2015-10-21 06:00

2015-10-21 06:00

Världsmusiker i kyrkan

KULTURKALASET: Göran Söllscher avslutade programmet

”Från Bach till Beatles” stod det i programmet, men det hade ingen talat om för Göran Söllscher. Därför blev det en mer spontan konsert än vad han hade tänkt sig, vilket bara gjorde det än mer imponerande.

Redan på 70-talet utropades gitarrvirtuosen till inofficiell världsmästare i klassisk gitarr. Att takterna sitter i bevisas vid söndagens konsert i Kristinehamns kyrka.

Han glider in, slår sig ner och börjar spela som om det vore den naturligaste sak i världen. Och när han spelar ser det ut som om att det är det också. Han behärskar sitt instrument till fullo och tycks vara oförskämt musikalisk. Precis som pojken vid sin orgel i Mälarökyrka blandar han Bach och Beatles.

Han flirtar också med publiken i form av Per Olof Johnsons svit Wermlandia och Lillebror Söderlundhs En valsmelodi.

Två duellanter

En stor del av programmet består av Bach, men han har även tagit med ett stycke av Silvio Leopold Weiss som var samtida med Bach. Tydligen brukade de båda träffas och tävla i improvisationer. Då slår det mig att det skulle vara kul att se en gitarrduell mellan Göran Söllscher och Yngwie Malmsten. Båda är världsartister på samma (nåja) instrument, men i olika genrer. Det skulle kunna bli en kul konsert.

Det är ganska många som sökt sig till kyrkan den här kvällen, men var är ungdomarna? Musikskolan har en uppsjö av unga gitarrister som säkert kunde ha inspirerats av en så duktig musiker.

Förband till Göran Söllscher var en annan virtuos, Sebastian Näsström. Han demonstrerade sin skicklighet på elbas och bevisade att det inte bara är ett kompinstrument.

Redan på 70-talet utropades gitarrvirtuosen till inofficiell världsmästare i klassisk gitarr. Att takterna sitter i bevisas vid söndagens konsert i Kristinehamns kyrka.

Han glider in, slår sig ner och börjar spela som om det vore den naturligaste sak i världen. Och när han spelar ser det ut som om att det är det också. Han behärskar sitt instrument till fullo och tycks vara oförskämt musikalisk. Precis som pojken vid sin orgel i Mälarökyrka blandar han Bach och Beatles.

Han flirtar också med publiken i form av Per Olof Johnsons svit Wermlandia och Lillebror Söderlundhs En valsmelodi.

Två duellanter

En stor del av programmet består av Bach, men han har även tagit med ett stycke av Silvio Leopold Weiss som var samtida med Bach. Tydligen brukade de båda träffas och tävla i improvisationer. Då slår det mig att det skulle vara kul att se en gitarrduell mellan Göran Söllscher och Yngwie Malmsten. Båda är världsartister på samma (nåja) instrument, men i olika genrer. Det skulle kunna bli en kul konsert.

Det är ganska många som sökt sig till kyrkan den här kvällen, men var är ungdomarna? Musikskolan har en uppsjö av unga gitarrister som säkert kunde ha inspirerats av en så duktig musiker.

Förband till Göran Söllscher var en annan virtuos, Sebastian Näsström. Han demonstrerade sin skicklighet på elbas och bevisade att det inte bara är ett kompinstrument.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.