2017-10-11 16:14

2017-10-11 16:14

Filmpremiär efter 32 år

KULTURKALASET: Kristinehamns Filmfestival arrangeras i dagarna tre

Sommaren 1985 spelades en film in i Kristinehamn med fyra barn i huvudrollerna. När filmen var klar hamnade den i byrålådan. Men lördagen den 14 oktober, efter 32 år, har den biopremiär under Kristinehamns Filmfestival.

Efter att ha legat i vila i snart 20 år har Kristinehamns Filmstudio, Björneborgs Folkets hus och park samt Nya Grand bio gemensamt väckt liv i Kristinehamns filmfestival.

– Det känns extra roligt att det är flera som gör det här tillsammans, säger kommunens kultursamordnare Hannah Frisell.

Festivalen pågår mellan 13-15 oktober. I programmet finns en bredd av filmer som riktar sig till allt från yngre barn till en äldre publik. Totalt visas elva olika filmer på Nya Grand bio samt i Björneborgs Folkets hus.

– Vi har försökt välja filmer så att det ska finnas något för alla åldrar, säger Hannah Frisell.

Allt från barnfilmen Bill och hemliga Bolla för de yngsta, skräckfilmen Rum 213 för tonåringar till klassikern Alien från 1979 för de lite äldre. I Björneborgs Folkets hus visas två filmer, Rum 213 samt I saw the light. Den sistnämnda är en film om den legendariske countrysångaren Hank Williams.

– Det är många som känner till honom och tycker om musiken. Filmen har inte visats på bio tidigare, så det känns väldigt kul att få visa den. Jag tror att den kan locka en bred publik, säger Hans Hilding, från Björneborgs Folkets hus och park.

Biopremiär

Biopremiär har även den 32 år gamla Kristinehamnsfilmen På Rymmen med manus och regi av kristinehamnaren Erik Fasth. Han berättar att den spelades in i Kristinehamn sommaren 1985. Huvudrollerna spelades av fyra barn. Två av dem är teatersystrarna Helene Svahn (Boqvist) och Chatrine Svahn tillsammans med Lena Westerdahl (Lindström) och Tomer Shalit.

– Vi spelade in den på 16 mm film. Det mesta spelades in i Kristinehamn, men vi gjorde även några scener i Karlstad, berättar Erik Fasth.

Filmen handlar om de fyra barnen som bestämmer sig för att tillsammans hoppa på tåget och rymma hemifrån. Publiken får följa deras äventyr och Erik Fasth beskriver att det är en film för hela familjen. Musiken har skapats av Per Öhman.

Efter att filmen var klar hamnade den i byrålådan i många år. Men för två år sedan fick Erik Fasth tips och hjälp av en vän med att scanna in filmen digitalt.

Erik Fasth ser fram emot biopremiären.

– Det ska bli jätteroligt. Framförallt att få träffa alla skådespelare som jag inte sett på så många år, säger han.

Premiären för På Rymmen sker lördagen den 14 oktober på Nya Grand bio. Under premiären kommer både regissören och flera av skådespelarna att delta.

Kristinehamns filmfestival arrangeras i samarbete med Region Värmland och föreningen Do IT, med stöd av Kristinehamns kulturnämnd.

Efter att ha legat i vila i snart 20 år har Kristinehamns Filmstudio, Björneborgs Folkets hus och park samt Nya Grand bio gemensamt väckt liv i Kristinehamns filmfestival.

– Det känns extra roligt att det är flera som gör det här tillsammans, säger kommunens kultursamordnare Hannah Frisell.

Festivalen pågår mellan 13-15 oktober. I programmet finns en bredd av filmer som riktar sig till allt från yngre barn till en äldre publik. Totalt visas elva olika filmer på Nya Grand bio samt i Björneborgs Folkets hus.

– Vi har försökt välja filmer så att det ska finnas något för alla åldrar, säger Hannah Frisell.

Allt från barnfilmen Bill och hemliga Bolla för de yngsta, skräckfilmen Rum 213 för tonåringar till klassikern Alien från 1979 för de lite äldre. I Björneborgs Folkets hus visas två filmer, Rum 213 samt I saw the light. Den sistnämnda är en film om den legendariske countrysångaren Hank Williams.

– Det är många som känner till honom och tycker om musiken. Filmen har inte visats på bio tidigare, så det känns väldigt kul att få visa den. Jag tror att den kan locka en bred publik, säger Hans Hilding, från Björneborgs Folkets hus och park.

Biopremiär

Biopremiär har även den 32 år gamla Kristinehamnsfilmen På Rymmen med manus och regi av kristinehamnaren Erik Fasth. Han berättar att den spelades in i Kristinehamn sommaren 1985. Huvudrollerna spelades av fyra barn. Två av dem är teatersystrarna Helene Svahn (Boqvist) och Chatrine Svahn tillsammans med Lena Westerdahl (Lindström) och Tomer Shalit.

– Vi spelade in den på 16 mm film. Det mesta spelades in i Kristinehamn, men vi gjorde även några scener i Karlstad, berättar Erik Fasth.

Filmen handlar om de fyra barnen som bestämmer sig för att tillsammans hoppa på tåget och rymma hemifrån. Publiken får följa deras äventyr och Erik Fasth beskriver att det är en film för hela familjen. Musiken har skapats av Per Öhman.

Efter att filmen var klar hamnade den i byrålådan i många år. Men för två år sedan fick Erik Fasth tips och hjälp av en vän med att scanna in filmen digitalt.

Erik Fasth ser fram emot biopremiären.

– Det ska bli jätteroligt. Framförallt att få träffa alla skådespelare som jag inte sett på så många år, säger han.

Premiären för På Rymmen sker lördagen den 14 oktober på Nya Grand bio. Under premiären kommer både regissören och flera av skådespelarna att delta.

Kristinehamns filmfestival arrangeras i samarbete med Region Värmland och föreningen Do IT, med stöd av Kristinehamns kulturnämnd.