2016-08-09 08:01

2016-08-09 08:01

Viktigt våga tro på klubben

OS: Odinn Waage har tränat två olympier

Hans judoklubb låg i en liten stad på Islands norra kust fem timmar från huvudstaden Reykjavik. Trots det fick deras utövare framgångar inte bara på Island utan även internationellt. Receptet innehåller bland annat en gnutta galenskap.

På Islands norra kust ligger staden Akureyri. Den är ungefär lika stor som Kristinehamn. Trots att staden är liten och att klubben bara har cirka 120 medlemmar så lyckades de ändå skörda massor av medaljer. Odinn Waage var tränare där i 32 år.

– Jag är nog lite galen, jag tänker att alla som är hos mig ska bli bäst, skrattar han.

Under sina år som tränare har han haft två elever som tagit sig ända till OS. Satsningen påbörjades redan när eleverna var 13 och 14 år. Den första av dem var otroligt fokuserad. Han hade bestämt sig för att delta i OS och sedan utbilda sig till läkare. Efter att ha deltagit i OS i Barcelona genomförde han sina studier och är numera verksam som läkare i Malmö.

Den andra eleven sporrades av kompisens framgångar och deltog i OS i Atlanta, han har även placerat sig sjua i VM.

Att kvalificera sig till OS tar lång tid och är svårt. Det ligger många års träning, tävling och satsning bakom. Liksom många andra kampsporter har judo svårt att få in pengar och de flesta tränare jobbar ideellt.

Har du tävlat själv?

– Ja men jag är bättre som tränare, säger Odinn Waage.

Han beskriver årets judosäsong som en av de bästa för Sverige.

I år är det fyra svenskar som tävlar i OS och Odinn Waage menar att åtminstone två av dem har rimliga chanser att hamna på pallen.

Odinn Waage har jobbat som polis men var på senare år verksam som fitnestränare. Han var en av alla de islänningar som förlorade sitt hus när finanskrisen slog undan fötterna för den isländska ekonomin. Han förklarar att det fanns två alternativ, att stanna och vara arg eller att flytta och kunna bli lycklig. Hans fru hade utbildat sig i Sverige och de valde att flytta hit förra hösten. Sedan dess har han jobbat på att lära sig svenska och han har arbetat som tränare på ett gym och som boendeassistent.

Så här i efterhand är han glad över att varit tvungen att förändra sitt liv.

– Jag hade en bra karriär men jag var 52 år och började bli lat. Man tror att man vet allt. Nu måste jag börja om och kämpa, jag känner mig som 20 år igen, skrattar han och konstaterar bilden som möter honom i spegeln inte är så han känner sig.

När han kom till Kristinehamn tog han kontakt med judoklubben som tog emot honom med öppna armar. Odinn Waage förklarar att en av de fina sakerna med judo är att man kan komma till vilken klubb som helst och känna att man är välkommen.

Han berömmer Kristinehamnsklubben. Odinn Waage menar att man här gör ett bra jobb med ungdomar och att man har fått fina resultat.

När står en kristinehamnare på prispallen under OS?

– Om sex till tio år finns möjligheten. Vi har en 14-årig tjej som har alla möjligheter att bli världsklass, det finns även några grabbar, säger han berömmande.

Vilka egenskaper behövs för att bli bra på judo?

– Det börjar i huvudet, det handlar om fokus och disciplin. I individuella idrotter måste man ha sin egen disciplin och man ska vara beredd på att man inte alltid vinner utan att man får resa sig igen.

Han förklarar att den fysiska biten oftast kan tränas upp.

– Man kan bli starkare, smidigare och mer teknisk.

Kan man se på barn om de har potential att nå världsklass?

– Nej, och jag tycker att det är fel att slå ut tidigt. Jag har sett barn som varit duktiga men slutat. Har de lätt i början behöver de inte kämpa. De som måste kämpa kan vinna i längden.

Odinn Waage är medveten om att det inte går att leva på sin idrott inom judon. Han menar att det är viktigt att uppmuntra barnen till att jobba i skolan också så att de får ett bra liv. Och framför allt anser han att det är viktigt att de får bra upplevelser från judon.

Inom budo-sporter finns ofta ett tydligt fokus på att visa respekt för motståndaren. Odinn framhåller vikten av att vinnaren alltid bugar och tackar motståndaren för matchen innan man börjar jubla över en seger.

– Sport handlar om att hjälpa varandra och att man kan bli vänner.

