2016-01-04 14:43

2016-01-04 14:43

Ayaz ser ut att bli kvar

FOTBOLL: Chanserna som ytter har gjort Ferhad Ayaz mer positiv till fortsättning i Gaziantepspor

Höstsäsongen har bestått av lite speltid i en ovan roll som central anfallare. I senaste cupmatchen fick Ferhad Ayaz ”äntligen” chansen som vänsterytter – och han tog den.
– Nu när jag har fått spela på min position och om tränaren inser min position – varför skulle jag då inte vilja stanna? säger Kristinehamnskillen.

Drygt ett år har gått sedan Degerfors IF:s stortalang Ferhad Ayaz handplockades av turkiska högstaligaklubben Gaziantepspor. Ayaz inledde lovande, med tre starter och sex inhopp i Süper Lig under våren.

Den här hösten har varit betydligt tuffare. Fram till 22 december hade nye tränaren Mutlu Topçu bara gett Ayaz tre cupstarter och två inhopp i ligaspelet.

När han väl fick chansen var det, allt som oftast, dessutom i en ovan roll som central forward.

– För egen del gick det bra i början. Men tränaren kom och satsade på några av sina egna spelare. Jag fick spela på fel position och då tappar man lite, säger Ayaz.

– Jag känner mig vilsen som central anfallare. Visst, jag kan spela där sista 15-20. Men jag är ingen anfallare som startspelare, fortsätter den tidigare DIF-stjärnan.

Ayaz har gjort sitt bästa på träningarna och väntat. I förra tisdagens cupmatch borta mot seriekonkurrenten Trabzonspor kom belöningen.

– Äntligen fick jag chansen att spela på min vänsterkant för första gången. Jag spelade där i 80 minuter och tycker att det gick jättebra, säger Ayaz.

Mötte legendar

Topçu var bevisligen nöjd även han. På annandagen gästade Gaziantepspor anfallslegendaren Samuel Eto'os Antalyaspor i ligaspelet. Ayaz fick ett 20-minutersinhopp på sin naturliga position.

– Det var ett bra inhopp. Det har liksom rullat på under de senaste två veckorna, jag har fått spela på kanten. Jag hade lägen att göra mål i cupen. Jag väntar bara på målet, det har varit så nära men gått stolpe ut, säger Kristinehamnaren.

Vad hoppas du att de här insatserna ska ge för effekt?

– Tränaren måste inse att det är där jag ska spela nu och inte som central anfallare. Det är svårt att prestera när man spelar på en ovan position. Den här tränaren kom och såg mig mer som en anfallare, men nu gav han mig chansen.

Tidningen har tidigare skrivit att Ayaz, som gjorde två mål i U21-landslagets kvalmatch mot Estland i oktober men har stått utanför truppen på slutet, har varit långt från nöjd med situationen och att han har önskat lämna Gaziantepspor under januarifönstret.

– Klubben vill behålla mig, men har sagt att de inte låser mig. Det är upp till mig. Jag får se under januarifönstret, men som det ser ut just nu kommer jag att stanna.

Upplever en vändning

Ayaz medger att den senaste tidens chanser som ytter har gjort honom mer positiv till en fortsättning i Turkiet.

– Nu när jag har fått spela på min position och om tränaren inser min position – varför skulle jag då inte vilja stanna? Om tränaren däremot inte vill spela mig så måste jag söka mig vidare. Jag är bara 21 år gammal och vill spela. Som det känns nu så stannar jag kvar och ger det chansen hela säsongen.

Känns det som det är på väg att vända lite?

– Det känns faktiskt så. Han har lagt mig på min position och det var många månader sedan sist. Det var i mitt inhopp mot Galatasaray (26 september). Då mötte jag en landslagsback, men var ändå nöjd med min insats, säger Ayaz.

– Jag är tacksam att han gav mig chansen, jag visade att jag ska spela. Nu är det upp till honom, det är bara hoppas han ger mig chansen igen.

Drygt ett år har gått sedan Degerfors IF:s stortalang Ferhad Ayaz handplockades av turkiska högstaligaklubben Gaziantepspor. Ayaz inledde lovande, med tre starter och sex inhopp i Süper Lig under våren.

Den här hösten har varit betydligt tuffare. Fram till 22 december hade nye tränaren Mutlu Topçu bara gett Ayaz tre cupstarter och två inhopp i ligaspelet.

När han väl fick chansen var det, allt som oftast, dessutom i en ovan roll som central forward.

– För egen del gick det bra i början. Men tränaren kom och satsade på några av sina egna spelare. Jag fick spela på fel position och då tappar man lite, säger Ayaz.

– Jag känner mig vilsen som central anfallare. Visst, jag kan spela där sista 15-20. Men jag är ingen anfallare som startspelare, fortsätter den tidigare DIF-stjärnan.

Ayaz har gjort sitt bästa på träningarna och väntat. I förra tisdagens cupmatch borta mot seriekonkurrenten Trabzonspor kom belöningen.

– Äntligen fick jag chansen att spela på min vänsterkant för första gången. Jag spelade där i 80 minuter och tycker att det gick jättebra, säger Ayaz.

Mötte legendar

Topçu var bevisligen nöjd även han. På annandagen gästade Gaziantepspor anfallslegendaren Samuel Eto'os Antalyaspor i ligaspelet. Ayaz fick ett 20-minutersinhopp på sin naturliga position.

– Det var ett bra inhopp. Det har liksom rullat på under de senaste två veckorna, jag har fått spela på kanten. Jag hade lägen att göra mål i cupen. Jag väntar bara på målet, det har varit så nära men gått stolpe ut, säger Kristinehamnaren.

Vad hoppas du att de här insatserna ska ge för effekt?

– Tränaren måste inse att det är där jag ska spela nu och inte som central anfallare. Det är svårt att prestera när man spelar på en ovan position. Den här tränaren kom och såg mig mer som en anfallare, men nu gav han mig chansen.

Tidningen har tidigare skrivit att Ayaz, som gjorde två mål i U21-landslagets kvalmatch mot Estland i oktober men har stått utanför truppen på slutet, har varit långt från nöjd med situationen och att han har önskat lämna Gaziantepspor under januarifönstret.

– Klubben vill behålla mig, men har sagt att de inte låser mig. Det är upp till mig. Jag får se under januarifönstret, men som det ser ut just nu kommer jag att stanna.

Upplever en vändning

Ayaz medger att den senaste tidens chanser som ytter har gjort honom mer positiv till en fortsättning i Turkiet.

– Nu när jag har fått spela på min position och om tränaren inser min position – varför skulle jag då inte vilja stanna? Om tränaren däremot inte vill spela mig så måste jag söka mig vidare. Jag är bara 21 år gammal och vill spela. Som det känns nu så stannar jag kvar och ger det chansen hela säsongen.

Känns det som det är på väg att vända lite?

– Det känns faktiskt så. Han har lagt mig på min position och det var många månader sedan sist. Det var i mitt inhopp mot Galatasaray (26 september). Då mötte jag en landslagsback, men var ändå nöjd med min insats, säger Ayaz.

– Jag är tacksam att han gav mig chansen, jag visade att jag ska spela. Nu är det upp till honom, det är bara hoppas han ger mig chansen igen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.