2016-03-31 21:10

2016-04-01 15:17

Spännande avslutning på en spännande säsong

DAMHANDBOLL DIVISION 3.: Oklart om IFK kommer vinna serien efter torsdagens match mot Grums

IFK har efter torsdagskvällens match kvar att möta Mellerud. Det har även Hellton. Båda matcherna är uppskjutna.

– De har inga halltider i Mellerud så matcherna blir nog inte av alls. Döms vi som vinnare i den matchen får vi ytterligare två poäng och tio mål och då vinner vi serien. Om inte Grums slår Forshaga med 41 mål vill säga, men det är rätt omöjligt, säger tränaren Eric Swan.

IFK:s handbollsdamer kan med sin oavgjorda match mot Grums i torsdags ha vunnit serien. Det mest troliga är nämligen att både IFK och Hellton kommer att dömas som segrare i de ospelade matcherna utan att behöva spela dem. Grums har kvar att möta Forshaga, en match de förmodligen kommer att vinna. Trots att varken Grums eller IFK tog hem en seger i torsdags har IFK sådan bra målskillnad att det vore väldigt otippat att Grums skulle kunna gå om. Döms IFK däremot som förlorare i matchen mot Mellerud blir läget helt annorlunda.

– Får vi förlust i den matchen så behöver Grums enbart ta poäng mot Forshaga för att vinna serien. I dagsläget vet vi inte när det blir klart. Det måste ju bli klart före onsdag när matchen dem emellan ska spelas, förklara Eric Swan.

Bra försvar

Torsdagens match är tränaren inte speciellt stolt över.

– Det var inget skönspel från något av lagen direkt. Vi tog time out redan efter fyra minuter men kunde efter den komma igen något. Både vi och Grums har riktigt bra försvarsspel men överlag är anfallsspelet riktigt dåligt.

Matchens sista tre minuter fick dock publiken att sitta som på nålar. Både IFK och Grums hade chans att avgöra men båda lagen klantade till avsluten och lyckades inte få in något mer mål. Matchen slutade oavgjort med siffrorna 15-15.

– Det blev rätt kaotiskt i slutet. Riktigt dramatiskt avslut, säger Eric Swan och skrattar.

Spelaren Louise Larsson är inte helt nöjd med torsdagens match. Dock är hon stolt över lagets insats under säsongen.

– Känslan är ganska tvådelad. Självklart är man glad för att vi inte förlorade matchen men jag känner att vi visst kunde ha gjort en bättre insats med några justeringar. Laget i sig är ett gäng goa tjejer och vi har slitit en del för att ta oss från förra årets botten till detta årets toppen. Så med andra ord så är jag stolt över oss och vill ge en stor eloge till vår tränare Eric Swan, säger hon.

Om IFK blir seriesegrare och får chansen till uppflyttning så har laget beslutat att de inte kommer att vilja gå upp till division 2.

– Vi har tagit det beslutet. Vi har för liten trupp och när situationen i laget ser ut som den gör är det inte möjligt att genomföra. Vi har bara två spelare som jobbar dagtid. Resten jobbar kvällstid och/eller är småbarnsföräldrar, säger Eric Swan.

Behövs fler

För att klara av en högre division skulle laget behöva stärkas.

– Jag tror vi har tolv spelare. Vi skulle i alla fall behöva komma upp till 15-16 stycken för att klara av en division 2-säsong.

Damerna i IFK med hjälp av Eric Swan har gjort en fantastisk uppryckning jämfört med förra säsongen, då laget inte vann en enda match. Eric Swan har tidigare sagt till NKP att han kom in som tränare till Värmlands sämsta damhandbollslag. Det fanns inga stora förhoppningar inför den här säsongen heller.

– Frammarschen från förra året är ju ganska markant. Jag minns inte vad jag sa innan serien, att vi skulle ta två poäng? säger han och skrattar.

– Men förhoppningsvis kan vi fortsätta den här uppåttrenden nu när vi också har A-flickor som så småningom kan fylla på. Då kan det finnas möjligheter att ta steget upp, tillägger han.

