2015-06-14 08:07

2015-06-14 08:10

Magnus Härenstam har avlidit

FOLKKÄR

En stor underhållare och människa har gått bort. Efter en tids sjukdom somnade i går Magnus Härenstam in. Den cancersjukdom som han drabbades blev den sista striden, det bekräftar Anna Moore som är familjens pressansvariga efter skådespelarens bortgång, i ett meddelande till TT.

– Det är en känsla att Sverige har blivit lite tråkigare, säger Petter Karlsson som tillsammans med Magnus Härenstam, skrev självbiografin "Morsning och goodbye".

Magnus Härenstam hade en nästan 50 år lång nöjeskarriär och hans namn kommer alltid vara synonymt med "Fem myror är fler än fyra elefanter".

– Det går inte en vecka utan att jag får ett litet påpekande på stan från en farmor, en mamma, en pappa eller en tonåring som säger "Tjena Magnus, du lärde mig att läsa!". Det piggar verkligen upp. Vi är väldigt stolta, Brasse och jag, det berättade han i en intervju till TT 2012.

–  Vi är kolossalt stolta över detta, Brasse och jag – så till den grad att vi var så styva i korken en gång att vi sade att det här är så nära Astrid Lindgren man kan komma. Det är så oerhört roligt.

Magnus Härenstam blev 73 år.

Några röster om Magnus

"Det är ett stort mysterium att grabbarna sticker, både han och Brasse", säger Lasse Åberg, till TT.

"Han var en av de finaste killar jag har känt, jag tyckte jättemycket om honom", säger sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors.

"Han var en vänlig och väldigt trevlig man som aldrig gav upp. Han var en stor komiker och bra skådespelare. Han har ju också präglat barndomen för många av oss som har vuxit upp med "Fem myror". Nu sitter nya generationer och tittar på programmen", säger filmkritikern Gunnar Rehlin.

Och fortsätter:

"Jag såg hans enmansshow i Göteborg, där han drev med och pratade om sin sjukdom och ålderdom. Det verkade nästan som någon sorts terapi för honom, att han försökte skratta åt det i stället för att tänka på det för att hålla det borta."

"Magnus är värd all hyllning i världen. Han var en fantastisk entertainer för barn, för unga och för äldre. Och en fantastisk människa", säger Vicky von der Lancken, nära vän och medproducent till hans sista show "Morsning & Goodbye".

Petter Karlsson intervjuade, tillsammans med Magnus Härenstam, Brasse Brännström, strax före hans död förra sommaren.

"Brasse dog två månader senare. Och jag fisk en känsla av att döden kom väldigt nära i Magnus liv då. Vi kom att prata mycket om döden, och han visste att han var illa märkt av cancern. Men han var fortfarande väldigt optimistisk. Självbiografins titel "Morsning och goodbye" syftar på att våra dagar är räknade. Han var realistisk när det kom till hans död", säger Petter Karlsson.

– Det är en känsla att Sverige har blivit lite tråkigare, säger Petter Karlsson som tillsammans med Magnus Härenstam, skrev självbiografin "Morsning och goodbye".

Magnus Härenstam hade en nästan 50 år lång nöjeskarriär och hans namn kommer alltid vara synonymt med "Fem myror är fler än fyra elefanter".

– Det går inte en vecka utan att jag får ett litet påpekande på stan från en farmor, en mamma, en pappa eller en tonåring som säger "Tjena Magnus, du lärde mig att läsa!". Det piggar verkligen upp. Vi är väldigt stolta, Brasse och jag, det berättade han i en intervju till TT 2012.

–  Vi är kolossalt stolta över detta, Brasse och jag – så till den grad att vi var så styva i korken en gång att vi sade att det här är så nära Astrid Lindgren man kan komma. Det är så oerhört roligt.

Magnus Härenstam blev 73 år.

Några röster om Magnus

"Det är ett stort mysterium att grabbarna sticker, både han och Brasse", säger Lasse Åberg, till TT.

"Han var en av de finaste killar jag har känt, jag tyckte jättemycket om honom", säger sångerskan och skådespelerskan Lill Lindfors.

"Han var en vänlig och väldigt trevlig man som aldrig gav upp. Han var en stor komiker och bra skådespelare. Han har ju också präglat barndomen för många av oss som har vuxit upp med "Fem myror". Nu sitter nya generationer och tittar på programmen", säger filmkritikern Gunnar Rehlin.

Och fortsätter:

"Jag såg hans enmansshow i Göteborg, där han drev med och pratade om sin sjukdom och ålderdom. Det verkade nästan som någon sorts terapi för honom, att han försökte skratta åt det i stället för att tänka på det för att hålla det borta."

"Magnus är värd all hyllning i världen. Han var en fantastisk entertainer för barn, för unga och för äldre. Och en fantastisk människa", säger Vicky von der Lancken, nära vän och medproducent till hans sista show "Morsning & Goodbye".

Petter Karlsson intervjuade, tillsammans med Magnus Härenstam, Brasse Brännström, strax före hans död förra sommaren.

"Brasse dog två månader senare. Och jag fisk en känsla av att döden kom väldigt nära i Magnus liv då. Vi kom att prata mycket om döden, och han visste att han var illa märkt av cancern. Men han var fortfarande väldigt optimistisk. Självbiografins titel "Morsning och goodbye" syftar på att våra dagar är räknade. Han var realistisk när det kom till hans död", säger Petter Karlsson.

Magnus Härenstam

Född 19 juni 1941 i Västervik, uppvuxen i Tomelilla och Norrköping.

Kom via spex på Stockholms universitet i kontakt med Lasse Hallström och Brasse Brännström, med vilka han gjorde tv i slutet av 60-talet och början av 70-talet. De tre filmade tillsammans i "En kille och en tjej" (1975), "Jag är med barn" (1979) och "Två killar och en tjej" (1983).

Barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter" hade premiär i tv 1973 och vann många priser.

Gjorde flera krogshower på 70- och 80-talet med Brasse, mest känd för sketchen "Verkmästaren i magen" från "Magnus och Brasse - levande på Nya Bacchi" 1974.

Privatteaterdirektör på Maxim i Stockholm på 80-talet.

Föregångare i ståupptrenden med showen "Föredraget" i slutet av 80-talet.

Startade och ledde frågesportsuccén "Jeopardy" i TV4 (1991–2005). Folkkär i Norge tack vare tv-serien och filmen "Fredriksson fabrik" på 90-talet.

Har även medverkat i filmer som "Picassos äventyr" (1978), "Sällskapsresan" (1980), "Göta kanal" (1981), "En flicka på halsen" (1982), "Vuxna människor" (1999) och "Känd från tv" (2001).

På senare år har det blivit tv-roller i "Lite som du" (2005–06) och i "Sam tar över" i Barnkanalen 2012.

Fick hederspriset på tv-galan Kristallen 2006 och medverkade i "Stjärnorna på slottet" 2007. (TT)