2015-12-28 06:00

2015-12-30 07:01

Han blev blågul och hon stod pall

ÅRSKRÖNIKA DEL 1: Individuella som kollektiva prestationer och lovvärda satsningar från kommunens sida

Kristinehamn är fortsatt inte Sveriges bästa idrottsstad, men även 2015 hade sina guldkorn.
Två av årets höjdare var Odilon Sangwas uttagning till fotbollens P15-landslag och Linda Strands glädjetårar efter SM-guldet i skytte på hemmaplan.

P15-landslaget är fotbollens yngsta. Årets lag bildades i augusti och i mördande konkurrens tog Odilon Sangwa en plats. P15 har Roland Nilsson som förbundskapten och laget har nu spelat fyra träningslandskamper. Först gällde dubbelmöte med Finland och Odilon gjorde mål i den andra matchen. Odilon har fått sin fotbollsfostran i FC Kristinehamn och gladdes allra mest över hans landslagsplats gjorde kanske Peter Lindgren, som jag vet var på plats åtminstone en av landskamperna.

En vecka efter att Odilon blev blågul så gick startskottet för den största skyttetävling som genomförts i Kristinehamn. Skyttecentrum var då skådeplats för SM i nationellt gevärsskytte. Linda Strand var en av dem som arbetat hårdast med arrangemanget och samtidigt var hon en av favoriterna i prestigeklassen 300 meter ställning. Linda klarade av båda delarna. Men det frestade på. Efter att sista skottet skjutits och all uppbyggd spänning släppte kom glädjetårarna.

 

En annan SM-guldvinnare är Tommie Svärd, som nog förtjänat mer plats i tidningen än han fått. I september säkrade Rudskogakillen titeln i crosskartens 250-kubiksklass. En sport ute i marginalen tänker nog många.

Rätt är att klassen kan ha upp emot 30 tävlande och att Tommie bara är 20 år förstärker prestationen. En typ av motor har också Nils Dåverhög. I juni trampade han sitt 50:e raka Vätternrundan och han är blott en av tre som varit med i cykelklassikerns samtliga upplagor. En annan veteran som förtjänar att lyftas fram är Staffan Sandberg. I juni sprang han Karlstad stadslopps milbana på 41.51, en fantastisk tid för en 65-åring. Staffan har hittills inte nappat på ett reportage, men jag hoppas att han ändrar sig.

 

Kristinehamns just nu bästa lag är bordtennisföreningens herrar som spelar i division 1. KBTF har hävdat sig bra och slog serieledaren Hammarby i senaste sammandraget. Lars Nyman har sytt ihop ett lag som förutom Kristinehamnsspelare även består av lovande killar på Köpings bordtennisgymnasium samt en jamaican. Knackar på dörren gör en hitflyttad iranier.

Kristinehamnsbördige Marcus Johansson förstärker till nästa säsong.Kristinehamns sämsta seniorlag har varit IFK:s handbollsdamer. Laget tog förra säsongen inte en enda seger i lägsta serien. Tränaren Eric Swan tyckte ändå att laget var på gång och den här säsongen har det blivit tre segrar på fem matcher. Ett annat lag som gått bra i höst är Kristinehamns innebandyförenings herrlag. Innan säsongen var det ett infekterat tränarbråk. Nye tränaren Stefan Forslund fick hård kritik och det sades att hans juniorer inte skulle räcka till i division 3. Laget ligger inför juluppehållet på övre halvan....

 

Kommunen har under året gjort och beslutat om bra saker för att främja idrotten i Kristinehamn. Nytt golv har lagts in i Brogårdshallen och på tur står Stenstalidshallen. Fritidsbanken öppnade nyligen och det ska bli ett utegym vid Björkvallen.

Folkhälsochefen Johan Öhman har dragit i gång en utbildning om hur dopning ska bekämpas och han har fått med sig gymmen på tåget. En läktare har byggts på Sannavallen och anläggningen är nu komplett. Kristinehamns golfklubb ska också bygga.

