2016-03-03 14:48

2016-03-03 14:48

Hög nostalgifaktor med Kent Lundberg

KULTUR: Tolkade balladkungen Jim Reeves

Karlskogingen Kent Lundberg har under flera år framgångsrikt tolkat Elvis Presley. Nu har han tagit sig an en annan av 50- och 60-talens stora idoler, Jim Reeves. Under onsdagskvällen framfördes programmet i Björneborg.

Att Kent Lundberg kommer till Björneborgs Folkets hus med sitt Jim Reeves-program är synnerligen passande. Där finns nämligen en stor samling Jim Reeves-prylar. Föreståndare Hans Hilding berättar att han av en slump lyssnade på Radio Örebro när ett dödsbo ville skänka bort samlingen till något som inte var kommersiellt.

– Jag nappade direkt. Vi har visat den några gånger i samband med skivmässan, men nu har den stått nerpackad i källaren i sex, sju år, säger han.

Onsdagens visning är också sista chansen att se samlingen i Björneborg. Nu skänks den vidare till Jim Reeves-museet i Voxna. Där Kent Lundberg för övrigt ska genomföra en konsert den 27 mars, men först är det Björneborg som gäller.

Passande start

Själva konserten inleds passande nog med Welcome to my world. Publiken välkomnas ju till Jim Reeves värld. En värld som började i Galloway, Texas, där han föddes 1923. 30 år senare slog han igenom med Mexican Joe, vilken följer som nummer två i den hitparad som konserten utvecklas till.

– Även om han var uppfödd i countrybältet ville Jim Reeves bli mer av en populärsångare. Han visste vad som skulle komma och rocken slog nästan ihjäl countryn när den kom, berättar Kent Lundberg.

Han visar att han har läst sin läxa och kommer med lite information om sångaren mellan de olika låtarna. Bland annat får publiken veta att Jim Reeves förändrade sättet att sjunga i studion:

– På den tiden stod de oftast en bit från mikrofonen och sjöng högre. En flickvän föreslog att han skulle sjunga som han gjorde hemma och då kom hans baryton mer till sin rätt.

Stallkamrat med Elvis

Under en tid var Jim Reeves knuten till radioprogrammet Lousiana Hayride där han var stallkamrat med Elvis Presley. I början var Jim Reeves stjärnan, men det ändrade sig något år senare. De båda höll dock kontakten ända tills Jim Reeves omkom i en flygolycka 1964.

– Hans största hit blev den här med killen som ringer ett telefonsamtal, säger Kent Lundberg som introduktion till He'll have to go.

Och det var just ballader som blev Jim Reeves signum. Något som speglas i programmet, men ibland trycker Kent Lundberg och bandet på gasen. Exempelvis i I'm gonna change everything. För det mesta går det i ett makligt tempo.

Publiken uppskattar vad den får höra och applåderar varmt efter låtarna alldeles oavsett tempo.

– Det är kul att det kommit så mycket folk, konstaterar Hans Hilding nöjt.

Att Kent Lundberg kommer till Björneborgs Folkets hus med sitt Jim Reeves-program är synnerligen passande. Där finns nämligen en stor samling Jim Reeves-prylar. Föreståndare Hans Hilding berättar att han av en slump lyssnade på Radio Örebro när ett dödsbo ville skänka bort samlingen till något som inte var kommersiellt.

– Jag nappade direkt. Vi har visat den några gånger i samband med skivmässan, men nu har den stått nerpackad i källaren i sex, sju år, säger han.

Onsdagens visning är också sista chansen att se samlingen i Björneborg. Nu skänks den vidare till Jim Reeves-museet i Voxna. Där Kent Lundberg för övrigt ska genomföra en konsert den 27 mars, men först är det Björneborg som gäller.

Passande start

Själva konserten inleds passande nog med Welcome to my world. Publiken välkomnas ju till Jim Reeves värld. En värld som började i Galloway, Texas, där han föddes 1923. 30 år senare slog han igenom med Mexican Joe, vilken följer som nummer två i den hitparad som konserten utvecklas till.

– Även om han var uppfödd i countrybältet ville Jim Reeves bli mer av en populärsångare. Han visste vad som skulle komma och rocken slog nästan ihjäl countryn när den kom, berättar Kent Lundberg.

Han visar att han har läst sin läxa och kommer med lite information om sångaren mellan de olika låtarna. Bland annat får publiken veta att Jim Reeves förändrade sättet att sjunga i studion:

– På den tiden stod de oftast en bit från mikrofonen och sjöng högre. En flickvän föreslog att han skulle sjunga som han gjorde hemma och då kom hans baryton mer till sin rätt.

Stallkamrat med Elvis

Under en tid var Jim Reeves knuten till radioprogrammet Lousiana Hayride där han var stallkamrat med Elvis Presley. I början var Jim Reeves stjärnan, men det ändrade sig något år senare. De båda höll dock kontakten ända tills Jim Reeves omkom i en flygolycka 1964.

– Hans största hit blev den här med killen som ringer ett telefonsamtal, säger Kent Lundberg som introduktion till He'll have to go.

Och det var just ballader som blev Jim Reeves signum. Något som speglas i programmet, men ibland trycker Kent Lundberg och bandet på gasen. Exempelvis i I'm gonna change everything. För det mesta går det i ett makligt tempo.

Publiken uppskattar vad den får höra och applåderar varmt efter låtarna alldeles oavsett tempo.

– Det är kul att det kommit så mycket folk, konstaterar Hans Hilding nöjt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.