2016-09-27 14:29

2016-09-27 14:29

En omotiverad skillnad på fotbollsspelare

KRÖNIKA

En stor del av lördagens arbetspass tillbringade jag på Sannaheden. Villastaden hade match för både damer och herrar. Efteråt började jag fundera på vilka skillnader det fanns mellan de båda matcherna. Damerna spelar om seriesegern så matchen var av högsta betydelse. Herrarna däremot spelade en fullständigt betydelselös match. Faktiskt så betydelselös att motståndarlaget inte ens brydde sig om att skicka ett slagkraftigt lag.

Men det var inte de skillnaderna jag mest reagerade över. Redan när jag såg annonsen fanns en skillnad. Det kostade 20 kronor att gå in på dammatchen, men 50 kronor för herrarna. Nu kan det ju vara så att man ville ha mer publik till dammatchen för att skapa bra stämning och att det orsakade prisskillnaden.

Något matchprogram för dammatchen finns inte att tillgå, men det kan väl knappast vara det som motiverar att det kostar 30 kronor mer att gå in på herrarnas match?

När domaren blåser till spel för damerna är han ensam. Han har inga assisterande domare med sig till matchen. Låt vara att det är division 3 Värmland damer, eller Avisligan som den så fint heter, men är det en match av sådan betydelse för utgången av serien är väl det minsta man kan begära att det finns ett fulltaligt domarteam på plats. Jag antar att det är en förbundsfråga och inte arrangörsklubbens ansvar.

Dammatchen spelas under tystnad. Speakerbåset är igenbommat så information om målgörare och byten får åskådarna hålla reda på själva. Hur lätt det nu kan vara när man saknar matchprogram. Men knappt har spelet blåsts av så börjar förberedelserna inför herrmatchen. Då riggas det upp högtalare och en speaker informerar om händelser på planen.

Till sist, den kanske allvarligaste skillnaden av dem alla. Båda lagen fick var sin spelare skadad. Damspelaren fick hjälp in i baksätet på en personbil för transport till sjukhus. När herrspelaren skadade sig ringdes efter en ambulans.

Var för sig kanske inte skillnaderna hade fått mig att reagera, men tillsammans får jag en bild jag inte gillar. Varför ska det göras sådan skillnad på manliga och kvinnliga fotbollsspelare? Hade exempelvis kvinnliga sprintlöpare fått starta utan startblock och endast klockas med manuell tidtagning? Jag skulle inte tro det.

Sedan får man höra att det är svårt att rekrytera tjejer till fotbollslagen och att de som spelar slutar tidigare än vad killarna gör. Är det ingen som har funderat över sambandet mellan det och i vilken grad man tar deras idrottsutövande på allvar?

Till Villastadens försvar ska sägas att jag inte tror att det här är något som sker av illvilja. Jag tror inte heller att Villastaden är en värre kålsupare än många andra föreningar, de har ju trots allt ett damlag som de satsar på. Nej, det är snarare ett uttryck för de normer som gäller inom fotbollen.

Den senaste tiden har jag skrivit väldigt mycket om näringsliv. Ett företag som saknar jämställdhetsplan ligger jäkligt risigt till.

Inom fotbollen räcker det tydligen med att det finns en fotbollsplan.

En stor del av lördagens arbetspass tillbringade jag på Sannaheden. Villastaden hade match för både damer och herrar. Efteråt började jag fundera på vilka skillnader det fanns mellan de båda matcherna. Damerna spelar om seriesegern så matchen var av högsta betydelse. Herrarna däremot spelade en fullständigt betydelselös match. Faktiskt så betydelselös att motståndarlaget inte ens brydde sig om att skicka ett slagkraftigt lag.

Men det var inte de skillnaderna jag mest reagerade över. Redan när jag såg annonsen fanns en skillnad. Det kostade 20 kronor att gå in på dammatchen, men 50 kronor för herrarna. Nu kan det ju vara så att man ville ha mer publik till dammatchen för att skapa bra stämning och att det orsakade prisskillnaden.

Något matchprogram för dammatchen finns inte att tillgå, men det kan väl knappast vara det som motiverar att det kostar 30 kronor mer att gå in på herrarnas match?

När domaren blåser till spel för damerna är han ensam. Han har inga assisterande domare med sig till matchen. Låt vara att det är division 3 Värmland damer, eller Avisligan som den så fint heter, men är det en match av sådan betydelse för utgången av serien är väl det minsta man kan begära att det finns ett fulltaligt domarteam på plats. Jag antar att det är en förbundsfråga och inte arrangörsklubbens ansvar.

Dammatchen spelas under tystnad. Speakerbåset är igenbommat så information om målgörare och byten får åskådarna hålla reda på själva. Hur lätt det nu kan vara när man saknar matchprogram. Men knappt har spelet blåsts av så börjar förberedelserna inför herrmatchen. Då riggas det upp högtalare och en speaker informerar om händelser på planen.

Till sist, den kanske allvarligaste skillnaden av dem alla. Båda lagen fick var sin spelare skadad. Damspelaren fick hjälp in i baksätet på en personbil för transport till sjukhus. När herrspelaren skadade sig ringdes efter en ambulans.

Var för sig kanske inte skillnaderna hade fått mig att reagera, men tillsammans får jag en bild jag inte gillar. Varför ska det göras sådan skillnad på manliga och kvinnliga fotbollsspelare? Hade exempelvis kvinnliga sprintlöpare fått starta utan startblock och endast klockas med manuell tidtagning? Jag skulle inte tro det.

Sedan får man höra att det är svårt att rekrytera tjejer till fotbollslagen och att de som spelar slutar tidigare än vad killarna gör. Är det ingen som har funderat över sambandet mellan det och i vilken grad man tar deras idrottsutövande på allvar?

Till Villastadens försvar ska sägas att jag inte tror att det här är något som sker av illvilja. Jag tror inte heller att Villastaden är en värre kålsupare än många andra föreningar, de har ju trots allt ett damlag som de satsar på. Nej, det är snarare ett uttryck för de normer som gäller inom fotbollen.

Den senaste tiden har jag skrivit väldigt mycket om näringsliv. Ett företag som saknar jämställdhetsplan ligger jäkligt risigt till.

Inom fotbollen räcker det tydligen med att det finns en fotbollsplan.