2017-02-03 06:00

2017-02-03 06:00

En filmisk resa i fantasiunion

KONST

Mats Åkerman älskar kartor. Och franska och italienska 60-talsfilmer. På galleri Bergman i Karlstad visar han en road-movie på duk av sin fantasivärld.

Den första kartan av det påhittade riket Svagiska unionen tecknade Stockholmskonstnären Mats Åkerman redan som 11-åring. Sedan dess har riket utvecklats betydligt.

På galleri Bergman tar han med besökaren på en filmisk resa genom Svagiska union med målade karaktärer och miljöer från platser på kartan i riket. I bakgrunden hörs tidstypisk filmmusik som att den strömmade ur radion på en av 60-talsbilarna.

– Jag är väldigt inspirerad av franska och italienska filmer från 50- och 60-talen som jag arbetar om i måleriet för att passa min fantasivärld. Man ska förnimma att man har varit på de här platserna.

Den som kan sin filmhistoria kan se omarbetade scener ur Jean-Luc Godards Tokstollen och ana en del Hitchcock. Han målar till filmmusik, jazz, fransk chanson och italiensk smörsång för att komma i stämning.

– Och jag älskar kartor och har bra lokalsinne. Så den delen i min hjärna är lika bra utvecklad som Londons taxichaufförer.

Vernissage är i dag fredag och utställningen pågår till 18 februari.

Den första kartan av det påhittade riket Svagiska unionen tecknade Stockholmskonstnären Mats Åkerman redan som 11-åring. Sedan dess har riket utvecklats betydligt.

På galleri Bergman tar han med besökaren på en filmisk resa genom Svagiska union med målade karaktärer och miljöer från platser på kartan i riket. I bakgrunden hörs tidstypisk filmmusik som att den strömmade ur radion på en av 60-talsbilarna.

– Jag är väldigt inspirerad av franska och italienska filmer från 50- och 60-talen som jag arbetar om i måleriet för att passa min fantasivärld. Man ska förnimma att man har varit på de här platserna.

Den som kan sin filmhistoria kan se omarbetade scener ur Jean-Luc Godards Tokstollen och ana en del Hitchcock. Han målar till filmmusik, jazz, fransk chanson och italiensk smörsång för att komma i stämning.

– Och jag älskar kartor och har bra lokalsinne. Så den delen i min hjärna är lika bra utvecklad som Londons taxichaufförer.

Vernissage är i dag fredag och utställningen pågår till 18 februari.