2016-04-23 12:24

2016-04-23 12:24

Nytt personbästa på VM i bänkpress

STYRKELYFT: Ingen medalj för Örjan Dahl

Det var nära ett brons, men det slutade med en sjätteplats för Örjan Dahl på veteran-VM i bänkpress. En miss i första lyftet gjorde att han tappade ett försök redan från början.

– Ja, jag tappade fotfästet lite i första lyftet och även om jag fick upp stången godkändes inte lyftet eftersom foten inte var i marken, förklarar Örjan Dahl.

Den urstarke björneborgaren som tävlar för Karlskogaklubben Västra AK lyfter i den tyngsta klassen. Inför VM hade han ett personligt rekord på 275 kg. På VM gick han in på 280 kg, en vikt han klarade i andra försöket. Men det är ingen vikt som avskräcker, på träning har Örjan Dahl flera gånger fått upp 300 kg.

Fanns i kroppen

– Jag vet att jag har det i kroppen, men det är skillnad på träning och tävling. Hemma på gymmet känner man sig trygg, men på tävling är det så mycket annat omkring. Det blir inte samma lugn, säger han.

Det missade första lyftet ställde som sagt till det. En notering där och Örjan Dahl hade kunnat lägga på lite till inför ett andra lyft.

Nu hängde allt på ett lyckat sista lyft om det skulle bli medalj. Något som fanns inom klart räckhåll, men det var fler som ville vara med i matchen.

– Vi trodde att 290 kg skulle räcka till brons, men så var det en lyftare som tog 292,5 i sista och då var jag tvungen att gå upp på 295 kg för brons. Jag hade kunnat ta 287,5 och bli fyra, men fyra eller sexa spelar ingen roll. Det är medaljen man vill åt.

Nu blev det bara ett bra försök på 295 kg i sista lyftet.

Kort vila

En annan faktor som spelade in var tiden för återhämtning. Normalt sett brukar det vara 15 deltagare i en tävling, nu var de bara åtta. Dubbelt så många betyder dubbelt så lång vila, något som är extra viktigt när man är så stor.

– Men nu satsar jag på att ta 301 kg på SM i november, eller kanske redan på EM månaden innan om jag åker dit. Fortsätter jag öka fem kilo per tävling är jag snart där, säger Örjan Dahl med ett skratt.

Du låter inte speciellt missnöjd med din insats?

– Nej, nej, nej. Höjer man sitt pers med fem kilo på ett VM kan man inte vara missnöjd. Det här var bara mitt andra landslagsuppdrag. Jag hoppas få fler chanser.

Guldet gick till finländaren Kenneth Sandvik som lyfte 345 kg.

– Ja, jag tappade fotfästet lite i första lyftet och även om jag fick upp stången godkändes inte lyftet eftersom foten inte var i marken, förklarar Örjan Dahl.

Den urstarke björneborgaren som tävlar för Karlskogaklubben Västra AK lyfter i den tyngsta klassen. Inför VM hade han ett personligt rekord på 275 kg. På VM gick han in på 280 kg, en vikt han klarade i andra försöket. Men det är ingen vikt som avskräcker, på träning har Örjan Dahl flera gånger fått upp 300 kg.

Fanns i kroppen

– Jag vet att jag har det i kroppen, men det är skillnad på träning och tävling. Hemma på gymmet känner man sig trygg, men på tävling är det så mycket annat omkring. Det blir inte samma lugn, säger han.

Det missade första lyftet ställde som sagt till det. En notering där och Örjan Dahl hade kunnat lägga på lite till inför ett andra lyft.

Nu hängde allt på ett lyckat sista lyft om det skulle bli medalj. Något som fanns inom klart räckhåll, men det var fler som ville vara med i matchen.

– Vi trodde att 290 kg skulle räcka till brons, men så var det en lyftare som tog 292,5 i sista och då var jag tvungen att gå upp på 295 kg för brons. Jag hade kunnat ta 287,5 och bli fyra, men fyra eller sexa spelar ingen roll. Det är medaljen man vill åt.

Nu blev det bara ett bra försök på 295 kg i sista lyftet.

Kort vila

En annan faktor som spelade in var tiden för återhämtning. Normalt sett brukar det vara 15 deltagare i en tävling, nu var de bara åtta. Dubbelt så många betyder dubbelt så lång vila, något som är extra viktigt när man är så stor.

– Men nu satsar jag på att ta 301 kg på SM i november, eller kanske redan på EM månaden innan om jag åker dit. Fortsätter jag öka fem kilo per tävling är jag snart där, säger Örjan Dahl med ett skratt.

Du låter inte speciellt missnöjd med din insats?

– Nej, nej, nej. Höjer man sitt pers med fem kilo på ett VM kan man inte vara missnöjd. Det här var bara mitt andra landslagsuppdrag. Jag hoppas få fler chanser.

Guldet gick till finländaren Kenneth Sandvik som lyfte 345 kg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.