2016-02-08 14:26

2016-02-08 15:51

Biskopskandidater utses

KARLSTADS STIFT: Allmänheten föreslog kristinehamnare

På torsdag utses de personer som kommer att vara kandidater i biskopsvalet.

Då kommer 370 präster, diakoner och elektorer samlas för att nominera och tala för sina kandidater och sedan rösta.

I slutet av augusti går nuvarande biskop Esbjörn Hagberg i pension och ska lämna över till sin efterträdare.

Arbetet med att utse den nye biskopen har inletts och det är en lång process.

Allmänhetens förslag har klarats av under den period av två månader då stiftsborna kunnat skicka in sina förslag på vem de vill ha som biskop. Namnen har presenterats på Karlstads stifts hemsida. Sammanlagt 16 personer har föreslagits och accepterat att stå till förfogande. Två av dem är Kristinehamnsbördiga; Lena Skoting och Sören Dalevi.

Nästa steg är nu de röstberättigades nominering och val för att utse kandidater.

Var och en har rätt att nominera en person och också tala för denne. När alla nomineringar och pläderingar är avklarade görs ett nomineringsval. Samtliga personer som får mer än fem procent av rösterna går vidare och bli kandidater i biskopsvalet.

Sedan kommer möjlighet ges att möta kandidaterna i gudstjänster och utfrågning innan det slutliga valet sker.

I mitten av april hålls själva biskopsvalet. Den kandidat som i valet uppnår hälften av rösterna blir biskop. Om ingen uppnår 50 procent går de två främsta vidare till en andra och avgörande valomgång. Senast den 28 april står det klart vem den nya biskopen i Karlstads stift är.

– Biskopen är en offentlig person som många möter i olika sammanhang. Därför har vi valt att ha en öppen process för att skapa delaktighet bland stiftsborna, säger Inger Axelsson sammankallade i den arbetsgrupp som planerar biskopsvalet i ett pressmeddelande.

I slutet av augusti går nuvarande biskop Esbjörn Hagberg i pension och ska lämna över till sin efterträdare.

Arbetet med att utse den nye biskopen har inletts och det är en lång process.

Allmänhetens förslag har klarats av under den period av två månader då stiftsborna kunnat skicka in sina förslag på vem de vill ha som biskop. Namnen har presenterats på Karlstads stifts hemsida. Sammanlagt 16 personer har föreslagits och accepterat att stå till förfogande. Två av dem är Kristinehamnsbördiga; Lena Skoting och Sören Dalevi.

Nästa steg är nu de röstberättigades nominering och val för att utse kandidater.

Var och en har rätt att nominera en person och också tala för denne. När alla nomineringar och pläderingar är avklarade görs ett nomineringsval. Samtliga personer som får mer än fem procent av rösterna går vidare och bli kandidater i biskopsvalet.

Sedan kommer möjlighet ges att möta kandidaterna i gudstjänster och utfrågning innan det slutliga valet sker.

I mitten av april hålls själva biskopsvalet. Den kandidat som i valet uppnår hälften av rösterna blir biskop. Om ingen uppnår 50 procent går de två främsta vidare till en andra och avgörande valomgång. Senast den 28 april står det klart vem den nya biskopen i Karlstads stift är.

– Biskopen är en offentlig person som många möter i olika sammanhang. Därför har vi valt att ha en öppen process för att skapa delaktighet bland stiftsborna, säger Inger Axelsson sammankallade i den arbetsgrupp som planerar biskopsvalet i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.