2017-07-17 10:57

2017-07-17 10:57

Författare och poet medverkar under författarkväll

KYRKANS SOMMARHEM: Internationell prägel

Under torsdagen arrangeras en författarkväll på kyrkans sommarhem Pärlan i skärgården. Denna gång med internationell inriktning.

Det är den syriske journalisten och författaren Mansour al Mansour som kommer att berätta om sitt författarskap och sin bok; Fånge nummer 10 000.

Romanen handlar om en fängslad politiker i Syrien och hans försök att komma tillbaka in i samhället efter fängelsetiden.

Det är en fiktiv berättelse men Mansour har använt sig av sina egna erfarenheter av nio år som politisk fånge i Syrien. Mansour greps när han läste teknik på universitetet i Damaskus. Den hemliga polisen grep honom på gatan. Han vet fortvarande inte varför, men tror att det var för hans engagemang för demokrati, rättvisa och frihet i Syrien. Sedan flera år bor han med sin familj i Kristinehamn.

Debutboken på svenska har han skrivit med hjälp av sin vän Rune Blidh.

Rune som är en känd Kristinehamns - och Värmlands- profil med rötter i Grums och Frykerud har är en uppskattad trubadur med många egna visor och flera diktböcker som med humor och värme tar upp natur, miljö och glesbygdsfrågor.

På senare tid har han blivit uppmärksammad för sitt stora engagemang för att hjälpa flyktingar och nyanlända. Han har bildat Kristinehamns multiband och varit kultursamordnare för ett integrationsprojekt. Han är hustrubadur vid språkcafeét i församlingshemmet och medlem av Värmländska författarsällskapet. En av hans visor handlar om en syrisk kvinnas väg från Damaskus till Björneborg.

Rune kommer att sjunga några av sina sånger och det blir tillfälle att ställa frågor till författarna och köpa deras böcker.

Romanen handlar om en fängslad politiker i Syrien och hans försök att komma tillbaka in i samhället efter fängelsetiden.

Det är en fiktiv berättelse men Mansour har använt sig av sina egna erfarenheter av nio år som politisk fånge i Syrien. Mansour greps när han läste teknik på universitetet i Damaskus. Den hemliga polisen grep honom på gatan. Han vet fortvarande inte varför, men tror att det var för hans engagemang för demokrati, rättvisa och frihet i Syrien. Sedan flera år bor han med sin familj i Kristinehamn.

Debutboken på svenska har han skrivit med hjälp av sin vän Rune Blidh.

Rune som är en känd Kristinehamns - och Värmlands- profil med rötter i Grums och Frykerud har är en uppskattad trubadur med många egna visor och flera diktböcker som med humor och värme tar upp natur, miljö och glesbygdsfrågor.

På senare tid har han blivit uppmärksammad för sitt stora engagemang för att hjälpa flyktingar och nyanlända. Han har bildat Kristinehamns multiband och varit kultursamordnare för ett integrationsprojekt. Han är hustrubadur vid språkcafeét i församlingshemmet och medlem av Värmländska författarsällskapet. En av hans visor handlar om en syrisk kvinnas väg från Damaskus till Björneborg.

Rune kommer att sjunga några av sina sånger och det blir tillfälle att ställa frågor till författarna och köpa deras böcker.