2016-03-18 13:07

2016-03-22 08:57

Ebba Witt-Brattström får Mårbackapriset

KULTUR

Författarinnan Ebba Witt-Brattström tilldelas årets Mårbackapris. Hon belönas för att som forskare och författare arbetat i Selma Lagerlöfs anda.
Priset delas ut på Mårbacka i början av juni.

Mårbackapriset delas ut vartannat år till personer som professionellt gjort Selma Lagerlöfs författarskap levande och inom olika konstarter gestaltat hennes berättelser. Andra pristagare under de drygt 40 år som priset delats ut är exempelvis författarna Tove Jansson, Göran Tunström, Kerstin Ekman och Leif Stinnerbom.

I boken Kulturmannen ägnar Ebba Witt-Brattström stort utrymme åt fröken Lagerlöfs kamp för att skaffa sig en försörjning, men inte minst för att erövra sociala och kulturella positioner i ett patriarkalt samhälle: "För dåtidens kvinnor var det nämligen en sport att tränga sig in på männens arena...", skriver Ebba Witt-Brattström.

Bakom Selma Lagerlöfs framgångar fanns ett väl genomtänkt feministiskt fotarbete. Nätverket formulerade visioner för att vinna terräng i männens maktlandskap, men dessa kvinnor såg också till att Selma Lagerlöf fick finansiellt och moraliskt stöd under det tidiga författarskapet. Hon sågs som ett hopp och pionjär för kvinnorörelsen.

Motivering bakom årets val av Mårbackapristagare:

"Ebba Witt-Brattström tilldelas Mårbackapriset för sitt arbete i Selma Lagerlöfs anda. Med enträget folkbildande arbete för att försvara högkulturens värde förhåller hon sig samtidigt kritisk till patriarkal genikult. Som litteraturforskare och feminist har Ebba Witt-Brattström i decennier lyft fram kvinnors författarskap och varit drivande i att förändra litteraturhistorien, så att kvinnors livsvillkor och professionalitet belyses på samma sätt som mäns. Likt Selma Lagerlöf är Ebba Witt-Brattström en inspirerande och välbehövlig förebild i svenskt kulturliv."

Priset är på 25 000 kronor och delas ut på Mårbacka fredagen den 3 juni. Samtidigt kommer Hilding Bergqvist att få Selma Lagerlöfs-plaketten för sitt "idoga arbete att renovera och återskapa Arbetarbostaden på Mårbacka, där hans föräldrar en gång bodde."

Mårbackapriset delas ut vartannat år till personer som professionellt gjort Selma Lagerlöfs författarskap levande och inom olika konstarter gestaltat hennes berättelser. Andra pristagare under de drygt 40 år som priset delats ut är exempelvis författarna Tove Jansson, Göran Tunström, Kerstin Ekman och Leif Stinnerbom.

I boken Kulturmannen ägnar Ebba Witt-Brattström stort utrymme åt fröken Lagerlöfs kamp för att skaffa sig en försörjning, men inte minst för att erövra sociala och kulturella positioner i ett patriarkalt samhälle: "För dåtidens kvinnor var det nämligen en sport att tränga sig in på männens arena...", skriver Ebba Witt-Brattström.

Bakom Selma Lagerlöfs framgångar fanns ett väl genomtänkt feministiskt fotarbete. Nätverket formulerade visioner för att vinna terräng i männens maktlandskap, men dessa kvinnor såg också till att Selma Lagerlöf fick finansiellt och moraliskt stöd under det tidiga författarskapet. Hon sågs som ett hopp och pionjär för kvinnorörelsen.

Motivering bakom årets val av Mårbackapristagare:

"Ebba Witt-Brattström tilldelas Mårbackapriset för sitt arbete i Selma Lagerlöfs anda. Med enträget folkbildande arbete för att försvara högkulturens värde förhåller hon sig samtidigt kritisk till patriarkal genikult. Som litteraturforskare och feminist har Ebba Witt-Brattström i decennier lyft fram kvinnors författarskap och varit drivande i att förändra litteraturhistorien, så att kvinnors livsvillkor och professionalitet belyses på samma sätt som mäns. Likt Selma Lagerlöf är Ebba Witt-Brattström en inspirerande och välbehövlig förebild i svenskt kulturliv."

Priset är på 25 000 kronor och delas ut på Mårbacka fredagen den 3 juni. Samtidigt kommer Hilding Bergqvist att få Selma Lagerlöfs-plaketten för sitt "idoga arbete att renovera och återskapa Arbetarbostaden på Mårbacka, där hans föräldrar en gång bodde."

  • Mats Dahlberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.