2016-02-16 15:38

2016-02-16 15:38

Dubbelkonsert i helgen

KULTUR: Tre körer i samarbete

Det vankas stor musik den kommande helgen. Arvika, Bro och Hammarö kammarkörer framför två konserter i samarbete med Karlstads orkesterförening och två solister.

Programmet består av verk signerade två nutida kompositörer, Pavol Simai och Paul Mealor. Konserten inleds med den förstnämndes Concertino Rustico. Verket beskrivs som folklig elegans med drag av den svenska traditionen från 1930- och 1940-talen, inte olikt något Lars-Erik Larsson skulle ha kunnat åstadkomma. Det är tilltalande och dansant musik som presenteras i de tre satserna.

Pavol Simai kom till Sverige från Tjeckoslovakien 1968 och arbetade bland annat på Ingesunds folkhögskola i Arvika. Hans centraleuropeiska påbrå gör sig enligt uppgift påmint i musiken.

Känd från bröllop

Walesaren Paul Mealor blev känd över hela världen när hans Ubi caritas framfördes i samband med prins Williams bröllop 2011. Texten är hämtad ur romersk liturgi och skärtorsdagens berättelse om hur Jesus av kärlek tvättar sina lärjungars fötter. Verket är det första av två som kompositören har fått med i helgens konsertprogram.

Det andra verket är Stabat Mater. Det består av fyra satser som bygger på texter av den italienske munken Jacopone da Todi som levde på 1200-talet.

De tre kammarkörerna från Arvika, Hammarö och Kristinehamn är ungefär jämngamla (med varandra, inte med den italienske munken) och arbetar efter samma koncept. De följer den svenska körtraditionen och blandar musik ur olika genrer, från oratorier och större körverk till svenska visor och internationell populärmusik.

Karlstads orkesterförening närmar sig 100 aktiva år. Orkestern, som består av en blandning mellan proffs och amatörer, framför symfonisk musik och har under några år haft stor framgång med Nötknäpparjul tillsammans med Gundegabaletten.

Två solister

Solisterna Charlotta Nelsson och Pär Johansson är goda representanter för den svenska amatörmusiken. Hon är läkare till professionen och har i många år varit medlem i Hammarö kammarkör. Charlotta Nelsson har också agerat solist både som romanssångare och i oratoriesammanhang.

Pär Johansson spelar flöjt i Karlstad orkesterförening, men är också aktiv i flera andra konstellationer och anlitas ofta som solist. Till vardags är han processoperatör vid Gruvöns bruk.

Dirigent för konserten är Rebecka Gustafsson som studerar kördirigering vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hon har rötterna i Vetlanda och är sedan i fjol dirigent för Västgöta nations manskör Korgossarna i Uppsala.

Konserten framförs två gånger under helgen. På lördagen är det Kristinehamns kyrka som står värd för konserten och på söndagen är det domkyrkan i Karlstad som gäller.

Programmet består av verk signerade två nutida kompositörer, Pavol Simai och Paul Mealor. Konserten inleds med den förstnämndes Concertino Rustico. Verket beskrivs som folklig elegans med drag av den svenska traditionen från 1930- och 1940-talen, inte olikt något Lars-Erik Larsson skulle ha kunnat åstadkomma. Det är tilltalande och dansant musik som presenteras i de tre satserna.

Pavol Simai kom till Sverige från Tjeckoslovakien 1968 och arbetade bland annat på Ingesunds folkhögskola i Arvika. Hans centraleuropeiska påbrå gör sig enligt uppgift påmint i musiken.

Känd från bröllop

Walesaren Paul Mealor blev känd över hela världen när hans Ubi caritas framfördes i samband med prins Williams bröllop 2011. Texten är hämtad ur romersk liturgi och skärtorsdagens berättelse om hur Jesus av kärlek tvättar sina lärjungars fötter. Verket är det första av två som kompositören har fått med i helgens konsertprogram.

Det andra verket är Stabat Mater. Det består av fyra satser som bygger på texter av den italienske munken Jacopone da Todi som levde på 1200-talet.

De tre kammarkörerna från Arvika, Hammarö och Kristinehamn är ungefär jämngamla (med varandra, inte med den italienske munken) och arbetar efter samma koncept. De följer den svenska körtraditionen och blandar musik ur olika genrer, från oratorier och större körverk till svenska visor och internationell populärmusik.

Karlstads orkesterförening närmar sig 100 aktiva år. Orkestern, som består av en blandning mellan proffs och amatörer, framför symfonisk musik och har under några år haft stor framgång med Nötknäpparjul tillsammans med Gundegabaletten.

Två solister

Solisterna Charlotta Nelsson och Pär Johansson är goda representanter för den svenska amatörmusiken. Hon är läkare till professionen och har i många år varit medlem i Hammarö kammarkör. Charlotta Nelsson har också agerat solist både som romanssångare och i oratoriesammanhang.

Pär Johansson spelar flöjt i Karlstad orkesterförening, men är också aktiv i flera andra konstellationer och anlitas ofta som solist. Till vardags är han processoperatör vid Gruvöns bruk.

Dirigent för konserten är Rebecka Gustafsson som studerar kördirigering vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hon har rötterna i Vetlanda och är sedan i fjol dirigent för Västgöta nations manskör Korgossarna i Uppsala.

Konserten framförs två gånger under helgen. På lördagen är det Kristinehamns kyrka som står värd för konserten och på söndagen är det domkyrkan i Karlstad som gäller.