2015-12-02 22:54

2015-12-29 10:46

Amundsens bilder

Museimannens fynd i Uranienborg

Ett sådant arkivfynd gör man nog bara en gång i livet.

Henrik Smith, avdelningsdirektör vid Follo museum inte långt från Oslo, hade gjort sig ärende till polarfararen Amundsens hem Uranienborg. Där hittade han en kista full med fotografier, tusentals fotografier med anknytning till den legendariske Amundsens expeditioner.

I norska dagstidningen Aftenposten berättar Henrik Smith om detta sitt livs fynd där man möjligen inte trodde att fynd var möjliga: Uranienborg är sedan många år ett museum till minnet av Amundsen, tvivelsutan den störste av 1900-talets polarfarare.

De tusentals bilderna låg välbevarade i en kista, som Roald Amundsen sänt från Nome i Alaska till brodern Leon i den norska huvudstaden, som på den tiden hette Kristiania. Roald Amundsen hade nått Alaska efter att åren 1903 - 06 ha lett den första lyckade expeditionen genom den legendariska Nordvästpassagen.

Men i kistan - på goda grunder kallas den av Aftenposten för ”skattkiste” - hittades bilder inte bara från färden genom Nordvästpassagen utan också från Amundsens expedition till Sydpolen; han nådde dit i december 1911.

Roald Amundsen fortsatte därefter att åren 1918 - 20 färdas genom Nordostpassagen. Senare nådde han även Nordpolen; Amundsen anses ha varit den förste icke-inuit som nått dit. Andra gjorde anspråk på att ha varit där först; numera betraktas den norske hjälten som vinnaren i kapplöpningen dit.

Roald Amundsens kista med bilder innebär att forskare kan komplettera - bokstavligen - bilden och bilderna av både den märklige norske polarresenären och hans färder. Det finns gott om material, bland annat på norska Frammuseet (där polarforskaren Fridtjof Nansens fartyg Fram förvaras). Men Henrik Smiths bildfynd innebär att luckor fylls igen med tidigare okänt material.<br></br>

 

Henrik Smith, avdelningsdirektör vid Follo museum inte långt från Oslo, hade gjort sig ärende till polarfararen Amundsens hem Uranienborg. Där hittade han en kista full med fotografier, tusentals fotografier med anknytning till den legendariske Amundsens expeditioner.

I norska dagstidningen Aftenposten berättar Henrik Smith om detta sitt livs fynd där man möjligen inte trodde att fynd var möjliga: Uranienborg är sedan många år ett museum till minnet av Amundsen, tvivelsutan den störste av 1900-talets polarfarare.

De tusentals bilderna låg välbevarade i en kista, som Roald Amundsen sänt från Nome i Alaska till brodern Leon i den norska huvudstaden, som på den tiden hette Kristiania. Roald Amundsen hade nått Alaska efter att åren 1903 - 06 ha lett den första lyckade expeditionen genom den legendariska Nordvästpassagen.

Men i kistan - på goda grunder kallas den av Aftenposten för ”skattkiste” - hittades bilder inte bara från färden genom Nordvästpassagen utan också från Amundsens expedition till Sydpolen; han nådde dit i december 1911.

Roald Amundsen fortsatte därefter att åren 1918 - 20 färdas genom Nordostpassagen. Senare nådde han även Nordpolen; Amundsen anses ha varit den förste icke-inuit som nått dit. Andra gjorde anspråk på att ha varit där först; numera betraktas den norske hjälten som vinnaren i kapplöpningen dit.

Roald Amundsens kista med bilder innebär att forskare kan komplettera - bokstavligen - bilden och bilderna av både den märklige norske polarresenären och hans färder. Det finns gott om material, bland annat på norska Frammuseet (där polarforskaren Fridtjof Nansens fartyg Fram förvaras). Men Henrik Smiths bildfynd innebär att luckor fylls igen med tidigare okänt material.<br></br>