2016-03-31 08:17

2016-03-31 08:17

Nasse lockade till skratt

KULTUR: Stor humor för små barn

Det krävdes extrastolar för att alla som ville se Nasse hittar en bok skulle kunna se pjäsen då den spelades i bibliotekets hörsal på onsdagseftermiddagen. Och den unga publiken uppskattade vad den fick se.

Sven Nordqvist är mest känd för sina böcker om Pettsson och Findus, men han har även stuckit emellan med tre böcker om björnen Nasse. En björn som, enligt ett av barnen vid onsdagens föreställning, är klädd i nyckelpigemönstrad klänning.

Kollar så alla ser

I Teater K:s uppsättning gestaltas Nasse av Jonas Remeika, ursprungligen från Säffle men numera verksam i Göteborg. Han inleder föreställningen med en dialog med barnen där han ser till så att alla sitter så att de ser honom ordentligt.

Pjäsen handlar om hur Nasse hittar en bok, men inte vet vad det är. Han tror först att det är ett trappsteg och kliver upp på den.

Lever sig med

Trots att barnen ivrigt försöker påkalla hans uppmärksamhet för att tala om att det är en bok är det först när Sländan kommer och berättar det för honom som det går in. Sländan berättar också att man inte ska stå på böcker.

Så när Sländan försvunnit ut i kulisserna förklarar Nasse det för publiken.

– Men det var ju du som stod på den, protesterar någon.

Det är inget fel på inlevelsen från publikens sida.

Lär sig med tiden

Mannen med radion, Målaren, Vän av ordning och Läraren gör också gästspel på scenen. För varje person som dyker upp lär sig Nasse lite mer. Han lär sig att det inte är lock han ska öppna utan blad han ska vända. Han lär sig att det är bokstäver och åt vilket håll boken ska vara vänd för att han ska kunna läsa.

Men läsa det kan han utan att någon visar honom. Boken visar sig mycket riktigt innehålla en spökhistoria. När sedan Speedway kommer förbi på sin motorcykel och vill använda boken som gupp tar nyfikenheten för spökhistorien överhanden.

Hur den slutar får inte publiken veta, men det är ändå rätt nöjda barn som lämnar hörsalen när pjäsen är över. Även de vuxna går hem med ett leende på läpparna.

Sven Nordqvist är mest känd för sina böcker om Pettsson och Findus, men han har även stuckit emellan med tre böcker om björnen Nasse. En björn som, enligt ett av barnen vid onsdagens föreställning, är klädd i nyckelpigemönstrad klänning.

Kollar så alla ser

I Teater K:s uppsättning gestaltas Nasse av Jonas Remeika, ursprungligen från Säffle men numera verksam i Göteborg. Han inleder föreställningen med en dialog med barnen där han ser till så att alla sitter så att de ser honom ordentligt.

Pjäsen handlar om hur Nasse hittar en bok, men inte vet vad det är. Han tror först att det är ett trappsteg och kliver upp på den.

Lever sig med

Trots att barnen ivrigt försöker påkalla hans uppmärksamhet för att tala om att det är en bok är det först när Sländan kommer och berättar det för honom som det går in. Sländan berättar också att man inte ska stå på böcker.

Så när Sländan försvunnit ut i kulisserna förklarar Nasse det för publiken.

– Men det var ju du som stod på den, protesterar någon.

Det är inget fel på inlevelsen från publikens sida.

Lär sig med tiden

Mannen med radion, Målaren, Vän av ordning och Läraren gör också gästspel på scenen. För varje person som dyker upp lär sig Nasse lite mer. Han lär sig att det inte är lock han ska öppna utan blad han ska vända. Han lär sig att det är bokstäver och åt vilket håll boken ska vara vänd för att han ska kunna läsa.

Men läsa det kan han utan att någon visar honom. Boken visar sig mycket riktigt innehålla en spökhistoria. När sedan Speedway kommer förbi på sin motorcykel och vill använda boken som gupp tar nyfikenheten för spökhistorien överhanden.

Hur den slutar får inte publiken veta, men det är ändå rätt nöjda barn som lämnar hörsalen när pjäsen är över. Även de vuxna går hem med ett leende på läpparna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.