2015-09-09 06:00

2015-09-09 06:00

Strängar och blås till hösten

KULTUR: Blandat program hos konsertföreningen

Konsertföreningen gör sitt bästa för att skämma bort kristinehamnarna med fin musik. Höstens tre konserter bjuder på varierande stilar och instrumentering.

Först ut under hösten är gitarristen Celia Linde som spelar i Österviks kapell söndagen den 20 september. Hon har tidigare framträtt som solist i New York, London och Stockholm, men nu är turen kommen till Kristinehamn. Hennes program har fått rubriken Orientaliska pärlor och sydamerikanska guldkorn.

En dryg månad senare, den 25 oktober, är det dags för årets privilegiedagskonsert. Äran har i år tillfallit hemmasonen och pianisten Marcus Gunnarsson. Efter att ha lärt sig grunderna vid den kommunala musikskolan har han senare fortsatt sin utbildning vid Geijerskolan och Musikhögskolorna i Örebro och Malmö. Han har en kandidatexamen i musikalisk gestaltning från Örebro och en konstnärlig masterexamen från Malmö.

Marcus Gunnarsson har de senaste åren varit engagerad som solist vid flera evenemang i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg. Privilegiedagskonserten kommer att innehålla musik av Alban Berg och Paul Hindemith, men också av dåtida storheter som Wolfgang Amadeus Mozart och Johann Sebastian Bach. Platsen för konserten är församlingshemmet.

Höstens tredje konsert genomförs den 15 november på Kristinehamns konstmuseum. För musiken svarar Degerfors musikkår under ledning av Barbara Persson. Om höstens tidigare musiker kan betraktas som ganska unga är musikkåren den raka motsatsen då den har anor sedan 1880-talet. Dagens musiker är förvisso av senare datum.

Flera av medlemmarna i Degerfors musikkår är från Kristinehamn, bland annat kårens ordförande Patrik Rydbeck. Kåren har cirka 40 medlemmar däribland en imponerande slagverkssektion.

Först ut under hösten är gitarristen Celia Linde som spelar i Österviks kapell söndagen den 20 september. Hon har tidigare framträtt som solist i New York, London och Stockholm, men nu är turen kommen till Kristinehamn. Hennes program har fått rubriken Orientaliska pärlor och sydamerikanska guldkorn.

En dryg månad senare, den 25 oktober, är det dags för årets privilegiedagskonsert. Äran har i år tillfallit hemmasonen och pianisten Marcus Gunnarsson. Efter att ha lärt sig grunderna vid den kommunala musikskolan har han senare fortsatt sin utbildning vid Geijerskolan och Musikhögskolorna i Örebro och Malmö. Han har en kandidatexamen i musikalisk gestaltning från Örebro och en konstnärlig masterexamen från Malmö.

Marcus Gunnarsson har de senaste åren varit engagerad som solist vid flera evenemang i Malmö, Köpenhamn och Helsingborg. Privilegiedagskonserten kommer att innehålla musik av Alban Berg och Paul Hindemith, men också av dåtida storheter som Wolfgang Amadeus Mozart och Johann Sebastian Bach. Platsen för konserten är församlingshemmet.

Höstens tredje konsert genomförs den 15 november på Kristinehamns konstmuseum. För musiken svarar Degerfors musikkår under ledning av Barbara Persson. Om höstens tidigare musiker kan betraktas som ganska unga är musikkåren den raka motsatsen då den har anor sedan 1880-talet. Dagens musiker är förvisso av senare datum.

Flera av medlemmarna i Degerfors musikkår är från Kristinehamn, bland annat kårens ordförande Patrik Rydbeck. Kåren har cirka 40 medlemmar däribland en imponerande slagverkssektion.