Svårt att pussla

Året som gått har krävt mycket planering för att få ihop träningar och matcher. Laget var överens om att det skulle bli väldigt svårt att kliva upp en division.

– Det var ett rätt enat beslut. Tjejerna förstår ju hur vi har krånglat och pusslat hela året och förra året. De förstår vad som krävs.

IFK:s handbollsdamer kan med sin oavgjorda match mot Grums i torsdags ha vunnit serien. Det mest troliga är nämligen att både IFK och Hellton kommer att dömas som segrare i de ospelade matcherna utan att behöva spela dem. Grums har kvar att möta Forshaga, en match de förmodligen kommer att vinna. Trots att varken Grums eller IFK tog hem en seger i torsdags har IFK sådan bra målskillnad att det vore väldigt otippat att Grums skulle kunna gå om. Döms IFK däremot som förlorare i matchen mot Mellerud blir läget helt annorlunda.

– Får vi förlust i den matchen så behöver Grums enbart ta poäng mot Forshaga för att vinna serien. I dagsläget vet vi inte när det blir klart. Det måste ju bli klart före onsdag när matchen dem emellan ska spelas, förklara Eric Swan.

Bra försvar

Torsdagens match är tränaren inte speciellt stolt över.

– Det var inget skönspel från något av lagen direkt. Vi tog time out redan efter fyra minuter men kunde efter den komma igen något. Både vi och Grums har riktigt bra försvarsspel men överlag är anfallsspelet riktigt dåligt.

Matchens sista tre minuter fick dock publiken att sitta som på nålar. Både IFK och Grums hade chans att avgöra men båda lagen klantade till avsluten och lyckades inte få in något mer mål. Matchen slutade oavgjort med siffrorna 15-15.

– Det blev rätt kaotiskt i slutet. Riktigt dramatiskt avslut, säger Eric Swan och skrattar.

Spelaren Louise Larsson är inte helt nöjd med torsdagens match. Dock är hon stolt över lagets insats under säsongen.

– Känslan är ganska tvådelad. Självklart är man glad för att vi inte förlorade matchen men jag känner att vi visst kunde ha gjort en bättre insats med några justeringar. Laget i sig är ett gäng goa tjejer och vi har slitit en del för att ta oss från förra årets botten till detta årets toppen. Så med andra ord så är jag stolt över oss och vill ge en stor eloge till vår tränare Eric Swan, säger hon.

Om IFK blir seriesegrare och får chansen till uppflyttning så har laget beslutat att de inte kommer att vilja gå upp till division 2.

– Vi har tagit det beslutet. Vi har för liten trupp och när situationen i laget ser ut som den gör är det inte möjligt att genomföra. Vi har bara två spelare som jobbar dagtid. Resten jobbar kvällstid och/eller är småbarnsföräldrar, säger Eric Swan.

Behövs fler

För att klara av en högre division skulle laget behöva stärkas.

– Jag tror vi har tolv spelare. Vi skulle i alla fall behöva komma upp till 15-16 stycken för att klara av en division 2-säsong.

Damerna i IFK med hjälp av Eric Swan har gjort en fantastisk uppryckning jämfört med förra säsongen, då laget inte vann en enda match. Eric Swan har tidigare sagt till NKP att han kom in som tränare till Värmlands sämsta damhandbollslag. Det fanns inga stora förhoppningar inför den här säsongen heller.

– Frammarschen från förra året är ju ganska markant. Jag minns inte vad jag sa innan serien, att vi skulle ta två poäng? säger han och skrattar.

– Men förhoppningsvis kan vi fortsätta den här uppåttrenden nu när vi också har A-flickor som så småningom kan fylla på. Då kan det finnas möjligheter att ta steget upp, tillägger han.

Svårt att pussla

Året som gått har krävt mycket planering för att få ihop träningar och matcher. Laget var överens om att det skulle bli väldigt svårt att kliva upp en division.

– Det var ett rätt enat beslut. Tjejerna förstår ju hur vi har krånglat och pusslat hela året och förra året. De förstår vad som krävs.