2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Svårt sätta en gräns för vad som är okej

DOMARYRKET: Ishockeydomare Veronica Johansson

Del 1. Att vara domare kan vara en otacksam roll. Hur mycket ska en domare stå ut med när det kommer till glåpord från spelare och publik? Går det att sätta en gräns för vad som är okej? För att reda ut detta har NKP under tre olika tillfällen träffat domare från olika sporter.

Veronica Johansson är ishockeydomare och dömer både herrar och damer. Veronica är uppvuxen i Kristinehamn men bor sedan några år tillbaka i Linköping och där dömer hon ända upp till herrarnas division 1.

– Det är svårt att sätta en gräns för vad som är okej att säga och inte. Spelarna måste få reagera, men de får inte säga vad som helst. Sedan är det olika vad man tycker är okej från person till person tror jag, säger Veronica.

Skaka av sig

Veronica har dömt ishockey i drygt fem år och hon berättar att man som domare ofta får höra när man gjort någonting dåligt, men inte när man gjort någonting bra.

– Men så är det väl med allt i livet egentligen, säger hon.

Personligen tycker hon att vissa saker som sägs på planen får man som domare bara svälja eller skaka av sig.

– Det kan vara att en spelare har haft en dålig dag på jobbet eller i skolan och sedan ska hon eller han spela en match och något går fel. Då kan man få höra en del, men mycket kan jag låta rinna av mig. Däremot kan det vara så att man själv känner att man inte varit helt hundra och då kan det hänga i till nästa match. Då kanske man inte går in med samma positivitet till nästa gång man dömer.

Däremot tycker hon att det är svårt att veta när man ska ge utvisning för osportsligt uppträdande.

– Man måste ju dra en gräns någon gång. Alla tycker olika men det finns faktiskt saker som inte är okej att säga. Jag tror det var förra året som vi fick stöd av en ny regel där man kan ge utvisning även för mildare ord. Men jag är nog lite halvdålig på att göra det faktiskt, säger Veronica.

Samma för könen

Veronica ser ingen skillnad när det kommer till ämnet mellan att döma damer och herrar.

– Det är stor skillnad på att döma damhockey och herrhockey, men inte när det kommer till just temperament och ord. Det är samma för båda könen, säger hon.

Veronica Johansson är ishockeydomare och dömer både herrar och damer. Veronica är uppvuxen i Kristinehamn men bor sedan några år tillbaka i Linköping och där dömer hon ända upp till herrarnas division 1.

– Det är svårt att sätta en gräns för vad som är okej att säga och inte. Spelarna måste få reagera, men de får inte säga vad som helst. Sedan är det olika vad man tycker är okej från person till person tror jag, säger Veronica.

Skaka av sig

Veronica har dömt ishockey i drygt fem år och hon berättar att man som domare ofta får höra när man gjort någonting dåligt, men inte när man gjort någonting bra.

– Men så är det väl med allt i livet egentligen, säger hon.

Personligen tycker hon att vissa saker som sägs på planen får man som domare bara svälja eller skaka av sig.

– Det kan vara att en spelare har haft en dålig dag på jobbet eller i skolan och sedan ska hon eller han spela en match och något går fel. Då kan man få höra en del, men mycket kan jag låta rinna av mig. Däremot kan det vara så att man själv känner att man inte varit helt hundra och då kan det hänga i till nästa match. Då kanske man inte går in med samma positivitet till nästa gång man dömer.

Däremot tycker hon att det är svårt att veta när man ska ge utvisning för osportsligt uppträdande.

– Man måste ju dra en gräns någon gång. Alla tycker olika men det finns faktiskt saker som inte är okej att säga. Jag tror det var förra året som vi fick stöd av en ny regel där man kan ge utvisning även för mildare ord. Men jag är nog lite halvdålig på att göra det faktiskt, säger Veronica.

Samma för könen

Veronica ser ingen skillnad när det kommer till ämnet mellan att döma damer och herrar.

– Det är stor skillnad på att döma damhockey och herrhockey, men inte när det kommer till just temperament och ord. Det är samma för båda könen, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.