På Islands norra kust ligger staden Akureyri. Den är ungefär lika stor som Kristinehamn. Trots att staden är liten och att klubben bara har cirka 120 medlemmar så lyckades de ändå skörda massor av medaljer. Odinn Waage var tränare där i 32 år.

– Jag är nog lite galen, jag tänker att alla som är hos mig ska bli bäst, skrattar han.

Under sina år som tränare har han haft två elever som tagit sig ända till OS. Satsningen påbörjades redan när eleverna var 13 och 14 år. Den första av dem var otroligt fokuserad. Han hade bestämt sig för att delta i OS och sedan utbilda sig till läkare. Efter att ha deltagit i OS i Barcelona genomförde han sina studier och är numera verksam som läkare i Malmö.

Den andra eleven sporrades av kompisens framgångar och deltog i OS i Atlanta, han har även placerat sig sjua i VM.

Att kvalificera sig till OS tar lång tid och är svårt. Det ligger många års träning, tävling och satsning bakom. Liksom många andra kampsporter har judo svårt att få in pengar och de flesta tränare jobbar ideellt.

Har du tävlat själv?

– Ja men jag är bättre som tränare, säger Odinn Waage.

Han beskriver årets judosäsong som en av de bästa för Sverige.

I år är det fyra svenskar som tävlar i OS och Odinn Waage menar att åtminstone två av dem har rimliga chanser att hamna på pallen.

Odinn Waage har jobbat som polis men var på senare år verksam som fitnestränare. Han var en av alla de islänningar som förlorade sitt hus när finanskrisen slog undan fötterna för den isländska ekonomin. Han förklarar att det fanns två alternativ, att stanna och vara arg eller att flytta och kunna bli lycklig. Hans fru hade utbildat sig i Sverige och de valde att flytta hit förra hösten. Sedan dess har han jobbat på att lära sig svenska och han har arbetat som tränare på ett gym och som boendeassistent.

Så här i efterhand är han glad över att varit tvungen att förändra sitt liv.

– Jag hade en bra karriär men jag var 52 år och började bli lat. Man tror att man vet allt. Nu måste jag börja om och kämpa, jag känner mig som 20 år igen, skrattar han och konstaterar bilden som möter honom i spegeln inte är så han känner sig.

När han kom till Kristinehamn tog han kontakt med judoklubben som tog emot honom med öppna armar. Odinn Waage förklarar att en av de fina sakerna med judo är att man kan komma till vilken klubb som helst och känna att man är välkommen.

Han berömmer Kristinehamnsklubben. Odinn Waage menar att man här gör ett bra jobb med ungdomar och att man har fått fina resultat.

När står en kristinehamnare på prispallen under OS?

– Om sex till tio år finns möjligheten. Vi har en 14-årig tjej som har alla möjligheter att bli världsklass, det finns även några grabbar, säger han berömmande.

Vilka egenskaper behövs för att bli bra på judo?

– Det börjar i huvudet, det handlar om fokus och disciplin. I individuella idrotter måste man ha sin egen disciplin och man ska vara beredd på att man inte alltid vinner utan att man får resa sig igen.

Han förklarar att den fysiska biten oftast kan tränas upp.

– Man kan bli starkare, smidigare och mer teknisk.

Kan man se på barn om de har potential att nå världsklass?

– Nej, och jag tycker att det är fel att slå ut tidigt. Jag har sett barn som varit duktiga men slutat. Har de lätt i början behöver de inte kämpa. De som måste kämpa kan vinna i längden.

Odinn Waage är medveten om att det inte går att leva på sin idrott inom judon. Han menar att det är viktigt att uppmuntra barnen till att jobba i skolan också så att de får ett bra liv. Och framför allt anser han att det är viktigt att de får bra upplevelser från judon.

Inom budo-sporter finns ofta ett tydligt fokus på att visa respekt för motståndaren. Odinn framhåller vikten av att vinnaren alltid bugar och tackar motståndaren för matchen innan man börjar jubla över en seger.

– Sport handlar om att hjälpa varandra och att man kan bli vänner.

Odinn Waage

Ålder: 53 år.

Bor: Kristinehamn.

Familj: Fru och barn.

Idrott: Judo.

Kristinehamnskoppling: Tränare i Kristinehamns judoklubb.

OS-meriter: Har tränat två olympier.

Övriga meriter: Hans klubb på Island tog 565 medaljer på isländska mästerskapen under hans tid som tränare där..