2015-07-19 19:48

2015-07-19 19:48

Nytt svenskt rekord vid jaktskytte-SM

JAKTSKYTTE: Lyckade tävlingar i Björneborg

Pricksäker. Under helgen avgjordes SM i enkel jägarkombination och SM i jaktkombination hos Björneborgs jaktskytteklubb. Under fredagen sattes ett nytt svenskt rekord av Christian Andreasson från Glaskogens JSK. Med en poängs marginal slog han det 17 år gamla rekordet i enkel jägarkombination.

Tävlingarna inleds med SM i enkel jägarkombination under fredagen. De 37 startande skjuter sig igenom grenarna löpande älg, rådjur, nationell skeet och nordisk trap. Klar segrare i den öppna klassen blir Christian Andreasson med det nya svenska rekordet på 189 poäng. Tidigare rekordhållare är Bernt Bengtsson från Björneborg. Men det syns inga sura miner över att rekordet försvinner från hemmaklubben.

– Nej, det är jätteroligt att det blev ett nytt rekord. Det sätter Björneborg på kartan, säger Björneborgs jaktskyttesklubbs ordförande och tävlingsledare Kim Eriksson.

Klass för sig

SM i jaktkombination med grenarna löpande älg, gris samt nationell skeet sträcker sig över lördag och söndag. Under lördagen har Rickard Johansson från Kalix en knapp ledning över Christian Andreasson.

– Det är helt klart de som krigar om guldet, de är en klass för sig, menar Kim Eriksson.

Rickard Johansson har bland annat ett individuellt VM-silver i bagaget i 50 meter viltmål, som han tog i spanska Granada förra året. Han har mycket att försvara, då han tagit SM-guld i jaktkombination fyra år i rad. Men hittills är han inte helt nöjd med prestationerna, trots sin ledning.

– Jag sköt sämst på den gren som jag borde vara bäst i, säger han.

Jämn match

Förra året satte han nytt svenskt rekord med sina 581 poäng, något som blir omöjligt att slå i år.

– Jag har redan tappat en poäng under rekordet och har tre grenar kvar. Det handlar så mycket om att lära sig hantera nervositeten. Blir man för nervös och får mycket adrenalinpåslag så funkar ingenting, säger Rickard Johansson som vill passa på att ge en eloge till tävlingsarrangörerna:

– Det är ett fantastiskt bra arrangemang där allt har fungerat jättebra, säger han.

Det blir en jämn match mellan de båda favorittippade i den öppna klassen, men Rickard Johansson har inga problem att hålla nerverna i styr och kniper segern i jaktkombinationen för femte året i rad med sina 564 poäng. Silvermedaljören Christian Andreasson, Glaskogen JSK, landar på 552 poäng och bronset går till Krister Gustavsson från Tibro JSK med 538 poäng. Bäst i hemmaklubben blir Kim Ericsson på en tiondeplats med 512 poäng.

Tävlingarna inleds med SM i enkel jägarkombination under fredagen. De 37 startande skjuter sig igenom grenarna löpande älg, rådjur, nationell skeet och nordisk trap. Klar segrare i den öppna klassen blir Christian Andreasson med det nya svenska rekordet på 189 poäng. Tidigare rekordhållare är Bernt Bengtsson från Björneborg. Men det syns inga sura miner över att rekordet försvinner från hemmaklubben.

– Nej, det är jätteroligt att det blev ett nytt rekord. Det sätter Björneborg på kartan, säger Björneborgs jaktskyttesklubbs ordförande och tävlingsledare Kim Eriksson.

Klass för sig

SM i jaktkombination med grenarna löpande älg, gris samt nationell skeet sträcker sig över lördag och söndag. Under lördagen har Rickard Johansson från Kalix en knapp ledning över Christian Andreasson.

– Det är helt klart de som krigar om guldet, de är en klass för sig, menar Kim Eriksson.

Rickard Johansson har bland annat ett individuellt VM-silver i bagaget i 50 meter viltmål, som han tog i spanska Granada förra året. Han har mycket att försvara, då han tagit SM-guld i jaktkombination fyra år i rad. Men hittills är han inte helt nöjd med prestationerna, trots sin ledning.

– Jag sköt sämst på den gren som jag borde vara bäst i, säger han.

Jämn match

Förra året satte han nytt svenskt rekord med sina 581 poäng, något som blir omöjligt att slå i år.

– Jag har redan tappat en poäng under rekordet och har tre grenar kvar. Det handlar så mycket om att lära sig hantera nervositeten. Blir man för nervös och får mycket adrenalinpåslag så funkar ingenting, säger Rickard Johansson som vill passa på att ge en eloge till tävlingsarrangörerna:

– Det är ett fantastiskt bra arrangemang där allt har fungerat jättebra, säger han.

Det blir en jämn match mellan de båda favorittippade i den öppna klassen, men Rickard Johansson har inga problem att hålla nerverna i styr och kniper segern i jaktkombinationen för femte året i rad med sina 564 poäng. Silvermedaljören Christian Andreasson, Glaskogen JSK, landar på 552 poäng och bronset går till Krister Gustavsson från Tibro JSK med 538 poäng. Bäst i hemmaklubben blir Kim Ericsson på en tiondeplats med 512 poäng.