2017-09-12 17:00

2017-09-12 17:00

Loob drog fler än hundra

FÖREDRAG: Inte bara ishockey när Färjestadikonen gästade Christinehamns idrottshistoriska sällskap

103 personer hade i torsdags bänkat sig i Församlingshemmet för att lyssna på Färjestadikonen Håkan Loob, som precis har lämnat klubben.
Loob pratade inte så mycket om sina framgångar på isen. Föredraget kom att handla om hans uppväxt, ishockeyns framtid, samt lite kritik mot disciplinen i de svenska skolorna och statens hanterande av ungdomsidrotten.

Håkan Loob inledde föredraget med att be alla de 103 församlade att skänka en tanke åt Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, den värmländske ishockeylegendaren som gick bort i somras.

Sedan förflyttades åhörarna tillbaka till 1960-talets Gotland. Håkan Loob berättade att i uppväxtorten Slite kretsade mycket kring cementfabriken, men även kring idrotten. Det var nära att det blev bordtennis för Loob och intresset för racketsporten finns i högsta grad kvar. Hans största idol är Jan-Ove Waldner.

Hamnade i idrottsstad

I gymnasieåldern gick Loob från gotländska IK Graip till Karlskrona. I klubben verkade en man vid namn Des Moroney.

– En galen kanadensare som hamnat i Blekinge. Han skällde mycket men sa; ”En sak ska du veta Håkan. Den jag skäller mest på är den jag älskar mest”.

Moroney blev lite av en fadersfigur för Loob. 19 år gammal värvades han 1979 till Färjestad och Loob säger att Karlstad och Värmland har varit fantastiskt bra för honom och hans familj.

1979 var inte Färjestad det största i idrottsväg i Karlstad. Loob blev djupt imponerad av idrottsstaden Karlstad och han räknade upp Boltic i bandy, IF Göta i friidrott och inte minst Karlstad BK i fotboll.

– Hela Sverige talade om att Karlstad var den absolut största idrottsstaden. Jag glömmer aldrig när man var på Tingvalla. Det kom 7 000, det kom 10 000 på matcherna.

Respekt och kontroll

Loob nämnde ingenting om sitt OS-guld och sina VM-guld. Han tog upp Stanley Cup-vinsten med Calgary 1989, men även där kom han in på annat. Loob berättade att det rådde disciplin i skolan och att sonen trivdes utomordentligt.

– Det är synd att vi inte har lite mer ordning och reda i skolorna, säger han och tar upp ett besök han gjorde på en skola i Karlstad, där en lärare berättade att det tar en kvart att få ordning på klassrummet innan lektionen kunde börja.

Loob jämförde ett klassrum med ett omklädningsrum. Att det handlar om respekt och om att ha kontroll. Den mycket framgångsrike tränaren Conny Evensson har sagt till Loob att den dagen du inte har kontroll över omklädningsrummet så kommer du aldrig att lyckas.

Även när det gäller ungdomsidrotten har Loob synpunkter.

– Ungdomsidrotten är det absolut viktigaste vi har i Sverige. Jag har blivit ilsk så många gånger över att idrotten inte räknas; att det inte ska vara någon idrottsminister och inte vara ett idrottsdepartement. Kriminaliteten bland unga kostar 400 till 500 gånger mer för samhället än om vi hade satsat på idrotten. Nu blir jag lite politisk.

Måste hjälpas åt

Loob har nu lämnat Färjestad helt men han hoppas på fortsatta framgångar för klubben. Han säger att FBK genom åren har haft stort stöd av kommunen och att Löfbergs Arena fortfarande håller en extremt hög internationell klass.

– Jag hoppas att det i framtiden fortfarande kommer att finnas en nål på kartan där det står Karlstad, eller varför inte Värmland.

För de värmländska klubbarna måste hjälpas åt enligt Loob. Färjestad för att de små klubbarna lättare ska kunna överleva. De små klubbarna för att få fram bra spelare.

Under SHL:s upptaktsmöte var det ingen tränare som trodde på Färjestad som SM-guldvinnare. Loob säger att detta inte ska tas så allvarligt.

– Det är fler föreningar som känner att de kan vinna i dag jämfört med förut. Fler föreningar som känner självförtroende. Jag tror det är åtta, nio lag som kan ta SM-guld, däribland Färjestad.

Vad Loob ska göra i framtiden säger han att han inte vet. Ett uppdrag har han i alla fall klart.

– Jag har fått ett jättefint erbjudande om att kommentera OS-ishockeyn.

”Valt sin väg”

OS kommer att spelas utan NHL-spelare. Ligan släpper inte dessa. Loob säger att NHL har valt sin väg och att det återstår att se om det är bra för ishockeyn eller inte. Loob säger att affärsidén är att hitta de bästa spelarna och få ut så mycket som möjligt av dem för att maximera intresset. Det är business.

– NHL säger att ”det är inte förenligt med vår affärstanke att skicka i väg spelarna i februari, när det är som bäst för ishockey i Nordamerika”. NHL drivs med oerhörd hållbarhet och kommer att finnas i en miljon år till. I Ryssland är det oligarker som gått in med merparten av pengarna och vi får se hur länge det håller. Och vi i Sverige sitter lite mitt i mellan.

