2015-12-10 14:39

2015-12-10 14:42

Konståret hos Lerin

Inte bara Persbrandt...

Inte bara Mikael Persbrandt är gästutställare hos Lars Lerin nästa år.
Även musikern, sångaren och - i Lerins konsthall - framför allt fotografen Nino Ramsby har bjudits in.
Han (som en gång hette Nina Ramsby) öppnar en utställning den 1 oktober. Utställningen pågår under hela återstoden av 2016 och tre dar in på det nya året, 2017.Nino Ramsby är en mycket intressant fotograf som arbetat med det mediet i många år. Och som gör synnerligen starka och djupt originella bilder.

Trummor

Det nya gästutställaråret på Lars Lerins konsthall i Karlstad inleds dock redan om en månad, den 9 januari.

Då kommer dansaren, koreografen, jojkaren och trummakaren Ola Stinnerbom att inleda en drygt två månader lång utställning av egentillverkade samiska trummor.Ola Stinnerbom är annars mest känd som skapare av dans till ett stort antal uppsättningar med Västanå Teater.   >

Ljusmålare

Ola Stinnerboms utställning följs av CM Lundbergs måleri. Ett måleri där djur och växter, stad och skog ges en särpräglad surrealistisk stämning. CM Lundbergs utställning har vernissage den 10 mars och pågår till in i april.Varefter Lerins konsthall presenterar en minnesutställning med verk av den år 2012 avlidne norske akvarellmålaren Kåre Tveter.

Han kallades ”lysets maler” och var en mästare i en sällsynt svår ”gren”. Kåre Tveter målade snö. Och vit himmel. Vitt i vitt, då och då med antydningar till isblått, kallt. Han var inte de storslagna landskapens målare, han drev bristen på detaljer till dess yttersta spets.

Aurellvän

Han skapade ett fint exempel på en sorts nordiskt akvarellmåleriets ”minimalism”, denne konstnär om vilken det har sagts: ”Ikke mange kunstnere har bearbeidet lyset slik som Kåre Tveter”.<br></br>Vem som har sagt detta? Jo, Sonja, drottning av Norge.

Speciellt känd i Sverige var han dock inte, men faktum är att Kåre Tveter var mycket uppskattad, beundrad, närmast vördad i ett visst hus i Mangskog. Där var Kåre Tveter också en inte alltför sällsynt gäst, hos författarparet Kathrine och Tage Aurell, hon från Bergen.<br></br>Ett tecken på kontakterna mellan Aurells och den norske akvarellmästaren Tveter var de inte så få små akvareller som prydde storstugan i Mangskog: Vitt i vitt, vitt i svagt, svagt blått.

I mitten av april nästa år öppnas utställningen, och den pågår till slutet av maj.

Junior och Kakan

I juni är det så dags för Mikael Persbrandts måleriutställning Rus, och efter Persbrandt blir det foto, fotokonst av Lerinhallens chef, Manoel Marquez Lerin, gift med Lars Lerin och bland annat känd för en fotoutställning med bilder av barn och miljöer i Bahia, den delstat i Brasilien varifrån Manoel Marquez Lerin - kallad ”Junior” - kom för att bosätta sig i först Östra Ämtervik, därefter på Hammarön. 

I slutet av juli tar estradören, programledaren och konstnären Karin ”Kakan” Hermansson över utställningslokalen för gästutställare.Kakans bildkonst kommer att visas under hela augusti och september.

Och sedan är det alltså dags för Nino Ramsby att avrunda konståret hos Lerin.

Han (som en gång hette Nina Ramsby) öppnar en utställning den 1 oktober. Utställningen pågår under hela återstoden av 2016 och tre dar in på det nya året, 2017.Nino Ramsby är en mycket intressant fotograf som arbetat med det mediet i många år. Och som gör synnerligen starka och djupt originella bilder.

Trummor

Det nya gästutställaråret på Lars Lerins konsthall i Karlstad inleds dock redan om en månad, den 9 januari.

Då kommer dansaren, koreografen, jojkaren och trummakaren Ola Stinnerbom att inleda en drygt två månader lång utställning av egentillverkade samiska trummor.Ola Stinnerbom är annars mest känd som skapare av dans till ett stort antal uppsättningar med Västanå Teater.   >

Ljusmålare

Ola Stinnerboms utställning följs av CM Lundbergs måleri. Ett måleri där djur och växter, stad och skog ges en särpräglad surrealistisk stämning. CM Lundbergs utställning har vernissage den 10 mars och pågår till in i april.Varefter Lerins konsthall presenterar en minnesutställning med verk av den år 2012 avlidne norske akvarellmålaren Kåre Tveter.

Han kallades ”lysets maler” och var en mästare i en sällsynt svår ”gren”. Kåre Tveter målade snö. Och vit himmel. Vitt i vitt, då och då med antydningar till isblått, kallt. Han var inte de storslagna landskapens målare, han drev bristen på detaljer till dess yttersta spets.

Aurellvän

Han skapade ett fint exempel på en sorts nordiskt akvarellmåleriets ”minimalism”, denne konstnär om vilken det har sagts: ”Ikke mange kunstnere har bearbeidet lyset slik som Kåre Tveter”.<br></br>Vem som har sagt detta? Jo, Sonja, drottning av Norge.

Speciellt känd i Sverige var han dock inte, men faktum är att Kåre Tveter var mycket uppskattad, beundrad, närmast vördad i ett visst hus i Mangskog. Där var Kåre Tveter också en inte alltför sällsynt gäst, hos författarparet Kathrine och Tage Aurell, hon från Bergen.<br></br>Ett tecken på kontakterna mellan Aurells och den norske akvarellmästaren Tveter var de inte så få små akvareller som prydde storstugan i Mangskog: Vitt i vitt, vitt i svagt, svagt blått.

I mitten av april nästa år öppnas utställningen, och den pågår till slutet av maj.

Junior och Kakan

I juni är det så dags för Mikael Persbrandts måleriutställning Rus, och efter Persbrandt blir det foto, fotokonst av Lerinhallens chef, Manoel Marquez Lerin, gift med Lars Lerin och bland annat känd för en fotoutställning med bilder av barn och miljöer i Bahia, den delstat i Brasilien varifrån Manoel Marquez Lerin - kallad ”Junior” - kom för att bosätta sig i först Östra Ämtervik, därefter på Hammarön. 

I slutet av juli tar estradören, programledaren och konstnären Karin ”Kakan” Hermansson över utställningslokalen för gästutställare.Kakans bildkonst kommer att visas under hela augusti och september.

Och sedan är det alltså dags för Nino Ramsby att avrunda konståret hos Lerin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.