2016-04-29 06:00

2016-04-29 06:00

Små pärlor till riksfestival

TEATER: Ska spela på riksteatern

Teaterföreningen Små pärlor har varit med i ett projekt som heter Länk. Några av de deltagande teatergrupperna har valts ut till en festival i Stockholm, Små pärlors gymnasiegrupp är en av dessa.

Det skrivs för lite ny dramatik för unga i Sverige. Det menar Riksteatern som dragit i gång projektet Länk där författare fått i uppdrag att skriva sex pjäser för ungdomar. Små pärlors gymnasiegrupp har varit med och spelat en av dem och i samband med regionfinalen fick de väldigt fin respons. De blev dessutom utvalda att bli en av de teatergrupper som får åka till Stockholm och spela sin uppsättning.

– Man spelar först på hemmaplan sen spelar man på en regionfinal så för några helger sedan var vi i Örebro. Där fick vi träffa en feedbackgrupp, i den finns personer som jobbar på Riksteatern och länsteatrarna från det stället där man spelar, berättar Kim Lundberg i Små pärlor.

Hon förklarar att i varje region väljs en uppsättning av varje pjäs ut, de får sedan åka till Stockholm och delta i en festival.

– Det är jättehäftigt, säger Kim Lundberg.

Dramat som de har spelat heter Trogen dina seder. Det utspelar sig i en liten by som har blivit väldigt nationalistisk och stängd.

– Det är jättehäftigt för vi fick så fina reaktioner när vi kom till Örebro, vi var inte alls beredda på det. Jag tror inte någon av oss trodde att det skulle vara möjligt för oss att bli uttagna till Stockholm, säger Kim Lundberg.

Hon förklarar att det betyder mycket för ungdomarna.

– Vi som känner dem, deras kompisar och anhöriga, kan säga att det är bra hur många gånger som helst men när det kommer folk utifrån som jobbar med det här och säger att de är bra, då är det svårt att inte ta till sig, fortsätter hon och förklarar att det var otroligt härlig stämning i Örebro.

Hon hoppas på att det ska bli liknande stämning i Stockholm där det även kommer att vara workshopar och seminarier.

Det skrivs för lite ny dramatik för unga i Sverige. Det menar Riksteatern som dragit i gång projektet Länk där författare fått i uppdrag att skriva sex pjäser för ungdomar. Små pärlors gymnasiegrupp har varit med och spelat en av dem och i samband med regionfinalen fick de väldigt fin respons. De blev dessutom utvalda att bli en av de teatergrupper som får åka till Stockholm och spela sin uppsättning.

– Man spelar först på hemmaplan sen spelar man på en regionfinal så för några helger sedan var vi i Örebro. Där fick vi träffa en feedbackgrupp, i den finns personer som jobbar på Riksteatern och länsteatrarna från det stället där man spelar, berättar Kim Lundberg i Små pärlor.

Hon förklarar att i varje region väljs en uppsättning av varje pjäs ut, de får sedan åka till Stockholm och delta i en festival.

– Det är jättehäftigt, säger Kim Lundberg.

Dramat som de har spelat heter Trogen dina seder. Det utspelar sig i en liten by som har blivit väldigt nationalistisk och stängd.

– Det är jättehäftigt för vi fick så fina reaktioner när vi kom till Örebro, vi var inte alls beredda på det. Jag tror inte någon av oss trodde att det skulle vara möjligt för oss att bli uttagna till Stockholm, säger Kim Lundberg.

Hon förklarar att det betyder mycket för ungdomarna.

– Vi som känner dem, deras kompisar och anhöriga, kan säga att det är bra hur många gånger som helst men när det kommer folk utifrån som jobbar med det här och säger att de är bra, då är det svårt att inte ta till sig, fortsätter hon och förklarar att det var otroligt härlig stämning i Örebro.

Hon hoppas på att det ska bli liknande stämning i Stockholm där det även kommer att vara workshopar och seminarier.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.