2016-07-13 13:21

2016-07-13 13:21

Tre familjer får Frödingmedaljen

Gustaf Fröding-sällskapets Frödingmedalj tilldelas 2016:

Sonja och Göran Hagenmarck på Byn i Alster, Kerstin och Magnus Karlander på Gunnerud i Alster, samt Birgitta och Lars Arenö på Slorudsborg i Brunskog.

De tre familjerna bor och verkar på gårdar som var viktiga för Gustaf Fröding och hans författarskap.

Genom sitt engagemang har de gjort sig till förvaltare av stora värden för svensk kulturhistoria, anser Gustaf Fröding-sällskapet.

Gårdarna Byn och Gunnerud ligger i Alsterdalen och är de viktigaste platserna i Gustaf Frödings uppväxtmiljö. Det är hit, till föräldrarnas hem som nygifta och farmoderns änkesäte, han återvänder i diktcykeln i Strövtåg i hembygden.

På gården Slorudsborg i Brunskog, hos systern och hemmansägaren Matilda Fröding, fann den blivande skalden en fristad efter de misslyckade studierna i Uppsala. Här kunde han lägga grunden inför diktardebuten och samla människor, historier och miljöer till sin första diktsamling ”Gitarr och dragharmonika”.

Frödingmedaljen delas ut i samband med Frödingdagarna på Alsters herrgård 20-21 augusti.

Gustaf Fröding-sällskapets Frödingmedalj tilldelas 2016:

Sonja och Göran Hagenmarck på Byn i Alster, Kerstin och Magnus Karlander på Gunnerud i Alster, samt Birgitta och Lars Arenö på Slorudsborg i Brunskog.

De tre familjerna bor och verkar på gårdar som var viktiga för Gustaf Fröding och hans författarskap.

Genom sitt engagemang har de gjort sig till förvaltare av stora värden för svensk kulturhistoria, anser Gustaf Fröding-sällskapet.

Gårdarna Byn och Gunnerud ligger i Alsterdalen och är de viktigaste platserna i Gustaf Frödings uppväxtmiljö. Det är hit, till föräldrarnas hem som nygifta och farmoderns änkesäte, han återvänder i diktcykeln i Strövtåg i hembygden.

På gården Slorudsborg i Brunskog, hos systern och hemmansägaren Matilda Fröding, fann den blivande skalden en fristad efter de misslyckade studierna i Uppsala. Här kunde han lägga grunden inför diktardebuten och samla människor, historier och miljöer till sin första diktsamling ”Gitarr och dragharmonika”.

Frödingmedaljen delas ut i samband med Frödingdagarna på Alsters herrgård 20-21 augusti.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.