2015-10-09 14:57

2015-10-09 14:58

Konstens runda i Karlstad med omnejd

KONSTRUNDA: För nionde året i rad öppnar ateljéer och verkstäder

Följ den svarta pilen med dess gula prick..!
Den uppmaningen riktar arrangörerna av den nionde konstrundan i Karlstad med omnejd.
Triangelpilen är den vägvisare många behöver för att hitta till lördagens och söndagens 24 utställningar.

– Vi hoppas på många möten mellan alster och betraktare och mellan allmänheten, säger Kerstin Osterman, konstrundans kontaktperson och ordförande i arrangörsgruppen.

Kerstin Osterman är själv konstnär och en av utställarna, en av 28 utställande konstnärer och konsthantverkare.

Av erfarenhet vet man att Kerstin Ostermans förhoppningar sannolikt infrias: Det blir många möten mellan publik och konst, mellan publik och konstnärer. Åtskilliga tusen promenerar, bilar, cyklar till ateljéer och verkstäder, de flesta inom stadsgränsen, andra därutanför, i omnejden.

Viktig helg

– Att ha en publik att arbeta inför är en förutsättning för att kunna driva en kulturell utveckling, klargör Kerstin Osterman.

Och så ett litet och närmast självklart tillägg:

– Denna helg är oerhört viktig...

Viktig för kontakterna med allmänheten, men också viktig rent ekonomiskt, kanske. Konstrundan brukar leda till en ökad försäljning, en inte oväsentlig följd av att många intresserade söker sig till vanligtvis mycket anonyma konstverkstäder.

Stor omnejd

Några kommer helt säkert att bege sig till Fagerstagatan på Råtorp i Karlstad. Där visas både måleri och keramik, det senare av Karin Lööf, det förra av Anne Hernegren Hauger. Målaren säger om sitt måleri att: ”Ljusmåleri är för mig ett symbolspråk för ett ekologiskt tänkande”.

Och keramikern kommenterar sina verk: ”För maten och dina ögon till vardagen och till fest”.

Detta med ”Karlstad med omnejd” innebär att den som vill se allt faktiskt måste åka till Nedre Bondestad i Kil (målaren Johannes Wessmark) och Gunnita i Kils kommun (Henric Ernstson, skulptör).

Och till Askhult i Hammarö, där har Karin Friman sin ateljé, medan makarna Steven Jones (keramiker) och Hildegun Martinsen Jones (textilkonstnär) bor i Samstorp i riktning - från riksväg 63 - mot Forshaga.

Rundans ordförande Kerstin Osterman målar och skissar hemma i Skattkärr.

Dessa nämnda och alla de övriga drygt 20 konstnärerna och konsthantverkarna kan den med tillgång till dator hitta på konstrundans hemsida: www.konstrundankarlstad.se: Där finns namn och bilder och några viktiga kartblad.

 

– Vi hoppas på många möten mellan alster och betraktare och mellan allmänheten, säger Kerstin Osterman, konstrundans kontaktperson och ordförande i arrangörsgruppen.

Kerstin Osterman är själv konstnär och en av utställarna, en av 28 utställande konstnärer och konsthantverkare.

Av erfarenhet vet man att Kerstin Ostermans förhoppningar sannolikt infrias: Det blir många möten mellan publik och konst, mellan publik och konstnärer. Åtskilliga tusen promenerar, bilar, cyklar till ateljéer och verkstäder, de flesta inom stadsgränsen, andra därutanför, i omnejden.

Viktig helg

– Att ha en publik att arbeta inför är en förutsättning för att kunna driva en kulturell utveckling, klargör Kerstin Osterman.

Och så ett litet och närmast självklart tillägg:

– Denna helg är oerhört viktig...

Viktig för kontakterna med allmänheten, men också viktig rent ekonomiskt, kanske. Konstrundan brukar leda till en ökad försäljning, en inte oväsentlig följd av att många intresserade söker sig till vanligtvis mycket anonyma konstverkstäder.

Stor omnejd

Några kommer helt säkert att bege sig till Fagerstagatan på Råtorp i Karlstad. Där visas både måleri och keramik, det senare av Karin Lööf, det förra av Anne Hernegren Hauger. Målaren säger om sitt måleri att: ”Ljusmåleri är för mig ett symbolspråk för ett ekologiskt tänkande”.

Och keramikern kommenterar sina verk: ”För maten och dina ögon till vardagen och till fest”.

Detta med ”Karlstad med omnejd” innebär att den som vill se allt faktiskt måste åka till Nedre Bondestad i Kil (målaren Johannes Wessmark) och Gunnita i Kils kommun (Henric Ernstson, skulptör).

Och till Askhult i Hammarö, där har Karin Friman sin ateljé, medan makarna Steven Jones (keramiker) och Hildegun Martinsen Jones (textilkonstnär) bor i Samstorp i riktning - från riksväg 63 - mot Forshaga.

Rundans ordförande Kerstin Osterman målar och skissar hemma i Skattkärr.

Dessa nämnda och alla de övriga drygt 20 konstnärerna och konsthantverkarna kan den med tillgång till dator hitta på konstrundans hemsida: www.konstrundankarlstad.se: Där finns namn och bilder och några viktiga kartblad.