2016-04-21 14:34

2016-04-21 14:34

Nu planeras årets kalas

KULTUR: Sjätte året i nuvarande form

Den 7 oktober invigs Kulturkalaset. En tio dagar lång festival där kulturen står i fokus. Sådant kräver planering och under onsdagskvällen träffades delar av Kristinehamns kulturelit för att inleda diskussionerna.

Cirka 25 personer hade hörsammat kulturförvaltningens inbjudan och deltog i årets upptaktsmöte på Ölme diversehandel. Vissa hade redan bokat sina artister, andra befann sig i planeringsstadiet och ytterligare någon satt bara med för att lyssna.

Äldst bland föreningarna på plats var Kristinehamns stråkorkester som fyller 100 år i år. Orkesterns ledare Magnus Lindgård berättade att man hade för avsikt att uppmärksamma detta med en jubileumskonsert någon gång under Kulturkalaset.

– Vi planerar att vara på Statt, sade han.

Konsertföreningen brukar alltid bidra med något och Margareta Karlsson försäkrade att man planerar för det i år också. När, var och hur återstår att se. Jazz i Lusasken har tvärtom redan gjort klart med både artist och spelplats.

– Det blir på Mastmagasinet på torsdagen under kalaset. Vi har bokat in Fredrik Olsson och det krävde viss framförhållning, förklarade Hans Kant.

Efterlyser samordning

Annars vill man från kulturförvaltningens sida helst se samordning och dialog innan man spikar sina arrangemang.

– Boka inte först och fråga sedan. Då är risken mindre att större arrangemang krockar och att publiken inte räcker till, påpekade kulturchef Thomas Liedström.

Redan under planeringsmötet uppenbarade sig en potentiell krock när både bluesföreningen och visföreningen meddelade att de ville inviga Kulturkalaset. Men eftersom båda planerar att vara på Ölme diversehandel såg kulturchefen möjligheter till ett samarrangemang.

Kristinehamns kyrka har de senaste åren fått stå värd för avslutningskonserten, men då enbart som konsertlokal. Kyrkomusikern och körledaren Mats Backlund föreslog att årets artist, vem det nu blir, skulle kunna backas upp av lokala körsångare.

Föreningen Spegelglas planerar för en spelkväll som man tror ska kunna locka ungdomar. Föreningen för byggnadskultur storsatsade i fjol med dubbla utställningar, men ser i år ut att ta det lite lugnare. Sällskapet för naturskydd planerar att ha boksläpp för sin årsskrift och följa upp med en föreläsning senare under veckan.

Låser inte teatern

Lekaresällskapet ska spela Påklädaren på Christinateatern, men man väljer att lägga premiären den andra helgen. Detta för att inte låsa upp teatern för andra arrangemang under kalaset.

Fotoklubben tänker satsa på fotoplank i år igen, men funderar också på olika bildvisningar.

Kommunen har också fått statliga pengar till olika integrationsprojekt och en del av dem ligger på kulturförvaltningen. Rune Blidh, som är engagerad i integrationsarbetet, berättade kort om projektet Gränslös kultur som startade i förra veckan.

– En sak vi funderar på är att åka ut på olika asylboenden och ha öppna scener, sade han.

Nu är planeringen i gång. Sista dag att anmäla arrangemang till Kulturkalaset är den 10 juli.

Cirka 25 personer hade hörsammat kulturförvaltningens inbjudan och deltog i årets upptaktsmöte på Ölme diversehandel. Vissa hade redan bokat sina artister, andra befann sig i planeringsstadiet och ytterligare någon satt bara med för att lyssna.

Äldst bland föreningarna på plats var Kristinehamns stråkorkester som fyller 100 år i år. Orkesterns ledare Magnus Lindgård berättade att man hade för avsikt att uppmärksamma detta med en jubileumskonsert någon gång under Kulturkalaset.

– Vi planerar att vara på Statt, sade han.

Konsertföreningen brukar alltid bidra med något och Margareta Karlsson försäkrade att man planerar för det i år också. När, var och hur återstår att se. Jazz i Lusasken har tvärtom redan gjort klart med både artist och spelplats.

– Det blir på Mastmagasinet på torsdagen under kalaset. Vi har bokat in Fredrik Olsson och det krävde viss framförhållning, förklarade Hans Kant.

Efterlyser samordning

Annars vill man från kulturförvaltningens sida helst se samordning och dialog innan man spikar sina arrangemang.

– Boka inte först och fråga sedan. Då är risken mindre att större arrangemang krockar och att publiken inte räcker till, påpekade kulturchef Thomas Liedström.

Redan under planeringsmötet uppenbarade sig en potentiell krock när både bluesföreningen och visföreningen meddelade att de ville inviga Kulturkalaset. Men eftersom båda planerar att vara på Ölme diversehandel såg kulturchefen möjligheter till ett samarrangemang.

Kristinehamns kyrka har de senaste åren fått stå värd för avslutningskonserten, men då enbart som konsertlokal. Kyrkomusikern och körledaren Mats Backlund föreslog att årets artist, vem det nu blir, skulle kunna backas upp av lokala körsångare.

Föreningen Spegelglas planerar för en spelkväll som man tror ska kunna locka ungdomar. Föreningen för byggnadskultur storsatsade i fjol med dubbla utställningar, men ser i år ut att ta det lite lugnare. Sällskapet för naturskydd planerar att ha boksläpp för sin årsskrift och följa upp med en föreläsning senare under veckan.

Låser inte teatern

Lekaresällskapet ska spela Påklädaren på Christinateatern, men man väljer att lägga premiären den andra helgen. Detta för att inte låsa upp teatern för andra arrangemang under kalaset.

Fotoklubben tänker satsa på fotoplank i år igen, men funderar också på olika bildvisningar.

Kommunen har också fått statliga pengar till olika integrationsprojekt och en del av dem ligger på kulturförvaltningen. Rune Blidh, som är engagerad i integrationsarbetet, berättade kort om projektet Gränslös kultur som startade i förra veckan.

– En sak vi funderar på är att åka ut på olika asylboenden och ha öppna scener, sade han.

Nu är planeringen i gång. Sista dag att anmäla arrangemang till Kulturkalaset är den 10 juli.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.