2016-02-26 06:00

2016-02-26 06:00

Lämnade museet men inte kulturen

6: Stefan Westling

Efter elva år som först chef och sedan intendent vid Kristinehamns konstmuseum slutade Stefan Westling hösten 2010. Men kulturen har han inte lämnat.

1 Vad gör du nu?

– Jag arbetar som kulturkonsulent på Region Värmland. Mina ansvarsområden är regional samordning av UKM i Värmland och praktik för unga inom kulturområdet. Kommunikation och marknadsföring av aktiviteter som mina kollegor på Kulturcentrum initierar är också en viktig arbetsuppgift. Kulturcentrum är en verksamhet på Region Värmland som arbetar med kulturområdena bibliotek, bokmässor, dans, film, Kultur i skolan, slöjd och UKM.

2 Kan du sakna tiden vid Kristinehamns konstmuseum?

– Jag kan framförallt sakna människorna. Möten med intresserade och nyfikna besökare, arbetet med hängivna och engagerade kollegor. Jag tillbringade elva år på museet så det är en stor och betydelsefull del av mitt liv.

3 Vilka minnen från Kristinehamn ligger dig varmast om hjärtat?

– Det är klart att invigningen av Panncentralen och den första utställningen, Picasso i det offentliga rummet, är en höjdare. Jag var stolt som en tupp när vi öppnade dörrarna till ett nytt, modernt konstmuseet i Kristinehamn, Värmland och Sverige. Hur vi rodde det hela i land är lite svårt att greppa så här i efterhand. Med en högst begränsad personalstyrka var vi på olika sätt involverade i arbetet med att konvertera en gammal panncentral till ett toppmodernt konstmuseum. Parallellt med detta producerade vi en invigningsutställning som hette duga med verk av en av världens mest kända konstnärer. Det hade aldrig gått om det inte hade varit för de dedikerade personer som var involverade. De trodde på idén, gav allt och trollade med knäna.

4 Hur ofta besöker du museet nu för tiden?

– Inte så ofta som jag skulle vilja. Tiden skall räcka till mycket.

5 Har du jobbat något med konst sedan du slutade här?

– När längtan blev för stor att producera och arrangera utställning så startade jag galleri Thimar/Westling Galleri med min gode vän Claes Thimar. Jag har också tagit initiativet att bilda en slags plattform för exponering och dialog kring samtida konstnärliga uttryck. Den drivs i föreningsform under det anspråkslösa namnet Världsalltet.

6 Konstmuseet söker en ny chef, har du funderat på en comeback?

– Nej.

1 Vad gör du nu?

– Jag arbetar som kulturkonsulent på Region Värmland. Mina ansvarsområden är regional samordning av UKM i Värmland och praktik för unga inom kulturområdet. Kommunikation och marknadsföring av aktiviteter som mina kollegor på Kulturcentrum initierar är också en viktig arbetsuppgift. Kulturcentrum är en verksamhet på Region Värmland som arbetar med kulturområdena bibliotek, bokmässor, dans, film, Kultur i skolan, slöjd och UKM.

2 Kan du sakna tiden vid Kristinehamns konstmuseum?

– Jag kan framförallt sakna människorna. Möten med intresserade och nyfikna besökare, arbetet med hängivna och engagerade kollegor. Jag tillbringade elva år på museet så det är en stor och betydelsefull del av mitt liv.

3 Vilka minnen från Kristinehamn ligger dig varmast om hjärtat?

– Det är klart att invigningen av Panncentralen och den första utställningen, Picasso i det offentliga rummet, är en höjdare. Jag var stolt som en tupp när vi öppnade dörrarna till ett nytt, modernt konstmuseet i Kristinehamn, Värmland och Sverige. Hur vi rodde det hela i land är lite svårt att greppa så här i efterhand. Med en högst begränsad personalstyrka var vi på olika sätt involverade i arbetet med att konvertera en gammal panncentral till ett toppmodernt konstmuseum. Parallellt med detta producerade vi en invigningsutställning som hette duga med verk av en av världens mest kända konstnärer. Det hade aldrig gått om det inte hade varit för de dedikerade personer som var involverade. De trodde på idén, gav allt och trollade med knäna.

4 Hur ofta besöker du museet nu för tiden?

– Inte så ofta som jag skulle vilja. Tiden skall räcka till mycket.

5 Har du jobbat något med konst sedan du slutade här?

– När längtan blev för stor att producera och arrangera utställning så startade jag galleri Thimar/Westling Galleri med min gode vän Claes Thimar. Jag har också tagit initiativet att bilda en slags plattform för exponering och dialog kring samtida konstnärliga uttryck. Den drivs i föreningsform under det anspråkslösa namnet Världsalltet.

6 Konstmuseet söker en ny chef, har du funderat på en comeback?

– Nej.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.