2016-06-15 06:00

2016-06-15 06:00

Vind i seglen för Sandell

FAERDERSEILASEN: Rankar totalsegern i Norge högt

Kristinehamns vasse havskappseglare Ola Sandell besegrade närmare 250 konkurrenter i Faerderseilasen.
En tung seger.
– Det är såpass många båtar med och många storlekar, så det är svårt att vinna en total.

Faerderseilasen är en Nordens största seglingstävlingar sett till båtantal och startade i Oslo vid Aker brygge. Målgång var vid Horten, en bit in i Oslofjorden.

Ola Sandell seglar en First 40 och tävlade på T-banan, vilket var den längsta och som mätte drygt 80 nautiska mil. Båtarna hade att ta sig ut och tillbaka från Faerder fyr, som står på en av de tre Tristeinöarna.

Ola har varit med i Faerderseilasen cirka tio gånger.

– Vi har alltid legat bra framme, ända till vinden har dött. I år var det vind hela tiden. Det är det vi vill ha, när vinden dör blir det så mycket lotteri. I vårt startfält var vi första båt efter ett par hundra meter. En fantastisk segling, säger Ola trots att han själv drabbades av magsjuka och fick bita ihop ordentligt.

Hans åtta besättningsmän tog ett stort ansvar. Ola säger att besättningen seglat ihop i många år och kan varandra väldigt bra. Att gastarna varit med länge skapar en stor trygghet i framdriften av båten. I besättningen ingick kristinehamnarna David Hägg, André Ribeiro, Magnus Olofsson och Anders Ingvarsson.

Tiden i mål blev 10.30.44 timmar. I korrigerad tid 11.05.25 vilket var bäst av samtliga på T-banan. En tung seger för Ola, men inte den allra tyngsta.

– Gotland runt slår högst.

Redo för VM

Ola har tävlat flitigt den senaste månaden. Han var med i Marstrand big boat, som han vann förra året och kom sexa i denna gång. Helgen innan var Ola och seglade för-VM i Köpenhamn och kom sexa totalt.

– Klart det är tävling men det är mest att lära sig vattnen, hitta strömmar och hur det ser ut fysiskt i själva banområdet.

VM i havskappsegling avgörs i Köpenhamn den 17 till 24 juli. Ola har varit med tidigare och skulle vara jättenöjd med en topp tio-placering.

– Det blir ett av de största VM:en i antal båtar någonsin. Det är proffsbesättningar som kommer dit, som inte gör annat än seglar, men får vi vind så kan det bli kul.

Faerderseilasen är en Nordens största seglingstävlingar sett till båtantal och startade i Oslo vid Aker brygge. Målgång var vid Horten, en bit in i Oslofjorden.

Ola Sandell seglar en First 40 och tävlade på T-banan, vilket var den längsta och som mätte drygt 80 nautiska mil. Båtarna hade att ta sig ut och tillbaka från Faerder fyr, som står på en av de tre Tristeinöarna.

Ola har varit med i Faerderseilasen cirka tio gånger.

– Vi har alltid legat bra framme, ända till vinden har dött. I år var det vind hela tiden. Det är det vi vill ha, när vinden dör blir det så mycket lotteri. I vårt startfält var vi första båt efter ett par hundra meter. En fantastisk segling, säger Ola trots att han själv drabbades av magsjuka och fick bita ihop ordentligt.

Hans åtta besättningsmän tog ett stort ansvar. Ola säger att besättningen seglat ihop i många år och kan varandra väldigt bra. Att gastarna varit med länge skapar en stor trygghet i framdriften av båten. I besättningen ingick kristinehamnarna David Hägg, André Ribeiro, Magnus Olofsson och Anders Ingvarsson.

Tiden i mål blev 10.30.44 timmar. I korrigerad tid 11.05.25 vilket var bäst av samtliga på T-banan. En tung seger för Ola, men inte den allra tyngsta.

– Gotland runt slår högst.

Redo för VM

Ola har tävlat flitigt den senaste månaden. Han var med i Marstrand big boat, som han vann förra året och kom sexa i denna gång. Helgen innan var Ola och seglade för-VM i Köpenhamn och kom sexa totalt.

– Klart det är tävling men det är mest att lära sig vattnen, hitta strömmar och hur det ser ut fysiskt i själva banområdet.

VM i havskappsegling avgörs i Köpenhamn den 17 till 24 juli. Ola har varit med tidigare och skulle vara jättenöjd med en topp tio-placering.

– Det blir ett av de största VM:en i antal båtar någonsin. Det är proffsbesättningar som kommer dit, som inte gör annat än seglar, men får vi vind så kan det bli kul.