2016-01-31 19:17

2016-01-31 19:17

Sånger för folk på flykt

KULTUR: Välgörenhetskonsert i Rudskoga

Medkänsla. För fjärde gången har Rudskogaborna arrangerat en välgörenhetskonsert i sin kyrka. Första gången var efter tsunamikatastrofen. Söndagens konsert genomfördes till förmån för flyktingarna.

Agneta Eriksby är eftermiddagens presentatör och hälsar välkommen innan huvudattraktionen Nysund Gent Quartet stämmer upp i The lions sleeps tonight. Den tonsäkra kvartetten inleder längst bak i kyrkan där de skapar diverse ljud från djurriket för att sedan gå fram och ta plats i koret. Tenoren Andrew McGuire får till några verkligt höga toner i djungellåten.

Sören Ågren tar plats vid flygeln och ackompanjerar kvartetten som fortsätter med Eagles klassiker Desperado.

– Vi får ta den som en tribute till upphovsmannen Glen Frey som gick bort för någon vecka sedan, säger Andrew McGuire.

En ännu större klassiker följer på den när Lill-Anders Karlsson uppbackad av sina kamrater stämmer upp i My way.

Därefter tar kvartetten en paus och släpper fram andra lokala förmågor som får visa vad de kan. Först ut är en trio unga tjejer som passande nog sjunger We are the world, Michael Jacksons och Lionel Richies sång från 80-talets välgörenhetsinsats för de svältande i Afrika. Också de får stöttning av Sören Ågren.

Anders Sjöstedt klarar sig dock ensam med sin gitarr när han först framför en personlig tolkning av Evert Taubes Fritiof och Carmencita. En sång han följer upp med En kväll i juni av Lars Berghagen, vilken väcker längtan efter sommaren.

Paret Jane och Uno Gustavsson väljer en mer sakral framtoning i sitt låtval; Jag har tak över huvudet och En sång om kärlek. Han svarar för sången och hon kompar på piano.

Sylvia Johansson har valt en låt skriven av Elvis Presleys svenske pianist Per-Erik Hallin, Vilken värld det ska bli. Han har även samarbetat med Carola och hennes Evighet blir Sylvia Johanssons andra sång.

Koppången sjungs oftast till jul, men Lena Ohlsson har alltid velat sjunga den i Rudskoga kyrka. När hon får chansen tar hon den.

– Jag tycker om raden ”I den trygga gamla kyrkan” och den stämmer ju för mig som är både konfirmerad och gift här i Rudskoga kyrka, säger hon.

Lena Ohlsson bjuder också på en solskenshistoria från hennes arbete som barnmorska. Hon förlöste en flyktingkvinna från Etiopien som skulle döpa sitt barn till Lena. En historia som passande nog följs upp av Vilken underbar värld.

Konserten mest tänkvärda låtval står ändå Sylvia Johansson för när hon framför Du måste finnas. En sång ur Kristina från Duvemåla som blir en påminnelse om att det inte är särskilt många generationer sedan det var vi svenskar som var flyktingar.

Nysund Gent Quartet får äran att avsluta konserten och väljer då Teach your children av Crosby, Stills, Nash & Young, en gospel och You'll never walk alone. Den sistnämnda sjungs ofta av Liverpools fotbollsfans, men Nysundsherrarnas version är bättre än Liverpools spel för närvarande.

Efter extranumret Var är tvålen? avslutas konserten med allsång i Sträck ut din hand.

Konserten inbringade 10 590 kronor varav hälften kommer att gå till Svenska kyrkans internationella flyktingarbete och resten användas lokalt.

Agneta Eriksby är eftermiddagens presentatör och hälsar välkommen innan huvudattraktionen Nysund Gent Quartet stämmer upp i The lions sleeps tonight. Den tonsäkra kvartetten inleder längst bak i kyrkan där de skapar diverse ljud från djurriket för att sedan gå fram och ta plats i koret. Tenoren Andrew McGuire får till några verkligt höga toner i djungellåten.

Sören Ågren tar plats vid flygeln och ackompanjerar kvartetten som fortsätter med Eagles klassiker Desperado.

– Vi får ta den som en tribute till upphovsmannen Glen Frey som gick bort för någon vecka sedan, säger Andrew McGuire.

En ännu större klassiker följer på den när Lill-Anders Karlsson uppbackad av sina kamrater stämmer upp i My way.

Därefter tar kvartetten en paus och släpper fram andra lokala förmågor som får visa vad de kan. Först ut är en trio unga tjejer som passande nog sjunger We are the world, Michael Jacksons och Lionel Richies sång från 80-talets välgörenhetsinsats för de svältande i Afrika. Också de får stöttning av Sören Ågren.

Anders Sjöstedt klarar sig dock ensam med sin gitarr när han först framför en personlig tolkning av Evert Taubes Fritiof och Carmencita. En sång han följer upp med En kväll i juni av Lars Berghagen, vilken väcker längtan efter sommaren.

Paret Jane och Uno Gustavsson väljer en mer sakral framtoning i sitt låtval; Jag har tak över huvudet och En sång om kärlek. Han svarar för sången och hon kompar på piano.

Sylvia Johansson har valt en låt skriven av Elvis Presleys svenske pianist Per-Erik Hallin, Vilken värld det ska bli. Han har även samarbetat med Carola och hennes Evighet blir Sylvia Johanssons andra sång.

Koppången sjungs oftast till jul, men Lena Ohlsson har alltid velat sjunga den i Rudskoga kyrka. När hon får chansen tar hon den.

– Jag tycker om raden ”I den trygga gamla kyrkan” och den stämmer ju för mig som är både konfirmerad och gift här i Rudskoga kyrka, säger hon.

Lena Ohlsson bjuder också på en solskenshistoria från hennes arbete som barnmorska. Hon förlöste en flyktingkvinna från Etiopien som skulle döpa sitt barn till Lena. En historia som passande nog följs upp av Vilken underbar värld.

Konserten mest tänkvärda låtval står ändå Sylvia Johansson för när hon framför Du måste finnas. En sång ur Kristina från Duvemåla som blir en påminnelse om att det inte är särskilt många generationer sedan det var vi svenskar som var flyktingar.

Nysund Gent Quartet får äran att avsluta konserten och väljer då Teach your children av Crosby, Stills, Nash & Young, en gospel och You'll never walk alone. Den sistnämnda sjungs ofta av Liverpools fotbollsfans, men Nysundsherrarnas version är bättre än Liverpools spel för närvarande.

Efter extranumret Var är tvålen? avslutas konserten med allsång i Sträck ut din hand.

Konserten inbringade 10 590 kronor varav hälften kommer att gå till Svenska kyrkans internationella flyktingarbete och resten användas lokalt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.