2016-06-03 06:00

2016-06-03 06:00

Tillbaka i IFK efter 27 år

HANDBOLL: Bojje Ehring ska träna slagkraftigt herrlag

Bojje Eriksson är klar som ny tränare för IFK Kristinehamns handbollsherrar. Han hade samma roll – för 27 år sedan.
– Det var ett glatt gäng man träffade. Pelle var ju en av dem och Ulf var målvakt.

Anledningen till comebacken är att Höijs ventilation, som drivs av Pelle Höij och Ulf Brodin, fick behov av en administratör samtidigt som en herrtränare saknades.

– Bojje och jag har alltid hållit kontakten, ibland sporadiskt. Jag har flera gånger slängt ur mig att är det inte dags att komma tillbaka. I våras kastade jag ur mig det igen och eftersom vi har behov av en administratör på firman så blev det genast mer konkret.

Lockade med jobb

Pelle är ordförande i IFK och han hade inte fått något svar från fjolårets tränarpar, huvudtränaren Anders Olsson och assisterande Ulf Lyckholm. Det visade sig att Anders i första hand ville starta upp ett nytt ungdomslag.

Bojje har haft många olika jobb i sitt liv, men en gemensam nämnare har varit just administration. De flesta av IFK:s spelare arbetar på Höijs ventilation. Pelle säger att det är det som IFK kunnat erbjuda spelarna. Några ersättningar existerar inte.

Bojje är 51 år och ursprungligen från Mörrum. Han bor nu med sin familj i Karlshamn. Han har fått lägenhet i Kristinehamn men familjen är kvar i Blekinge. Han kommer att anpassa sig efter när det är träningar och matcher, för att kunna vara med herrlaget.

”Älskar handboll”

Blekingen blev i slutet av 80-talet tränare i Hammarö. Där spelade kristinehamnaren Tomas Hagberg och året efter blev Bojje tränare i IFK.

Han har sedan dess tränat herrlag och damlag i division 2 och 3. Förra säsongen tränade han Karlshamns HF:s flickor 02 – där hans dotter spelar. Han var också distriktstränare för P00 – där han son spelar.

– Framför allt får vi hit en kille som älskar handboll och som törs uttrycka vad han tycker, säger Pelle.

IFK gjorde förra säsongen sin bästa säsong på länge. Laget slutade trea i division 3 västsvenska norra och nosade på kvalplatsen.

Nu ser laget ännu starkare ut. Tobias Sahlén är på väg tillbaka efter sin knäskada, som gjorde att han missade hela förra säsongen. William Karlsson, som spelade i IFK säsongen 2014-15, är med igen.

IFK har också fått en ny målvakt i Johan Wiklund från Forshaga. Samtidigt är en annan målvakt, Filip Henningsson, spelklar efter skada. Med fjolårssäsongens Robin Hellström och Henrik Pettersson har IFK nu fyra målvakter.

Samma synsätt

IFK har alla förutsättningar för att vara ett topplag även den här säsongen.

– Ja, annars skulle jag inte sitta här. Det handlar om att lägga ner sig och träna, om man vill bli bättre än trea, säger Bojje.

Han föredrar en snabb handboll med mycket kontringar. Pelle säger att det passar spelarna, eftersom det är den spelstilen de är vana med efter alla år med honom själv som tränare.

Division 3 västsvenska norra har den här säsongen fyra lag, som inte spelade där under den förra. Skara och Borås har kommit ner från tvåan. Torsby och Guldkroken har kommit upp från fyran.

Anledningen till comebacken är att Höijs ventilation, som drivs av Pelle Höij och Ulf Brodin, fick behov av en administratör samtidigt som en herrtränare saknades.

– Bojje och jag har alltid hållit kontakten, ibland sporadiskt. Jag har flera gånger slängt ur mig att är det inte dags att komma tillbaka. I våras kastade jag ur mig det igen och eftersom vi har behov av en administratör på firman så blev det genast mer konkret.

Lockade med jobb

Pelle är ordförande i IFK och han hade inte fått något svar från fjolårets tränarpar, huvudtränaren Anders Olsson och assisterande Ulf Lyckholm. Det visade sig att Anders i första hand ville starta upp ett nytt ungdomslag.

Bojje har haft många olika jobb i sitt liv, men en gemensam nämnare har varit just administration. De flesta av IFK:s spelare arbetar på Höijs ventilation. Pelle säger att det är det som IFK kunnat erbjuda spelarna. Några ersättningar existerar inte.

Bojje är 51 år och ursprungligen från Mörrum. Han bor nu med sin familj i Karlshamn. Han har fått lägenhet i Kristinehamn men familjen är kvar i Blekinge. Han kommer att anpassa sig efter när det är träningar och matcher, för att kunna vara med herrlaget.

”Älskar handboll”

Blekingen blev i slutet av 80-talet tränare i Hammarö. Där spelade kristinehamnaren Tomas Hagberg och året efter blev Bojje tränare i IFK.

Han har sedan dess tränat herrlag och damlag i division 2 och 3. Förra säsongen tränade han Karlshamns HF:s flickor 02 – där hans dotter spelar. Han var också distriktstränare för P00 – där han son spelar.

– Framför allt får vi hit en kille som älskar handboll och som törs uttrycka vad han tycker, säger Pelle.

IFK gjorde förra säsongen sin bästa säsong på länge. Laget slutade trea i division 3 västsvenska norra och nosade på kvalplatsen.

Nu ser laget ännu starkare ut. Tobias Sahlén är på väg tillbaka efter sin knäskada, som gjorde att han missade hela förra säsongen. William Karlsson, som spelade i IFK säsongen 2014-15, är med igen.

IFK har också fått en ny målvakt i Johan Wiklund från Forshaga. Samtidigt är en annan målvakt, Filip Henningsson, spelklar efter skada. Med fjolårssäsongens Robin Hellström och Henrik Pettersson har IFK nu fyra målvakter.

Samma synsätt

IFK har alla förutsättningar för att vara ett topplag även den här säsongen.

– Ja, annars skulle jag inte sitta här. Det handlar om att lägga ner sig och träna, om man vill bli bättre än trea, säger Bojje.

Han föredrar en snabb handboll med mycket kontringar. Pelle säger att det passar spelarna, eftersom det är den spelstilen de är vana med efter alla år med honom själv som tränare.

Division 3 västsvenska norra har den här säsongen fyra lag, som inte spelade där under den förra. Skara och Borås har kommit ner från tvåan. Torsby och Guldkroken har kommit upp från fyran.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.