskad och förtalad kultgestalt” formgiven av Anita Stjernlöf-Lund. En utsökt bok som signalerar dyrbarhet och vördnad, lyder en del av juryns motivering.

Den andra är ”En tryckare på Blue Moon Bar – Samlade krönikor och kåserier” av Hanna Hellquist. Här har hennes tidningskåserier förpackats i en grafisk form präglad av lekfullhet och överraskning.

Prisutdelning sker på föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte i Herrhagskyrkan på lördag.

Det är föreningen Värmlandslitteratur som varje år utser den vackraste boken bland de cirka 200 böcker med värmländsk anknytning årligen ges ut. Utmärkelsen Vackraste Värmlandsbok 2016 går till ett verk som också var Värmlands museums årsbok i fjol.

Livet hemma hos

”Hemma på Bråte – en herrgård i 1890-talets Värmland” är formgiven av Anne-Marie Haakana, som har utgått från en serie akvareller målade av Anna Cederström, som var dotter i den familj som bodde på Bråte vid 1800-talets slut. För texten svarar kulturhistorikern Elisabeth Hildemark.

Herrgården, som ligger ute på Segerstad, håller i dag på att förfalla. Att få dokumenterat hur livet på en herrgård tedde sig vid den här tidpunkten var ett skäl till att boken gavs ut som museets årsbok.

Fint helhetsintryck

Det juryn, för det nu aktuella priset, föll för var bland annat sättet som formgivaren fått Cederströms akvareller att komma till sin rätt. De liggande bilderna har fått styra formatet och ordningen på akvarellerna gör att läsaren får känslan av att vandra genom huset. Pappersval, färger och läsbarhet bidrar också till det fina helhetsintrycket.

– Vi är faktiskt väldigt petiga och tittar på en mängd detaljer när vi bedömer böckerna. Det handlar om så mycket mer än ett vackert bokomslag, säger Helena Vermkrantz som tillsammans med Margareta Wallin Wictorin och Caroline Linhult utgör juryn.

Omnämns särskilt

Juryn har också enats om två hedersomnämnanden: Den ena är Monica Sjögren Nordgrens ”Kvinnan vid Jesu sida – Älskad och förtalad kultgestalt” formgiven av Anita Stjernlöf-Lund. En utsökt bok som signalerar dyrbarhet och vördnad, lyder en del av juryns motivering.

Den andra är ”En tryckare på Blue Moon Bar – Samlade krönikor och kåserier” av Hanna Hellquist. Här har hennes tidningskåserier förpackats i en grafisk form präglad av lekfullhet och överraskning.

Prisutdelning sker på föreningen Värmlandslitteraturs årsmöte i Herrhagskyrkan på lördag.