2017-07-17 10:11

2017-07-17 10:23

Utmaning på öppet vatten

SIMNING: Cassandra bytte bassängen mot sjön

Att delta i triathlon, swimrun och framför allt att göra en klassiker är något som lockar allt fler. Att kunna simma på öppet vatten är en viktig del för att klara av just de utmaningarna. Men det är inte bara att ta på sig våtdräkten och ge sig ut och simma. NKP träffade Cassandra Eliasson som ger sina bästa tips för lyckad simning.

Vind, vågor och mörkt vatten som gör det svårt att navigera är några av utmaningarna som finns när det gäller simning på öppet vatten. Just att det är svårare än att simma i bassäng är även det som lockar många till att testa. Cassandra Eliasson både tränar och lär ut tekniken att simma på öppet vatten. Hon började träningssimma i bassäng redan vid sju års ålder, men fann kärleken för öppet vatten för två år sedan.

– Jag ville ha en utmaning och det passade verkligen mig, säger hon.

Hon berättar att simning i bassäng kan jämföras med att springa på ett löpband.

– Det är lite tråkigt att simma längd efter längd. Det bästa med öppet vatten är att få vara ute i naturen, säger hon.

Nyligen tävlade hon i Vansbrosimmet där hon tog hem andra plats i korta distansen. Hon tog även hem första plats i sin klass under SM-veckan i Borås. Det längsta loppet Cassandra gjort var Vidösternsimmet i Värnamo som är 21,5 kilometer långt.

– Det var verkligen tufft. Det var mycket motvind och kallt vatten. Men det gick bra, jag kom in som nia av tjejerna, säger Cassandra.

Börja i bassäng

För den som aldrig har simmat på öppet vatten finns det flera saker att tänka på. Cassandra berättar att det kan vara bra att träna tekniken i bassäng innan det är dags att ge sig ut på öppet vatten.

– Den största utmaningen är att navigera. I bassängen finns det svarta linjer på botten att följa, men på öppet vatten ser man ingenting, säger hon.

Att få in rätt teknik innebär även att träna andningen, få bra drag och ett bra vattenläge.

– Man ska ligga så nära vattenytan som möjligt. Det är viktigt att huvud, höfter och fötter är i linje. Det kan vara väldigt svårt att öva, för under vatten har man inte så bra kontroll på kroppen. Då är det bra att be någon om hjälp, säger hon.

Vanligt med panik

När det väl är dags att börja öva på öppet vatten kan det vara bra med en långgrund strand, menar Cassandra.

– Många får panik första gången de simmar på öppet vatten. Därför är det bra om man når botten. Det är kallt, man ser inget och så sitter våtdräkten åt. Det är nog många som vill ge upp efter en sådan känsla. Jag fick också panik första gången, det kräver lite tid för att vänja sig, säger hon.

Att öva i grupp är också en fördel.

– På tävlingar är det ofta trångt. Det händer att man får en armbåge i ansiktet, att man blir nertryckt och översimmad. Då gäller det att behålla lugnet. Så det är bra om man tränar tillsammans med andra för att få vana, säger hon.

Just nu ligger Cassandra i hårdträning för sin kommande utmaning. I augusti bär det av till Masters VM i Ungern.

– Vi är tre som åker från Kristinehamn, det ska bli väldigt roligt.

Vind, vågor och mörkt vatten som gör det svårt att navigera är några av utmaningarna som finns när det gäller simning på öppet vatten. Just att det är svårare än att simma i bassäng är även det som lockar många till att testa. Cassandra Eliasson både tränar och lär ut tekniken att simma på öppet vatten. Hon började träningssimma i bassäng redan vid sju års ålder, men fann kärleken för öppet vatten för två år sedan.

– Jag ville ha en utmaning och det passade verkligen mig, säger hon.

Hon berättar att simning i bassäng kan jämföras med att springa på ett löpband.

– Det är lite tråkigt att simma längd efter längd. Det bästa med öppet vatten är att få vara ute i naturen, säger hon.

Nyligen tävlade hon i Vansbrosimmet där hon tog hem andra plats i korta distansen. Hon tog även hem första plats i sin klass under SM-veckan i Borås. Det längsta loppet Cassandra gjort var Vidösternsimmet i Värnamo som är 21,5 kilometer långt.

– Det var verkligen tufft. Det var mycket motvind och kallt vatten. Men det gick bra, jag kom in som nia av tjejerna, säger Cassandra.

Börja i bassäng

För den som aldrig har simmat på öppet vatten finns det flera saker att tänka på. Cassandra berättar att det kan vara bra att träna tekniken i bassäng innan det är dags att ge sig ut på öppet vatten.

– Den största utmaningen är att navigera. I bassängen finns det svarta linjer på botten att följa, men på öppet vatten ser man ingenting, säger hon.

Att få in rätt teknik innebär även att träna andningen, få bra drag och ett bra vattenläge.

– Man ska ligga så nära vattenytan som möjligt. Det är viktigt att huvud, höfter och fötter är i linje. Det kan vara väldigt svårt att öva, för under vatten har man inte så bra kontroll på kroppen. Då är det bra att be någon om hjälp, säger hon.

Vanligt med panik

När det väl är dags att börja öva på öppet vatten kan det vara bra med en långgrund strand, menar Cassandra.

– Många får panik första gången de simmar på öppet vatten. Därför är det bra om man når botten. Det är kallt, man ser inget och så sitter våtdräkten åt. Det är nog många som vill ge upp efter en sådan känsla. Jag fick också panik första gången, det kräver lite tid för att vänja sig, säger hon.

Att öva i grupp är också en fördel.

– På tävlingar är det ofta trångt. Det händer att man får en armbåge i ansiktet, att man blir nertryckt och översimmad. Då gäller det att behålla lugnet. Så det är bra om man tränar tillsammans med andra för att få vana, säger hon.

Just nu ligger Cassandra i hårdträning för sin kommande utmaning. I augusti bär det av till Masters VM i Ungern.

– Vi är tre som åker från Kristinehamn, det ska bli väldigt roligt.

  • Frida Johansson