För en månad sedan beslutades om ett nytt klubbhus till en kostnad av mer än fem miljoner kronor. Undertecknad, som spelar golf, kan säga att satsningen var på tiden. Det torde i dag inte vara många golfklubbar som har sämre faciliteter än Kristinehamns.

P15-landslaget är fotbollens yngsta. Årets lag bildades i augusti och i mördande konkurrens tog Odilon Sangwa en plats. P15 har Roland Nilsson som förbundskapten och laget har nu spelat fyra träningslandskamper. Först gällde dubbelmöte med Finland och Odilon gjorde mål i den andra matchen. Odilon har fått sin fotbollsfostran i FC Kristinehamn och gladdes allra mest över hans landslagsplats gjorde kanske Peter Lindgren, som jag vet var på plats åtminstone en av landskamperna.

En vecka efter att Odilon blev blågul så gick startskottet för den största skyttetävling som genomförts i Kristinehamn. Skyttecentrum var då skådeplats för SM i nationellt gevärsskytte. Linda Strand var en av dem som arbetat hårdast med arrangemanget och samtidigt var hon en av favoriterna i prestigeklassen 300 meter ställning. Linda klarade av båda delarna. Men det frestade på. Efter att sista skottet skjutits och all uppbyggd spänning släppte kom glädjetårarna.

 

En annan SM-guldvinnare är Tommie Svärd, som nog förtjänat mer plats i tidningen än han fått. I september säkrade Rudskogakillen titeln i crosskartens 250-kubiksklass. En sport ute i marginalen tänker nog många.

Rätt är att klassen kan ha upp emot 30 tävlande och att Tommie bara är 20 år förstärker prestationen. En typ av motor har också Nils Dåverhög. I juni trampade han sitt 50:e raka Vätternrundan och han är blott en av tre som varit med i cykelklassikerns samtliga upplagor. En annan veteran som förtjänar att lyftas fram är Staffan Sandberg. I juni sprang han Karlstad stadslopps milbana på 41.51, en fantastisk tid för en 65-åring. Staffan har hittills inte nappat på ett reportage, men jag hoppas att han ändrar sig.

 

Kristinehamns just nu bästa lag är bordtennisföreningens herrar som spelar i division 1. KBTF har hävdat sig bra och slog serieledaren Hammarby i senaste sammandraget. Lars Nyman har sytt ihop ett lag som förutom Kristinehamnsspelare även består av lovande killar på Köpings bordtennisgymnasium samt en jamaican. Knackar på dörren gör en hitflyttad iranier.

Kristinehamnsbördige Marcus Johansson förstärker till nästa säsong.Kristinehamns sämsta seniorlag har varit IFK:s handbollsdamer. Laget tog förra säsongen inte en enda seger i lägsta serien. Tränaren Eric Swan tyckte ändå att laget var på gång och den här säsongen har det blivit tre segrar på fem matcher. Ett annat lag som gått bra i höst är Kristinehamns innebandyförenings herrlag. Innan säsongen var det ett infekterat tränarbråk. Nye tränaren Stefan Forslund fick hård kritik och det sades att hans juniorer inte skulle räcka till i division 3. Laget ligger inför juluppehållet på övre halvan....

 

Kommunen har under året gjort och beslutat om bra saker för att främja idrotten i Kristinehamn. Nytt golv har lagts in i Brogårdshallen och på tur står Stenstalidshallen. Fritidsbanken öppnade nyligen och det ska bli ett utegym vid Björkvallen.

Folkhälsochefen Johan Öhman har dragit i gång en utbildning om hur dopning ska bekämpas och han har fått med sig gymmen på tåget. En läktare har byggts på Sannavallen och anläggningen är nu komplett. Kristinehamns golfklubb ska också bygga.

För en månad sedan beslutades om ett nytt klubbhus till en kostnad av mer än fem miljoner kronor. Undertecknad, som spelar golf, kan säga att satsningen var på tiden. Det torde i dag inte vara många golfklubbar som har sämre faciliteter än Kristinehamns.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.