2017-03-06 15:38

2017-03-06 15:38

Hyllning till minne av Oscar Stjerne

TORSBY: 100 år sedan bästsäljande poeten avled

Han var en av de mest lästa poeterna. Oscar Stjernes diktböcker såldes i mer än 55 000 exemplar. I dag är han i det närmsta bortglömd.
På söndag arrangeras det första av två minnesprogram till poetens ära, 100 år efter hans bortgång.

Oscar Stjerne växte upp på gården Kajsheden i Torsby. Redan som ung visade han sig ha begåvning och flyttade efter avslutade studier i Torsby vidare till Karlstad där han tog studenten.

– Oscar Stjerne följde på sätt och vis i Gustaf Frödings fotspår. Efter studenten i Karlstad flyttade han till Uppsala för fortsatta studier, men han tvingades återvända till Torsby utan avlagd examen vilket säkerligen var lite skamligt, berättar Alf Brorson som är en av personerna bakom minnesprogrammen i Torsby.

– Likt Fröding fick han också sedermera jobb på Karlstads-Tidningen, det var 1899. Men till skillnad från Fröding blev han senare delägare i tidningen. Han fick också uppleva lyckan i äktenskapen och som förälder, berättar Brorson vidare.

1901 publicerades Stjernes första diktsamling Visor och värs, 1906 utkom hans bäst säljande diktbok Sol och snö som också innehåller hans paraddikt Björkarna där hemma.

– Oscar Stjerne skrev nationalromantiskt, han hade ett väldigt fint flyt i sina dikter, en särskild rytm. Han var duktig på rim, metaforer och bildspråk. Hans poesi var otroligt populär, men han var inte nyskapande, vilket är anledningen till att han inte är känd i dag, säger Alf Brorson.

Under sina sista år i livet led Oscar Stjerne av psykisk sjukdom och avled på Marieberg i Kristinehamn 1917.

– Tio år efter hans död avtäcktes det stora monumentet till hans minne på kyrkogården i Torsby. Selma Lagerlöf höll tal, berättar Alf Brorson.

På kyrkogården i Torsby vilar även Signe Björnberg, känd som Sigge Stark och likt Oscar Stjerne en författare vars verk lästas av folket men aldrig riktigt erkändes av kritikerna. Oscar Stjerne var heller inte helt och hållet hyllad i sin hembygd Torsby. Visserligen höjdes hans status när han fick jobb på Karlstads-Tidningen, men den satiriska dikten där Torsby döpts om till Strutteby gjorde honom knappast populär. Den psykiska ohälsan lär också ha solkat hans namn.

Oscar Stjerne var trots den en gång så stora framgången mer eller mindre bortglömd som poet redan 1943, då intresset för hans verk återuppväcktes i samband med att man till ära av hans 70-års dag gav ut en samlingsvolym med förord av prins Wilhelm. Även 1973 gavs en samlingsvolym ut, den gången med förord av hans son Per.

Dessförinnan, 1971, namngavs Torsbys gymnasieskolan efter den kände poeten. Den nya skolans namn var en känslig fråga och namnet Stjerneskolan valdes med en rösts övervikt.

– Jag ingick i skolkören och i samband med invigningen sjöng vi två texter av Oscar Stjerne som tonsatts av Lars Moberg. Jag minns att mina föräldrar, och fler med dem, inte var helt förtjusta över att man namngett skolan efter Stjerne, säger Curt Engström, ordförande i Sahlströmsgårdens vänner som i samarbete med Torsby kommun och Studiefrämjandet står bakom arrangemanget.

– I dag tror nog många att skolans namn har något med stjärnor att göra. Att den är uppkallad efter poeten Stjerne, och vem han var vet nog få, säger Alf Brorson.

Men med start på söndag ska alltså kunskapsluckorna kring poeten hos många fyllas i. Programmet på Sahlströmsgården inleds klockan 16 och omfattar en introduktion kring poeten och senare ett musikaliskt framträdande av Björn Sandborgh, som i slutet av 1980-talet gav ut en skiva där han tonsatt texter av Oscar Stjerne. Dessutom kommer Torleif Styffe att recitera några av Stjernes verk.

Den 9 april är det dags för det andra programmet och då stundar en konsert med det lokala bandet Your absent friend, som uppträden med nyskapad musik till Oscar Stjernes texter.

