2017-08-09 08:22

2017-08-09 08:22

Bättre sommar för museet

KULTUR: Flera tusen har sett utställningarna

Det ser ut att bli både en bättre sommar och ett bättre år än i fjol för Kristinehamns konstmuseum. Hittills har museet haft 6 300 besökare i år, under hela 2016 kom det totalt 7 800 besökare.

Sommarens utställning med Karin, Bep och Marc Broos har lockat många besökare till Kristinehamns konstmuseum. Sedan invigningen i mitten av maj har nästan 3 500 personer kommit för att se utställningen, alltså mer än hälften av den totala besökssumman hittills.

– Det känns otroligt kul. Jag tror verkligen att vi har prickat rätt med Broos. Det är både ett känt namn och lokalt förankrat. Det blev en rolig utställning som väcker intresse, säger Andreas Brändström, museichef.

Men det är inte bara sommarutställningen som har lockat. I maj öppnade även utställningen med museets samlade verk och stipendiaterna Lerin och Hystads utställning i Kvadraten som totalt 1 600 personer har kommit för att se.

I framgångsreceptet nämner Andreas Brändström även att man har gjort större satsningar på sociala medier och arbetat med museets hemsida.

Under hela 2016 var det totalt 7 800 personer som besökte museet. I år hoppas man kunna nå 10 000 och i framtiden dubbelt upp.

– När jag anställdes var ambitionen att få upp besökarantalet. Och det verkar ju vara på rätt väg. Helst skulle vi vilja ha 20 000 besökare på ett år. Men då räcker det inte med att bara de som bor i Kristinehamn och i närheten kommer hit. Då behöver vi nå många fler, säger Andreas Brändström.

Trots att det ser ut att bli en bra sommar är det långt ifrån rekord. År 2003 års Picassoutställning står för rekordet med totalt 18 000 besökare. Utställningen med Lars Wallin 2014 lockade 14 000 besökare.

– Hur många som kommer varierar ju från år till år. Men årets antal är bättre än förra sommarens, säger Hanna Jonasson, Intendent för program och pedagogik.

”Bra förutsättningar”

Andreas Brändström berättar att man nu kommer att arbeta vidare i samma anda och förhoppningsvis locka fler kända konstnärer till museet.

– Det är ett fint museum med många bra förutsättningar. Det skulle vara bra med fler internationella utställningar. Men för att få kända konstnärer att komma hit behöver vi visa att vi har haft stora namn innan, det behövs ett bra CV, säger han.

Karin, Bep och Marc Broos utställning i Panncentralen samt Lerin och Hystads utställning på Kvadraten visas till och med den 20 augusti. Konstmuseets samlade verk tas däremot ner tidigare än planerat av logistiska skäl och kan ses fram till den 13 augusti.

Sommarens utställning med Karin, Bep och Marc Broos har lockat många besökare till Kristinehamns konstmuseum. Sedan invigningen i mitten av maj har nästan 3 500 personer kommit för att se utställningen, alltså mer än hälften av den totala besökssumman hittills.

– Det känns otroligt kul. Jag tror verkligen att vi har prickat rätt med Broos. Det är både ett känt namn och lokalt förankrat. Det blev en rolig utställning som väcker intresse, säger Andreas Brändström, museichef.

Men det är inte bara sommarutställningen som har lockat. I maj öppnade även utställningen med museets samlade verk och stipendiaterna Lerin och Hystads utställning i Kvadraten som totalt 1 600 personer har kommit för att se.

I framgångsreceptet nämner Andreas Brändström även att man har gjort större satsningar på sociala medier och arbetat med museets hemsida.

Under hela 2016 var det totalt 7 800 personer som besökte museet. I år hoppas man kunna nå 10 000 och i framtiden dubbelt upp.

– När jag anställdes var ambitionen att få upp besökarantalet. Och det verkar ju vara på rätt väg. Helst skulle vi vilja ha 20 000 besökare på ett år. Men då räcker det inte med att bara de som bor i Kristinehamn och i närheten kommer hit. Då behöver vi nå många fler, säger Andreas Brändström.

Trots att det ser ut att bli en bra sommar är det långt ifrån rekord. År 2003 års Picassoutställning står för rekordet med totalt 18 000 besökare. Utställningen med Lars Wallin 2014 lockade 14 000 besökare.

– Hur många som kommer varierar ju från år till år. Men årets antal är bättre än förra sommarens, säger Hanna Jonasson, Intendent för program och pedagogik.

”Bra förutsättningar”

Andreas Brändström berättar att man nu kommer att arbeta vidare i samma anda och förhoppningsvis locka fler kända konstnärer till museet.

– Det är ett fint museum med många bra förutsättningar. Det skulle vara bra med fler internationella utställningar. Men för att få kända konstnärer att komma hit behöver vi visa att vi har haft stora namn innan, det behövs ett bra CV, säger han.

Karin, Bep och Marc Broos utställning i Panncentralen samt Lerin och Hystads utställning på Kvadraten visas till och med den 20 augusti. Konstmuseets samlade verk tas däremot ner tidigare än planerat av logistiska skäl och kan ses fram till den 13 augusti.

  • Frida Johansson