2017-09-11 06:00

2017-09-11 06:00

Blandning av musikstilar

KULTUR: Jazz i Lusasken med fyra konserter i höst

När Jazz i Lusasken sätter ihop sina konsertprogram blandas det fritt mellan olika stilar. Vad man kan vara säker på är att det oftast svänger rätt bra.

Jazzhösten inleds på torsdag med en verklig veteran, Jan Allan. Dalmasen med trumpeten har vid det här laget hunnit bli 83 år gammal, men fortsätter att turnera. Han inledde sin karriär i Carl-Henrik Norins orkester 1955. Genom åren har ha spelat med bland andra Arne Domnerus, Lars Gullin, Jan Johansson och Georg Riedel.

Under höstens turné spelar han tillsammans med basisten Peter Jansson och gitarristen Jan ”Janka” Johansson. Torsdagens konsert genomförs på Mastmagasinet.

Hemvändare i jul

Samma etablissemang står för övrigt värd för de flesta av Jazz i Lusaskens konserter i höst. Det är bara det avslutande Hemvändarjammet på annandag jul som inte arrangeras på Mastmagasinet. För jammet är det Ölme diversehandel som gäller.

Men innan dess ska ytterligare två konserter klaras av. Först ut av dem är KLM 5 som spelar den 19 oktober. KLM står för Kant, Lindgård och Mattsson, tre musiklärare med förnamnen Hans, Magnus och Pelle som en gång i tiden började spela tillsammans. På senare år har vokalisten Maria Lindvall och saxofonisten Dietmar Schmid tillkommit i bandet, därav femman.

Kvintetten blandar friskt i musikstilarna och spelar allt från Charlie Parker till Paul Simon.

Internationellt

Den 23 november kommer höstens internationella inslag. Detta i form av Freedoms trio, som beskrivs som ett lyckat internationellt samarbete. Trion består av musiker från tre olika kontinenter. Kapellmästare är den i Stockholm bosatte norske gitarristen Steinar Aadnekvarn. Slagverkaren och sångaren Deodato Siquir härstammar från Mocambique medan basisten Rubem Farias kommer från Brasilien.

Trion har gjort sig i namn både i Sverige och internationellt. Trion spelar nästan uteslutande eget material och har hittills släppt fem cd-album, det senaste kom förra året.

Jazzhösten inleds på torsdag med en verklig veteran, Jan Allan. Dalmasen med trumpeten har vid det här laget hunnit bli 83 år gammal, men fortsätter att turnera. Han inledde sin karriär i Carl-Henrik Norins orkester 1955. Genom åren har ha spelat med bland andra Arne Domnerus, Lars Gullin, Jan Johansson och Georg Riedel.

Under höstens turné spelar han tillsammans med basisten Peter Jansson och gitarristen Jan ”Janka” Johansson. Torsdagens konsert genomförs på Mastmagasinet.

Hemvändare i jul

Samma etablissemang står för övrigt värd för de flesta av Jazz i Lusaskens konserter i höst. Det är bara det avslutande Hemvändarjammet på annandag jul som inte arrangeras på Mastmagasinet. För jammet är det Ölme diversehandel som gäller.

Men innan dess ska ytterligare två konserter klaras av. Först ut av dem är KLM 5 som spelar den 19 oktober. KLM står för Kant, Lindgård och Mattsson, tre musiklärare med förnamnen Hans, Magnus och Pelle som en gång i tiden började spela tillsammans. På senare år har vokalisten Maria Lindvall och saxofonisten Dietmar Schmid tillkommit i bandet, därav femman.

Kvintetten blandar friskt i musikstilarna och spelar allt från Charlie Parker till Paul Simon.

Internationellt

Den 23 november kommer höstens internationella inslag. Detta i form av Freedoms trio, som beskrivs som ett lyckat internationellt samarbete. Trion består av musiker från tre olika kontinenter. Kapellmästare är den i Stockholm bosatte norske gitarristen Steinar Aadnekvarn. Slagverkaren och sångaren Deodato Siquir härstammar från Mocambique medan basisten Rubem Farias kommer från Brasilien.

Trion har gjort sig i namn både i Sverige och internationellt. Trion spelar nästan uteslutande eget material och har hittills släppt fem cd-album, det senaste kom förra året.