2017-12-01 16:03

2017-12-01 16:03

Daniel Östby ställer ut Kristinehamnsbilder

BIBLIOTEKET: Visar staden från nattperspektiv

Under december är det fotografier av Daniel Östby som tar plats i korridoren på biblioteket. Bilderna är ett urval av både stadsvyer och naturfotografier.

Till vardags arbetar Daniel Östby på kommunens gatukontor, men på fritiden är det fotografering som gäller. Det var för sex år sedan som Daniel fann sin passion för foto. Till en början togs bilderna med en mobil eller en enklare kamera.

– Men några år senare köpte jag en systemkamera. Jag har inte gått någon kurs, utan jag är självlärd. Google och Youtube räcker långt, säger han.

Daniel berättar att han redan från start fastnade för nattfotografering, något som har blivit hans specialitet. Att fotografera i mörker kräver både tid och ofta assistans.

– Det svåra är ju att jag är lite mörkrädd. Så jag vill alltid ha någon med mig. Sen ser jag lite dåligt i mörker, så ibland kan det vara bra att någon annan kör mig. Men det kanske är det som är charmen, att jag gör det så himla svårt för mig, säger Daniel och skrattar.

Inte redigerad

Ett av verken som fått lite extra uppmärksamhet är ett fotografi av Picassoskulpturen. Daniel har lyckats fånga den belysta skulpturen med en magisk stjärnhimmel i bakgrunden.

– Det är många som tror att den är photoshoppad. Men det enda jag har gjort är att be en kompis täcka över en av ljusstolparna som belyste skulpturen under fotograferingen. Det blev för mycket ljus annars, säger Daniel.

På andra bilder har Daniel även lyckats fånga norrsken och blixtnedslag.

– Ibland har jag haft riktig tur, säger han.

Bland fotografierna finns även flera naturbilder. De flesta bilderna är tagna i Kristinehamn och närliggande områden.

Svårt att välja

Det är totalt 25 fotografier som hänger i biblioteket under december. Några är nytagna för året, men det finns även med några äldre bilder. Daniel berättar att det var svårt att göra ett urval.

– Jag har så mycket hemma och när man tittar på sina egna bilder är det lätt att vara självkritisk. Inget är plötsligt bra nog. Men det känns bra att ställa ut, det är lite nervöst som vanligt. Men det är roligt, säger Daniel.

Han har ställt ut flera gånger förut och fått bra respons.

– Det är flera som har velat köpa. Det ser jag bara som en bonus eftersom det här bara är min hobby, säger han.

Till vardags arbetar Daniel Östby på kommunens gatukontor, men på fritiden är det fotografering som gäller. Det var för sex år sedan som Daniel fann sin passion för foto. Till en början togs bilderna med en mobil eller en enklare kamera.

– Men några år senare köpte jag en systemkamera. Jag har inte gått någon kurs, utan jag är självlärd. Google och Youtube räcker långt, säger han.

Daniel berättar att han redan från start fastnade för nattfotografering, något som har blivit hans specialitet. Att fotografera i mörker kräver både tid och ofta assistans.

– Det svåra är ju att jag är lite mörkrädd. Så jag vill alltid ha någon med mig. Sen ser jag lite dåligt i mörker, så ibland kan det vara bra att någon annan kör mig. Men det kanske är det som är charmen, att jag gör det så himla svårt för mig, säger Daniel och skrattar.

Inte redigerad

Ett av verken som fått lite extra uppmärksamhet är ett fotografi av Picassoskulpturen. Daniel har lyckats fånga den belysta skulpturen med en magisk stjärnhimmel i bakgrunden.

– Det är många som tror att den är photoshoppad. Men det enda jag har gjort är att be en kompis täcka över en av ljusstolparna som belyste skulpturen under fotograferingen. Det blev för mycket ljus annars, säger Daniel.

På andra bilder har Daniel även lyckats fånga norrsken och blixtnedslag.

– Ibland har jag haft riktig tur, säger han.

Bland fotografierna finns även flera naturbilder. De flesta bilderna är tagna i Kristinehamn och närliggande områden.

Svårt att välja

Det är totalt 25 fotografier som hänger i biblioteket under december. Några är nytagna för året, men det finns även med några äldre bilder. Daniel berättar att det var svårt att göra ett urval.

– Jag har så mycket hemma och när man tittar på sina egna bilder är det lätt att vara självkritisk. Inget är plötsligt bra nog. Men det känns bra att ställa ut, det är lite nervöst som vanligt. Men det är roligt, säger Daniel.

Han har ställt ut flera gånger förut och fått bra respons.

– Det är flera som har velat köpa. Det ser jag bara som en bonus eftersom det här bara är min hobby, säger han.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.