– Idén om ett minnesprogram kring Oscar Stjerne kommer från den före detta läraren Torbjörn Sjöqvist som avled i vintras. Han hade bland annat tankar om att göra något kring Oscar Stjerne på samma sätt som bandet Mando Diao gjorde med Gustaf Fröding, berättar Alf Brorson.

Oscar Stjerne växte upp på gården Kajsheden i Torsby. Redan som ung visade han sig ha begåvning och flyttade efter avslutade studier i Torsby vidare till Karlstad där han tog studenten.

– Oscar Stjerne följde på sätt och vis i Gustaf Frödings fotspår. Efter studenten i Karlstad flyttade han till Uppsala för fortsatta studier, men han tvingades återvända till Torsby utan avlagd examen vilket säkerligen var lite skamligt, berättar Alf Brorson som är en av personerna bakom minnesprogrammen i Torsby.

– Likt Fröding fick han också sedermera jobb på Karlstads-Tidningen, det var 1899. Men till skillnad från Fröding blev han senare delägare i tidningen. Han fick också uppleva lyckan i äktenskapen och som förälder, berättar Brorson vidare.

1901 publicerades Stjernes första diktsamling Visor och värs, 1906 utkom hans bäst säljande diktbok Sol och snö som också innehåller hans paraddikt Björkarna där hemma.

– Oscar Stjerne skrev nationalromantiskt, han hade ett väldigt fint flyt i sina dikter, en särskild rytm. Han var duktig på rim, metaforer och bildspråk. Hans poesi var otroligt populär, men han var inte nyskapande, vilket är anledningen till att han inte är känd i dag, säger Alf Brorson.

Under sina sista år i livet led Oscar Stjerne av psykisk sjukdom och avled på Marieberg i Kristinehamn 1917.

– Tio år efter hans död avtäcktes det stora monumentet till hans minne på kyrkogården i Torsby. Selma Lagerlöf höll tal, berättar Alf Brorson.

På kyrkogården i Torsby vilar även Signe Björnberg, känd som Sigge Stark och likt Oscar Stjerne en författare vars verk lästas av folket men aldrig riktigt erkändes av kritikerna. Oscar Stjerne var heller inte helt och hållet hyllad i sin hembygd Torsby. Visserligen höjdes hans status när han fick jobb på Karlstads-Tidningen, men den satiriska dikten där Torsby döpts om till Strutteby gjorde honom knappast populär. Den psykiska ohälsan lär också ha solkat hans namn.

Oscar Stjerne var trots den en gång så stora framgången mer eller mindre bortglömd som poet redan 1943, då intresset för hans verk återuppväcktes i samband med att man till ära av hans 70-års dag gav ut en samlingsvolym med förord av prins Wilhelm. Även 1973 gavs en samlingsvolym ut, den gången med förord av hans son Per.

Dessförinnan, 1971, namngavs Torsbys gymnasieskolan efter den kände poeten. Den nya skolans namn var en känslig fråga och namnet Stjerneskolan valdes med en rösts övervikt.

– Jag ingick i skolkören och i samband med invigningen sjöng vi två texter av Oscar Stjerne som tonsatts av Lars Moberg. Jag minns att mina föräldrar, och fler med dem, inte var helt förtjusta över att man namngett skolan efter Stjerne, säger Curt Engström, ordförande i Sahlströmsgårdens vänner som i samarbete med Torsby kommun och Studiefrämjandet står bakom arrangemanget.

– I dag tror nog många att skolans namn har något med stjärnor att göra. Att den är uppkallad efter poeten Stjerne, och vem han var vet nog få, säger Alf Brorson.

Men med start på söndag ska alltså kunskapsluckorna kring poeten hos många fyllas i. Programmet på Sahlströmsgården inleds klockan 16 och omfattar en introduktion kring poeten och senare ett musikaliskt framträdande av Björn Sandborgh, som i slutet av 1980-talet gav ut en skiva där han tonsatt texter av Oscar Stjerne. Dessutom kommer Torleif Styffe att recitera några av Stjernes verk.

Den 9 april är det dags för det andra programmet och då stundar en konsert med det lokala bandet Your absent friend, som uppträden med nyskapad musik till Oscar Stjernes texter.

– Idén om ett minnesprogram kring Oscar Stjerne kommer från den före detta läraren Torbjörn Sjöqvist som avled i vintras. Han hade bland annat tankar om att göra något kring Oscar Stjerne på samma sätt som bandet Mando Diao gjorde med Gustaf Fröding, berättar Alf Brorson.