Håkan Loob inledde föredraget med att be alla de 103 församlade att skänka en tanke åt Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, den värmländske ishockeylegendaren som gick bort i somras.

Sedan förflyttades åhörarna tillbaka till 1960-talets Gotland. Håkan Loob berättade att i uppväxtorten Slite kretsade mycket kring cementfabriken, men även kring idrotten. Det var nära att det blev bordtennis för Loob och intresset för racketsporten finns i högsta grad kvar. Hans största idol är Jan-Ove Waldner.

Hamnade i idrottsstad

I gymnasieåldern gick Loob från gotländska IK Graip till Karlskrona. I klubben verkade en man vid namn Des Moroney.

– En galen kanadensare som hamnat i Blekinge. Han skällde mycket men sa; ”En sak ska du veta Håkan. Den jag skäller mest på är den jag älskar mest”.

Moroney blev lite av en fadersfigur för Loob. 19 år gammal värvades han 1979 till Färjestad och Loob säger att Karlstad och Värmland har varit fantastiskt bra för honom och hans familj.

1979 var inte Färjestad det största i idrottsväg i Karlstad. Loob blev djupt imponerad av idrottsstaden Karlstad och han räknade upp Boltic i bandy, IF Göta i friidrott och inte minst Karlstad BK i fotboll.

– Hela Sverige talade om att Karlstad var den absolut största idrottsstaden. Jag glömmer aldrig när man var på Tingvalla. Det kom 7 000, det kom 10 000 på matcherna.

Respekt och kontroll

Loob nämnde ingenting om sitt OS-guld och sina VM-guld. Han tog upp Stanley Cup-vinsten med Calgary 1989, men även där kom han in på annat. Loob berättade att det rådde disciplin i skolan och att sonen trivdes utomordentligt.

– Det är synd att vi inte har lite mer ordning och reda i skolorna, säger han och tar upp ett besök han gjorde på en skola i Karlstad, där en lärare berättade att det tar en kvart att få ordning på klassrummet innan lektionen kunde börja.

Loob jämförde ett klassrum med ett omklädningsrum. Att det handlar om respekt och om att ha kontroll. Den mycket framgångsrike tränaren Conny Evensson har sagt till Loob att den dagen du inte har kontroll över omklädningsrummet så kommer du aldrig att lyckas.

Även när det gäller ungdomsidrotten har Loob synpunkter.

– Ungdomsidrotten är det absolut viktigaste vi har i Sverige. Jag har blivit ilsk så många gånger över att idrotten inte räknas; att det inte ska vara någon idrottsminister och inte vara ett idrottsdepartement. Kriminaliteten bland unga kostar 400 till 500 gånger mer för samhället än om vi hade satsat på idrotten. Nu blir jag lite politisk.

Måste hjälpas åt

Loob har nu lämnat Färjestad helt men han hoppas på fortsatta framgångar för klubben. Han säger att FBK genom åren har haft stort stöd av kommunen och att Löfbergs Arena fortfarande håller en extremt hög internationell klass.

– Jag hoppas att det i framtiden fortfarande kommer att finnas en nål på kartan där det står Karlstad, eller varför inte Värmland.

För de värmländska klubbarna måste hjälpas åt enligt Loob. Färjestad för att de små klubbarna lättare ska kunna överleva. De små klubbarna för att få fram bra spelare.

Under SHL:s upptaktsmöte var det ingen tränare som trodde på Färjestad som SM-guldvinnare. Loob säger att detta inte ska tas så allvarligt.

– Det är fler föreningar som känner att de kan vinna i dag jämfört med förut. Fler föreningar som känner självförtroende. Jag tror det är åtta, nio lag som kan ta SM-guld, däribland Färjestad.

Vad Loob ska göra i framtiden säger han att han inte vet. Ett uppdrag har han i alla fall klart.

– Jag har fått ett jättefint erbjudande om att kommentera OS-ishockeyn.

”Valt sin väg”

OS kommer att spelas utan NHL-spelare. Ligan släpper inte dessa. Loob säger att NHL har valt sin väg och att det återstår att se om det är bra för ishockeyn eller inte. Loob säger att affärsidén är att hitta de bästa spelarna och få ut så mycket som möjligt av dem för att maximera intresset. Det är business.

– NHL säger att ”det är inte förenligt med vår affärstanke att skicka i väg spelarna i februari, när det är som bäst för ishockey i Nordamerika”. NHL drivs med oerhörd hållbarhet och kommer att finnas i en miljon år till. I Ryssland är det oligarker som gått in med merparten av pengarna och vi får se hur länge det håller. Och vi i Sverige sitter lite mitt i mellan.

Håkan Loob

Född: 3 juli 1960 i Slite.

Meriter: Stanley Cup med Calgary 1989. OS-guld i Lillehammer 1994. VM-guld 1987 och 1991. SM-guld med Färjestad 1981.

Efter aktiva karriären: Sportchef i Färjestad 1996–2008. Klubbchef i Färjestad 2008–2016. Sportchef i Färjestad 2016–2017.

Kommande uppdrag: Expertkommentator för Discovery under OS i Sydkorea 2018.