2015-11-02 06:00

2015-11-02 12:46

Prästfest för 113:e gången

VISNUMS-KIL

Prästfesten i Visnums-Kil äger rum på fredag den 6 november i församlingshemmet i Visnums-Kil och är den 113:de prästfesten i ordning sedan 1903. Julius Kaldén introducerade festen, som har pågått sen dess.

Komminister Julius Kaldén inbjöd kvinnorna i församlingen att komma till prästgården, för att han ville berätta mera om kyrkans mission för behövande ute i världen.

Kaldén avsåg att starta en syförening, där kvinnorna kunde förfärdiga handarbeten, som skulle säljas vid en kommande samling och kallades prästfesten. För att damerna skulle se i höstmörkret och kunna gå mellan hemmet och prästgården, valde Kaldén en tid med fullmåne. Bilar fanns ju inte och knappast ens cyklar. Hästarna stod hemma i stallet för att vila och hämta krafter till morgondagens arbete.

Nutida prästfest bjuder på traditionell auktion, där Karl-Åke Andersson svingar klubban över numrerade brödkakor, som utgör ett lotteri, handarbeten och skördealster. Jörgen Hasselblad medverkar och framför pianomusik. Arne Björklund - officiant och syföreningens stöttepelare – håller andakt.

Komminister Julius Kaldén inbjöd kvinnorna i församlingen att komma till prästgården, för att han ville berätta mera om kyrkans mission för behövande ute i världen.

Kaldén avsåg att starta en syförening, där kvinnorna kunde förfärdiga handarbeten, som skulle säljas vid en kommande samling och kallades prästfesten. För att damerna skulle se i höstmörkret och kunna gå mellan hemmet och prästgården, valde Kaldén en tid med fullmåne. Bilar fanns ju inte och knappast ens cyklar. Hästarna stod hemma i stallet för att vila och hämta krafter till morgondagens arbete.

Nutida prästfest bjuder på traditionell auktion, där Karl-Åke Andersson svingar klubban över numrerade brödkakor, som utgör ett lotteri, handarbeten och skördealster. Jörgen Hasselblad medverkar och framför pianomusik. Arne Björklund - officiant och syföreningens stöttepelare – håller andakt.