2017-07-14 16:14

2017-07-14 16:15

Utställning med bilder från bygden

VISNUMS-KIL: Mats Holmstrand och Lennart Gybrant har dokumenterat

Den som är intresserad av bilder från förr har under veckan som kommer, chansen i bygdegården, gamla skolan i Kärr. Där visas, med start i morgon, fotografier som Mats Holmstrand tagit och som kompletterats med texter av Lennart Gybrant.

Bilder från förr behöver inte vara så väldigt gamla, de är kanske snarare från en tid som inte finns mer och som inte kommer tillbaka. Men med kamerans hjälp är tiden dokumenterad för framtiden.

Den gamla kyrkan i Södra Råda brann ner 2001 och även om man håller på att bygga upp den är den ändå för alltid borta. Mats Holmstrand hann dock dokumentera den innan den tragiska branden.

Han har även dokumenterat människor som inte längre finns, till exempel Sigvard i Monkere, som titulerade sig själv ”lägenhetsinnehavare”. Han var diversearbetare och greppade gärna sin fiol, han föddes 1912 och dog 1991. Skomakare David Anderson och fiolbyggare Göransson är andra lokala spelemän som spelade för nöje, för glädje och i sorg.

Pyramider

Mats Holmstrand visar även bilder på pyramidbyggaren Lars Larsson som kanske var mera känd som Lars i Nolås. Han plockade knytnävsstora stenar ur sin steniga åker och samlade ihop dem till två pyramider för att eftervärlden skulle få något att fundera på. Lars i Nolås hade även egna tankar om trädgårdsodling. En allé av gräslök och en åker med solrosor, och en med rabarber gladde inte bara honom utan även andra. Han hade inte gått i skola så många år men med de kunskaper han hade räknade han ut hur man svarvar former. Materialet var trä från hårda vrilar som han hittade under sitt jobb som skogarbetare. Svarven var ingen modern sak, den drevs med fotkraft och med den tillverkade han bland annat klot som kunde ha både tjugotals och trettiotals plana ytor.

Lokal musik

Lennart Gybrant, som skrivit texter till de utställda bilderna, öppnar utställningen. Han har genom åren dokumenterat och inventerat östvärmländsk folkmusik och tillsammans med Anders Norudde gett ut CD-skivan Böndernas underverk och Visnumslåtar. Som kompositör har han tonsatt kortfilmen Böndernas underverk från 2011.

Sista dagen, den 22 juli kommer Lennart Gybrant att berätta om lokala spelemän och gissningsvis blir det även prov på deras musik.

Mats Holmstrands fotografier som på ett eller annat sätt har anknytning till bygden runt Kärr, visas några timmar varje dag den kommande veckan.

Bilder från förr behöver inte vara så väldigt gamla, de är kanske snarare från en tid som inte finns mer och som inte kommer tillbaka. Men med kamerans hjälp är tiden dokumenterad för framtiden.

Den gamla kyrkan i Södra Råda brann ner 2001 och även om man håller på att bygga upp den är den ändå för alltid borta. Mats Holmstrand hann dock dokumentera den innan den tragiska branden.

Han har även dokumenterat människor som inte längre finns, till exempel Sigvard i Monkere, som titulerade sig själv ”lägenhetsinnehavare”. Han var diversearbetare och greppade gärna sin fiol, han föddes 1912 och dog 1991. Skomakare David Anderson och fiolbyggare Göransson är andra lokala spelemän som spelade för nöje, för glädje och i sorg.

Pyramider

Mats Holmstrand visar även bilder på pyramidbyggaren Lars Larsson som kanske var mera känd som Lars i Nolås. Han plockade knytnävsstora stenar ur sin steniga åker och samlade ihop dem till två pyramider för att eftervärlden skulle få något att fundera på. Lars i Nolås hade även egna tankar om trädgårdsodling. En allé av gräslök och en åker med solrosor, och en med rabarber gladde inte bara honom utan även andra. Han hade inte gått i skola så många år men med de kunskaper han hade räknade han ut hur man svarvar former. Materialet var trä från hårda vrilar som han hittade under sitt jobb som skogarbetare. Svarven var ingen modern sak, den drevs med fotkraft och med den tillverkade han bland annat klot som kunde ha både tjugotals och trettiotals plana ytor.

Lokal musik

Lennart Gybrant, som skrivit texter till de utställda bilderna, öppnar utställningen. Han har genom åren dokumenterat och inventerat östvärmländsk folkmusik och tillsammans med Anders Norudde gett ut CD-skivan Böndernas underverk och Visnumslåtar. Som kompositör har han tonsatt kortfilmen Böndernas underverk från 2011.

Sista dagen, den 22 juli kommer Lennart Gybrant att berätta om lokala spelemän och gissningsvis blir det även prov på deras musik.

Mats Holmstrands fotografier som på ett eller annat sätt har anknytning till bygden runt Kärr, visas några timmar varje dag den kommande veckan.