2016-03-22 14:22

2016-03-22 14:22

Konstrundan vid Övre Fryken jubilerar

UTSTÄLLNING: 60 konstnärer ställer ut på 25 platser

Med inspiration från föregångare på Österlen genomfördes Övre Frykens konstrunda för första gången under påskhelgen 1997. Det blev en omedelbar succé och sedan länge tillbaka är arrangemanget den årligt återkommande största kulturhändelsen i Fryksdalen.

Övre Frykens konstrunda arrangeras nu alltså för 20:e gången. Gun-Britt Karlsson, Heidruns förlag och café, är den som samordnar rundan.

– Det började med att jag och Bengt Berg satt vid köksbordet hemma hos Bengt och Ann-Katrin Sahlström. Vi bestämde oss för att försöka arrangera en lokal konstunda på vinst och förlust. Då hade vi inga tankar om att den skulle bli så stor och finnas kvar så länge, säger Gun-Britt Karlsson.

Årets konstrunda omfattar 25 besökspunkter inklusive samlingsutställningen på Prostgårdslagårn i Torsby. Den som tänker sig att besöka alla platser får räkna med att köra över 30 mil i bil.

– Det är inte att rekommendera. För besökare som kommer norrifrån är det bästa att besöka samlingsutställningen och där välja ut konstnärer och platser man vill besöka. Om man kommer söderifrån kan man gå in på konstrundans hemsida och med hjälp av bilder där planera sin rutt.

Totalt cirka 60 konstnärer medverkar i årets konstrunda. Per Pedersen från Tjusterby utanför Sunne och Hans Olsson från Utterbyn, Torsby, har bägge varit med sedan starten.

– Ett år var jag inte med. Jag tänkte att jag skulle åka och se lite utställningar själv. Men jag fick nästan som abstinens. Det gör jag inte om, säger Hans Olsson och skrattar.

– Det är inte påsk utan konstrundan. Det bästa är nog alla människor man träffar under de tre dagarna. En sak som förändrats genom åren är att vi nu har besökare som är så att säga tränade på att se konst. De är mer medvetna och ställer knivigare frågor, säger Per Pedersen.

Konstrundan lockar besökare från när och fjärran. En del reser till Fryksdalen endast för evenemanget, andra ser det som en bra utflykt i samband med besök av eller hos släkt och vänner.

– De senaste åren har antalet norska besökare ökat kraftigt, säger Gun-Britt Karlsson.

Övre Frykens konstrunda arrangeras nu alltså för 20:e gången. Gun-Britt Karlsson, Heidruns förlag och café, är den som samordnar rundan.

– Det började med att jag och Bengt Berg satt vid köksbordet hemma hos Bengt och Ann-Katrin Sahlström. Vi bestämde oss för att försöka arrangera en lokal konstunda på vinst och förlust. Då hade vi inga tankar om att den skulle bli så stor och finnas kvar så länge, säger Gun-Britt Karlsson.

Årets konstrunda omfattar 25 besökspunkter inklusive samlingsutställningen på Prostgårdslagårn i Torsby. Den som tänker sig att besöka alla platser får räkna med att köra över 30 mil i bil.

– Det är inte att rekommendera. För besökare som kommer norrifrån är det bästa att besöka samlingsutställningen och där välja ut konstnärer och platser man vill besöka. Om man kommer söderifrån kan man gå in på konstrundans hemsida och med hjälp av bilder där planera sin rutt.

Totalt cirka 60 konstnärer medverkar i årets konstrunda. Per Pedersen från Tjusterby utanför Sunne och Hans Olsson från Utterbyn, Torsby, har bägge varit med sedan starten.

– Ett år var jag inte med. Jag tänkte att jag skulle åka och se lite utställningar själv. Men jag fick nästan som abstinens. Det gör jag inte om, säger Hans Olsson och skrattar.

– Det är inte påsk utan konstrundan. Det bästa är nog alla människor man träffar under de tre dagarna. En sak som förändrats genom åren är att vi nu har besökare som är så att säga tränade på att se konst. De är mer medvetna och ställer knivigare frågor, säger Per Pedersen.

Konstrundan lockar besökare från när och fjärran. En del reser till Fryksdalen endast för evenemanget, andra ser det som en bra utflykt i samband med besök av eller hos släkt och vänner.

– De senaste åren har antalet norska besökare ökat kraftigt, säger Gun-Britt Karlsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.