2015-03-27 17:04

2015-03-27 17:26

Nobelpristagaren Tomas Tranströmer har avlidit

KULTUR

Nobelpristagaren Tomas Tranströmer har avlidit, 83 år gammal.

Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien, bekräftar dödsfallet efter samtal med Tomas Tranströmers fru Monica Tranströmer, det uppger Svenska Dagbladet på fredagseftermiddagen.

"Med Tomas Tranströmers bortgång har världspoesin förlorat en av sina mest beundrade och läsvärda nutida poeter." Detta säger NWT:s kulturredaktör Mats Dahlberg, under flera decennier nära vän till Tranströmer.

Tranströmer hade en sällsam förmåga att genom sitt många gånger överraskande bildspråk få även ovana lyrikläsare att känna poesins styrka. En gång skrev Tranströmer att hans dikter är "mötesplatser": "De vill etablera en plötslig förbindelse mellan delar av verkligheten och som de konventionella språken och synsätten brukar hålla isär".

Med detta pekade Tranströmer själv på det som miljoner läsare över hela världen uppfattade som det viktigaste i hans diktning.

 

Så här skrev NWT:s kulturredaktör Mats Dahlberg när Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011.

Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien, bekräftar dödsfallet efter samtal med Tomas Tranströmers fru Monica Tranströmer, det uppger Svenska Dagbladet på fredagseftermiddagen.

"Med Tomas Tranströmers bortgång har världspoesin förlorat en av sina mest beundrade och läsvärda nutida poeter." Detta säger NWT:s kulturredaktör Mats Dahlberg, under flera decennier nära vän till Tranströmer.

Tranströmer hade en sällsam förmåga att genom sitt många gånger överraskande bildspråk få även ovana lyrikläsare att känna poesins styrka. En gång skrev Tranströmer att hans dikter är "mötesplatser": "De vill etablera en plötslig förbindelse mellan delar av verkligheten och som de konventionella språken och synsätten brukar hålla isär".

Med detta pekade Tranströmer själv på det som miljoner läsare över hela världen uppfattade som det viktigaste i hans diktning.

 

Så här skrev NWT:s kulturredaktör Mats Dahlberg när Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011.