2018-01-11 11:45

2018-01-11 11:45

Det blir inte fria byten

FOTBOLL: IFK Ölmes tränare Fredric Zetterström gillar läget

Efter massiva protester är det nu nya bud om byten inom fotbollen.
– Förhoppningsvis har vi kanske lärt oss något av det här, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Det har minst sagt stormat kring beslutet att införa fria byten i division 2 och 3 på herrsidan och 1 på damsidan (bland andra Rävåsens IK Karlskoga).

När beslutet togs på förbundets representantskapsmöte den 1 december var protesterna många och högljudda.

Nytt möte

På tisdagen kallade förbundet till ett nytt möte och beslut fattades att riva upp det tidigare beslutet, och i stället anta en ny regel.

I de berörda serierna ska antalet ersättare utökas från tre till fem. Fria byten slopas alltså.

Under kommande säsong ska regeländringen utvärderas.

– Det blev en övervägande majoritet (34-8) för att vi skulle riva upp beslutet från 1 december. Och sedan fanns det ytterligare ett förslag som en följd av det, från förbundsstyrelsen. Och det blev också en stor majoritet (37-5) för det, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. Sedan blev det ett tilläggsyrkande från Martin Åkerman, Skånes fotbollförbund, om att de här fem bytena enbart får göras under tre tillfällen under pågående spel. Halvtidsbyten räknar man inte in där då. Så det blev beslutet.

Ölmetränare nöjd

Av Kristinehamns fotbollslag är det IFK Ölmes herrlag, som spelar i division 3, som regeländringen berör Tränaren Fredric Zetterström säger att föreningen inte har engagerat sig i frågan. Det är bara att gilla läget.

– Jag hade inget emot det första förslaget heller. Fem byten är bra om man vill ge lite yngre spelare speltid. Gör du tre byten så gör du dem lite mer taktiskt. Med fem byten kan du ta in två spelare sista kvarten, om matchen är avgjord.

Fredric Zetterström säger att fler byten gynnar sämre lag.

– Om du är ett bättre lag och de andra får slita arslet av sig för att vinna bollen så är det såklart en fördel att kunna ta in tio friska ben sista kvarten, eftersom du blir trött av att jaga bollen.

Det har minst sagt stormat kring beslutet att införa fria byten i division 2 och 3 på herrsidan och 1 på damsidan (bland andra Rävåsens IK Karlskoga).

När beslutet togs på förbundets representantskapsmöte den 1 december var protesterna många och högljudda.

Nytt möte

På tisdagen kallade förbundet till ett nytt möte och beslut fattades att riva upp det tidigare beslutet, och i stället anta en ny regel.

I de berörda serierna ska antalet ersättare utökas från tre till fem. Fria byten slopas alltså.

Under kommande säsong ska regeländringen utvärderas.

– Det blev en övervägande majoritet (34-8) för att vi skulle riva upp beslutet från 1 december. Och sedan fanns det ytterligare ett förslag som en följd av det, från förbundsstyrelsen. Och det blev också en stor majoritet (37-5) för det, säger fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. Sedan blev det ett tilläggsyrkande från Martin Åkerman, Skånes fotbollförbund, om att de här fem bytena enbart får göras under tre tillfällen under pågående spel. Halvtidsbyten räknar man inte in där då. Så det blev beslutet.

Ölmetränare nöjd

Av Kristinehamns fotbollslag är det IFK Ölmes herrlag, som spelar i division 3, som regeländringen berör Tränaren Fredric Zetterström säger att föreningen inte har engagerat sig i frågan. Det är bara att gilla läget.

– Jag hade inget emot det första förslaget heller. Fem byten är bra om man vill ge lite yngre spelare speltid. Gör du tre byten så gör du dem lite mer taktiskt. Med fem byten kan du ta in två spelare sista kvarten, om matchen är avgjord.

Fredric Zetterström säger att fler byten gynnar sämre lag.

– Om du är ett bättre lag och de andra får slita arslet av sig för att vinna bollen så är det såklart en fördel att kunna ta in tio friska ben sista kvarten, eftersom du blir trött av att jaga bollen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.