2015-11-27 16:23

2015-11-27 16:49

Allvar bland skrönor och skrömt

VÄRMLANDS BOKMÄSSA: Boktips, pristagare, uppläsningar och bokbord

Tre scener, två dagar och böcker i massor. Två pristagare och en stipendiat fanns också på plats under Värmlands bokmässas första dag på Karlstad CCC.

Det blev ett långt tal till Lars Andersson som får NWT:s Kulturpris 2015. Juryns ordförande Berndt Andersson berömmer författarskapet och inte minst den senaste boken, De våra, en kriminalistisk roman.

Plats på scenen fanns även för Ninni Schulman, som tilldelats priset Årets Värmlandsförfattare 2015, som presenterade fjärde delen i deckarserien som utspelar sig i Hagfors.

Den ena av Region Värmlands litteraturstipendiater, Maria ”Vildhjärta” Westerberg, inledde hela bokmässan och underhöll senare tillsammans med Johannes Söderqvist.

Boktipsare

Bland dignande bokbord, och några som gapade tomma, kunde man slå sig ner och få boktips av värmländska bibliotekarier. Olle Engström från Munkfors bibliotek tipsar om en bokcirkelbok.

– Michel Houellebecqs roman ”Underkastelse” handlar om ett islamiserat Frankrike och har redan orsakat årets största franska kulturbråk. Där finns det mycket att diskutera för alla tycker något om den, även om man inte tycker om den.

Therese Hallenquist från Hammarö bibliotek tipsar om en ungdomsbok och en barnbok.

– Jandy Nelsons ”Jag ger dig solen” skriver väldigt gripande om ungdomar. Två tvillingar som är väldigt nära splittras genom en familjetragedi och man får följa dem var för sig. Som barnbok rekommenderar jag LasseMajas mysterier av Widmarks och Willis. De funkar alltid och det kommer ständigt nya.

Fullmatat program

När man inte kan få boktips live lägger Värmlands bibliotekarier in listor med fördjupande kommentarer på samlingssidan bibliotekvarmland.se Där finns listor över deckare, Nobelpristagare, Augustvinnare och Årets-bästa-listor.

I dag lördag kan man träffa Årets Värmlänningar Bengt Berg och Gun-Britt Karlsson, som driver 25-årsjubilerande Heidruns bok- och bildkafé i Fensbol. NWT:s chefredaktör Staffan Ander signerar sin senaste Godmorgon och Rolf Carlsson både läser och sjunger.

Det blev ett långt tal till Lars Andersson som får NWT:s Kulturpris 2015. Juryns ordförande Berndt Andersson berömmer författarskapet och inte minst den senaste boken, De våra, en kriminalistisk roman.

Plats på scenen fanns även för Ninni Schulman, som tilldelats priset Årets Värmlandsförfattare 2015, som presenterade fjärde delen i deckarserien som utspelar sig i Hagfors.

Den ena av Region Värmlands litteraturstipendiater, Maria ”Vildhjärta” Westerberg, inledde hela bokmässan och underhöll senare tillsammans med Johannes Söderqvist.

Boktipsare

Bland dignande bokbord, och några som gapade tomma, kunde man slå sig ner och få boktips av värmländska bibliotekarier. Olle Engström från Munkfors bibliotek tipsar om en bokcirkelbok.

– Michel Houellebecqs roman ”Underkastelse” handlar om ett islamiserat Frankrike och har redan orsakat årets största franska kulturbråk. Där finns det mycket att diskutera för alla tycker något om den, även om man inte tycker om den.

Therese Hallenquist från Hammarö bibliotek tipsar om en ungdomsbok och en barnbok.

– Jandy Nelsons ”Jag ger dig solen” skriver väldigt gripande om ungdomar. Två tvillingar som är väldigt nära splittras genom en familjetragedi och man får följa dem var för sig. Som barnbok rekommenderar jag LasseMajas mysterier av Widmarks och Willis. De funkar alltid och det kommer ständigt nya.

Fullmatat program

När man inte kan få boktips live lägger Värmlands bibliotekarier in listor med fördjupande kommentarer på samlingssidan bibliotekvarmland.se Där finns listor över deckare, Nobelpristagare, Augustvinnare och Årets-bästa-listor.

I dag lördag kan man träffa Årets Värmlänningar Bengt Berg och Gun-Britt Karlsson, som driver 25-årsjubilerande Heidruns bok- och bildkafé i Fensbol. NWT:s chefredaktör Staffan Ander signerar sin senaste Godmorgon och Rolf Carlsson både läser och sjunger.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.