2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Målade minnen med ljuset i centrum

KONST: Karlstadskonstnären Marie Gauthier tillbaka på Bergman

För tre år sedan, när Galleri Bergman nyöppnade i Karlstad, var Marie Gauthier en av de första att ställa ut.

Nu är hon tillbaka med akvareller där dramat mellan ljus och mörker utspelar sig.

– Det var kul när han ringde då, att liksom få tillhöra stallet. Att det går tre-fyra år emellan utställningarna är lämpligt och passar väldigt bra, säger Marie Gauthier när vi möts hos henne i Karlstad, en lägenhet som är både hem och ateljé.

Hon har ställt ut flitigt sedan 1980-talet, mycket i Värmland och övriga landet. De 20-25 både större och mindre akvareller som kommer visas på utställningen är nyproducerade under det senaste året och speglar minnen, händelser och tillstånd under den tiden. Alla i akvarell och med ljuset i centrum.

Hur skiljer sig de här målningarna från de vi kunde där för tre år sedan?

– Kraven på en själv ökar och det gäller att utveckla något som är bra för en själv. Man ser att det är samma målare, motiven varierar men det egna uttrycket finns där. Det är fortfarande landskap men där motiven inte är de viktiga utan ljuset och det ödesmättade, säger hon.

Ljuset speglar dygnet

Hon beskriver sin konst som abstrakt. Men inte på ett ”färgfläckigt” nonfigurativt sätt, utan mer som att hon inte vill avbilda. Det handlar mer om att blicken ska söka sig bortanför faktiska motiv och anspela på minnen och känslor, precis som de är målade.

– Jag använder bara tre till fyra kulörer så målningarna kan upplevs som mörka. Men jag vill få fram ljuset i det mörka och då är akvarellmediet suveränt. Det är intressant att med ljuset skildra när på dygnet det är, snarare än var i världen. Och det finns inga människor i bilderna. Inte en kotte. Tomheten är fascinerande.

Utställningen med Marie Gauthier på Galleri Bergman har vernissage på nu fredag 26 februari och pågår till 12 mars.

– Det var kul när han ringde då, att liksom få tillhöra stallet. Att det går tre-fyra år emellan utställningarna är lämpligt och passar väldigt bra, säger Marie Gauthier när vi möts hos henne i Karlstad, en lägenhet som är både hem och ateljé.

Hon har ställt ut flitigt sedan 1980-talet, mycket i Värmland och övriga landet. De 20-25 både större och mindre akvareller som kommer visas på utställningen är nyproducerade under det senaste året och speglar minnen, händelser och tillstånd under den tiden. Alla i akvarell och med ljuset i centrum.

Hur skiljer sig de här målningarna från de vi kunde där för tre år sedan?

– Kraven på en själv ökar och det gäller att utveckla något som är bra för en själv. Man ser att det är samma målare, motiven varierar men det egna uttrycket finns där. Det är fortfarande landskap men där motiven inte är de viktiga utan ljuset och det ödesmättade, säger hon.

Ljuset speglar dygnet

Hon beskriver sin konst som abstrakt. Men inte på ett ”färgfläckigt” nonfigurativt sätt, utan mer som att hon inte vill avbilda. Det handlar mer om att blicken ska söka sig bortanför faktiska motiv och anspela på minnen och känslor, precis som de är målade.

– Jag använder bara tre till fyra kulörer så målningarna kan upplevs som mörka. Men jag vill få fram ljuset i det mörka och då är akvarellmediet suveränt. Det är intressant att med ljuset skildra när på dygnet det är, snarare än var i världen. Och det finns inga människor i bilderna. Inte en kotte. Tomheten är fascinerande.

Utställningen med Marie Gauthier på Galleri Bergman har vernissage på nu fredag 26 februari och pågår till 12 mars.