2015-11-05 06:00

2015-11-05 09:32

Det finns inga genvägar till att bli utgiven

LITTERATUR: Tecknaren och Adamsonptristagaren Peter Bergting från Åmål

Fantasytecknare, bok- och rollspelsillustratör, skapare av serieromaner för förlag som Dark Horse och Image Comics: Peter Bergting från Åmål har en verklista som är bedövande.

Nyligen vann Peter Bergting årets Adamsonstatyett som delas ut av Svenska Serieakademin. Det är ett pris han fick för sin ”häpnandesväckande flit” och för den internationella karriären. Med serier utgivna i USA, Sverige, Norge, Spanien, Frankrike, Tyskland, Danmark och Italien är han en av de största svenska serietecknarna idag.

Han har varit verksam sedan 1989 och som många andra började allt med att han satt på sitt rum och ritade av serier. Mest superhjältar.

– Det tog egentligen ganska lång tid innan jag började rita egna serier på riktigt, men när jag var 10-12 så hade jag en fotostatkopierad serie i MAD-stil som jag tvingade folk i min närhet att köpa, berättar Peter Bergting.

Stämningsfull tecknarstil

Numera ser man inte minsta spår av MAD.

Däremot influenser från stora fransk-belgiska tecknare som Mèziéres, Bilal och Moebius (Jean Giraud) i motiven, som är både enkla och komplexa på samma gång. Hans bildspråk är lugnt och tydligt med illustrationer som präglas av en svärta och en stämning som är helt hans egen.

– Jag vill att det ska vara stilrent med klassiska linjer men framförallt att det ska se okonstlat ut. Jag gillar verkligen inte när mina omslag eller serierutor ser ut som om jag ansträngt mig för mycket. Att karaktärerna ser så där krampaktiga ut.

The Portent

Peter Bergting är mest känd för fantasyserien The Portent som gavs ut på Image Comics 2006. Serien handlar om krigaren Milo och gjorde succé i USA. Med den blev Peter Bergting den förste svensken någonsin som gett ut en egen serie på ett amerikanskt förlag.

Det är också den han är mest stolt över.

– Det tror jag eftersom det var mitt förstlingsverk. Men jag är nog mer förtjust i Domovoi som kom i år på svenska. Den är det mest personliga jag har gjort.

Domovoi är en fristående uppföljare till The Portent som först publicerades som webbserie. Den handlar om en tjej som jobbar på ett fik i Gamla Stan som serverar spöken, älvor och andra varelser från sagor och myter.

Inga genvägar

Det finns inga genvägar till att bli utgiven menar Peter Bergting.

– Jag tyckte det gick lite väl enkelt när Image skrev kontrakt efter åtta sidor av The Portent och ett väldigt löst manus, men vägen dit hade varit lång insåg jag i efterhand.

När Portent gavs ut var Peter Bergting redan etablerad med nästan 20 år i branschen. Bland annat jobbade han med Hellboyrollspelet och gjort en serie till det. Han menar att många kan rita en sida, kanske tre men ett förlag vill se att du kan rita action, dialog: Allt! Och leverera i tid.

Just nu jobbar han med nästa bok i fantasyserien Trolldomsakademien.

– Sedan har jag lite andra pågående saker som en serieroman om fotbollshuliganer till Kartago, en Pixi-bok och lite sånt.

I dag, nästan tio år efter Portent, har Peter Bergting en imponerande lång lista verk bakom sig. Som bara blir längre. Och snart fylls av en helt ny Bergtingserie. Men den vill han vara lite hemlig med än så länge.

Nyligen vann Peter Bergting årets Adamsonstatyett som delas ut av Svenska Serieakademin. Det är ett pris han fick för sin ”häpnandesväckande flit” och för den internationella karriären. Med serier utgivna i USA, Sverige, Norge, Spanien, Frankrike, Tyskland, Danmark och Italien är han en av de största svenska serietecknarna idag.

Han har varit verksam sedan 1989 och som många andra började allt med att han satt på sitt rum och ritade av serier. Mest superhjältar.

– Det tog egentligen ganska lång tid innan jag började rita egna serier på riktigt, men när jag var 10-12 så hade jag en fotostatkopierad serie i MAD-stil som jag tvingade folk i min närhet att köpa, berättar Peter Bergting.

Stämningsfull tecknarstil

Numera ser man inte minsta spår av MAD.

Däremot influenser från stora fransk-belgiska tecknare som Mèziéres, Bilal och Moebius (Jean Giraud) i motiven, som är både enkla och komplexa på samma gång. Hans bildspråk är lugnt och tydligt med illustrationer som präglas av en svärta och en stämning som är helt hans egen.

– Jag vill att det ska vara stilrent med klassiska linjer men framförallt att det ska se okonstlat ut. Jag gillar verkligen inte när mina omslag eller serierutor ser ut som om jag ansträngt mig för mycket. Att karaktärerna ser så där krampaktiga ut.

The Portent

Peter Bergting är mest känd för fantasyserien The Portent som gavs ut på Image Comics 2006. Serien handlar om krigaren Milo och gjorde succé i USA. Med den blev Peter Bergting den förste svensken någonsin som gett ut en egen serie på ett amerikanskt förlag.

Det är också den han är mest stolt över.

– Det tror jag eftersom det var mitt förstlingsverk. Men jag är nog mer förtjust i Domovoi som kom i år på svenska. Den är det mest personliga jag har gjort.

Domovoi är en fristående uppföljare till The Portent som först publicerades som webbserie. Den handlar om en tjej som jobbar på ett fik i Gamla Stan som serverar spöken, älvor och andra varelser från sagor och myter.

Inga genvägar

Det finns inga genvägar till att bli utgiven menar Peter Bergting.

– Jag tyckte det gick lite väl enkelt när Image skrev kontrakt efter åtta sidor av The Portent och ett väldigt löst manus, men vägen dit hade varit lång insåg jag i efterhand.

När Portent gavs ut var Peter Bergting redan etablerad med nästan 20 år i branschen. Bland annat jobbade han med Hellboyrollspelet och gjort en serie till det. Han menar att många kan rita en sida, kanske tre men ett förlag vill se att du kan rita action, dialog: Allt! Och leverera i tid.

Just nu jobbar han med nästa bok i fantasyserien Trolldomsakademien.

– Sedan har jag lite andra pågående saker som en serieroman om fotbollshuliganer till Kartago, en Pixi-bok och lite sånt.

I dag, nästan tio år efter Portent, har Peter Bergting en imponerande lång lista verk bakom sig. Som bara blir längre. Och snart fylls av en helt ny Bergtingserie. Men den vill han vara lite hemlig med än så länge.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.