2017-03-16 09:33

2017-03-16 09:33

Flera idéer till nya museet

KULTUR: Föreningar bjöds in till diskussion

I höst slår Kristinehamns historiska museum upp portarna. På onsdagskvällen bjöds lokala föreningar in för att diskutera vilka utställningar som kan visas på museet.

Förra veckan började renoveringen av de lokaler i kvarteret Vågen som ska bli Kristinehamns historiska museum. Museet är planerat att bestå av två olika delar. Det övre planet kommer att vara en fast utställning med utvalda delar av Kristinehamns historia.

Det nedre planet kommer däremot att vara rörligt med olika utställningar som byts ut regelbundet.

Föreningar ställer ut

Tanken med de rörliga utställningarna är att både museet ska ställa ut, men även att lokala föreningar ska bidra. Därför bjöds de som var intresserade in till ett möte där olika förslag skulle lyftas fram och diskuteras.

På plats fanns bland annat Hembygdsföreningen, Fotoklubben och Christinehamns idrottshistoriska sällskap. Museiintendent Lena Örtlund och kulturchef Thomas Liedström berättar att även de lokala skolorna ska involveras för att museet ska nå den yngre målgruppen.

– Vi hoppas på mycket samarbete, säger Thomas Liedström.

Olika förslag

Bland onsdagskvällens möte lyftes bland annat utställningar med gamla kläder, böcker och tavlor fram som förslag. Även att dramatisera historiska händelser och visa upp som teater sågs som en möjlighet.

Efter midsommar ska övre plans utställning ta form och under september och oktober ska en utställning till nedre plan byggas. Den 28 oktober kommer museet att invigas i samband med firandet av Kristinehamns 375-årsjubileum.

Förra veckan började renoveringen av de lokaler i kvarteret Vågen som ska bli Kristinehamns historiska museum. Museet är planerat att bestå av två olika delar. Det övre planet kommer att vara en fast utställning med utvalda delar av Kristinehamns historia.

Det nedre planet kommer däremot att vara rörligt med olika utställningar som byts ut regelbundet.

Föreningar ställer ut

Tanken med de rörliga utställningarna är att både museet ska ställa ut, men även att lokala föreningar ska bidra. Därför bjöds de som var intresserade in till ett möte där olika förslag skulle lyftas fram och diskuteras.

På plats fanns bland annat Hembygdsföreningen, Fotoklubben och Christinehamns idrottshistoriska sällskap. Museiintendent Lena Örtlund och kulturchef Thomas Liedström berättar att även de lokala skolorna ska involveras för att museet ska nå den yngre målgruppen.

– Vi hoppas på mycket samarbete, säger Thomas Liedström.

Olika förslag

Bland onsdagskvällens möte lyftes bland annat utställningar med gamla kläder, böcker och tavlor fram som förslag. Även att dramatisera historiska händelser och visa upp som teater sågs som en möjlighet.

Efter midsommar ska övre plans utställning ta form och under september och oktober ska en utställning till nedre plan byggas. Den 28 oktober kommer museet att invigas i samband med firandet av Kristinehamns 375-årsjubileum.

  • Frida Johansson