2017-10-11 15:07

2017-10-11 15:07

Stark trio bjöd på Tjechov

KULTUR: Teater lockade daglediga

Under onsdagen spelade teatertreorna Anton Tjechovs Björnen. Många daglediga kom för att se premiären som spelades på förmiddagen.

Dramatik och komik i ett är vad sistaårseleverna bjuder på när de visar Anton Tjechovs Björnen. Till den första föreställningen bjöds daglediga in, något som verkar vara ett fungerande koncept. Salongen är inte fullsatt, men långt ifrån tom.

I Björnen möter vi änkan Popov som spelas av Eddie Sarenhag. I sju månader har hon låst in sig på sitt gods för att sörja sin bortgångne make. En dag kommer officeren Smirnov för att driva in makens gamla skulder. När Popov berättar att hon inte kan betala på en gång utbryter en konflikt. Smirnov är fast besluten om att få sina pengar, oavsett hur länge han behöver stanna. Konflikten med änkan rör upp känslor som ingen av dem kan lyckas tolka.

Det är en liten men stark ensemble som har tagit sig an den klassiska pjäsen. Pigan Olga, som i orginaluppsättningen egentligen är betjänten Felix, spelas av Rebecka Kruse som får utstå det mesta. Smirnov, som spelas av Alvin Johansson, är otrevlig och har minst sagt en provocerande kvinnosyn. Han bjuder på en hel del knuffar och stökar även ner hemmet. Halmresterna som letat sig in under kläderna tycks aldrig ta slut och stackars Olga kryper på knä för att städa upp.

Eleverna visar ett trovärdigt skådespel och skickar med en tanke: Kanske är det så att kärlek alltid börjar med bråk?

Dramatik och komik i ett är vad sistaårseleverna bjuder på när de visar Anton Tjechovs Björnen. Till den första föreställningen bjöds daglediga in, något som verkar vara ett fungerande koncept. Salongen är inte fullsatt, men långt ifrån tom.

I Björnen möter vi änkan Popov som spelas av Eddie Sarenhag. I sju månader har hon låst in sig på sitt gods för att sörja sin bortgångne make. En dag kommer officeren Smirnov för att driva in makens gamla skulder. När Popov berättar att hon inte kan betala på en gång utbryter en konflikt. Smirnov är fast besluten om att få sina pengar, oavsett hur länge han behöver stanna. Konflikten med änkan rör upp känslor som ingen av dem kan lyckas tolka.

Det är en liten men stark ensemble som har tagit sig an den klassiska pjäsen. Pigan Olga, som i orginaluppsättningen egentligen är betjänten Felix, spelas av Rebecka Kruse som får utstå det mesta. Smirnov, som spelas av Alvin Johansson, är otrevlig och har minst sagt en provocerande kvinnosyn. Han bjuder på en hel del knuffar och stökar även ner hemmet. Halmresterna som letat sig in under kläderna tycks aldrig ta slut och stackars Olga kryper på knä för att städa upp.

Eleverna visar ett trovärdigt skådespel och skickar med en tanke: Kanske är det så att kärlek alltid börjar med bråk?

  • Frida Johansson