2017-02-05 20:59

2017-02-05 20:59

Lekfullt och kusligt i Stig Sjölunds utställning

KONST: "No business" visas på Kristinehamns konstmuseum

Under lördagseftermiddagen var det vernissage för Stig Sjölunds utställning ”No business” vid Kristinehamns konstmuseum.
– Först tycker man att det är roligt och till och med att det är en utställning som riktar sig till barn. Men ganska snart stelnar leendet, beskriver museichef Andreas Brändström.

I taket i utställningslokalen vid Kristinehamns konstmuseum hänger vindspel i glada färger och med kitschiga utsmyckningar. De fladdrar i vinden från de många fläktar som är utplacerade i lokalen. Tonerna från vindspelen blandas med sorlet från besökarna som börjat droppa in. Utställningen känns lekfull, samtidigt som den är lite kuslig.

Starkt uttryck

Installationen med vindspelen har Stig Sjölund valt att kalla Handen som gungar vaggan. Han har inspirerats av filmen med samma namn.

– När jag såg den här installationen för första gången blev jag väldigt tagen för att den har ett så start uttryck. Den är så fantastisk för att den sätter igång en process med egna medel som efter ett tag vänder och blir otäck, precis som i filmen Handen som gungar vaggan, säger Barbro Björk, tidigare museichef vid Sundsvalls museum.

Stig Sjölund har berättar att han tycker om att överraska och göra det oväntade. Ett exempel på det är hans performance-verk ”The most glamorous parking lot in town” som visades under bomässan Bo01 i Malmö 2001.

– Den handlade om moral och att vara fördomsfri, förklarar Stig Sjölund.

Via arbetsförmedlingen anställde han sex transvestiter som skulle vara parkeringsvakter och lotsa bilar in på området.

Utbildar medier

Som en del av utställningen på konstmuseet fanns det också möjlighet att bli spådd av Stig Sjölund.

– 1993 började jag med tarotkort, sedan blev det mer och mer. Nu jobbar jag med att utbilda medier, berättar han.

Vid två tillfällen, den 9 februari och 14 mars, kommer det också att hållas seans på konstmuseet. Då medverkar Vendela Cederholm, känd från TV-programmet ”Det okända”. Stig Sjölund har samarbetat med Vendela på Academy for Inner Potential.

Utställningen No business visas på Kristinehamns konstmuseum till och med 23 april.

I taket i utställningslokalen vid Kristinehamns konstmuseum hänger vindspel i glada färger och med kitschiga utsmyckningar. De fladdrar i vinden från de många fläktar som är utplacerade i lokalen. Tonerna från vindspelen blandas med sorlet från besökarna som börjat droppa in. Utställningen känns lekfull, samtidigt som den är lite kuslig.

Starkt uttryck

Installationen med vindspelen har Stig Sjölund valt att kalla Handen som gungar vaggan. Han har inspirerats av filmen med samma namn.

– När jag såg den här installationen för första gången blev jag väldigt tagen för att den har ett så start uttryck. Den är så fantastisk för att den sätter igång en process med egna medel som efter ett tag vänder och blir otäck, precis som i filmen Handen som gungar vaggan, säger Barbro Björk, tidigare museichef vid Sundsvalls museum.

Stig Sjölund har berättar att han tycker om att överraska och göra det oväntade. Ett exempel på det är hans performance-verk ”The most glamorous parking lot in town” som visades under bomässan Bo01 i Malmö 2001.

– Den handlade om moral och att vara fördomsfri, förklarar Stig Sjölund.

Via arbetsförmedlingen anställde han sex transvestiter som skulle vara parkeringsvakter och lotsa bilar in på området.

Utbildar medier

Som en del av utställningen på konstmuseet fanns det också möjlighet att bli spådd av Stig Sjölund.

– 1993 började jag med tarotkort, sedan blev det mer och mer. Nu jobbar jag med att utbilda medier, berättar han.

Vid två tillfällen, den 9 februari och 14 mars, kommer det också att hållas seans på konstmuseet. Då medverkar Vendela Cederholm, känd från TV-programmet ”Det okända”. Stig Sjölund har samarbetat med Vendela på Academy for Inner Potential.

Utställningen No business visas på Kristinehamns konstmuseum till och med 23 april.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.