2015-06-26 06:00

2015-06-26 06:00

Gjutarns pojke minns sin barndom

NY BOK: Lars Wredberg ger ut bok om uppväxten i Sanna

Lars Wredberg var 17 år när han flyttade från Kristinehamn. Sedan dess har han levt ett intressant liv med många internationella uppdrag inom atombranschen, men Kristinehamn har en given plats i hans minne.

– Det är nästan konstigt vad kristallklart jag minns vissa saker från 30- och 40-talen, säger han när han är på besök i sin uppväxtstad.

De som vill dela hans minne eller kanske till och med finns med på ett hörn har nu chans att köpa hans bok som kommer ut i morgon. Den heter ”Gjutarns pojke” och är utgiven på Norlén & Slottner förlag.

– Jag började skriva för flera år sedan, berättar Lars Wredberg. Tanken var att barn, barnbarn och vänner skulle få en inblick i hur hans uppväxt hade varit.

Lars Blomkvist fick läsa någon vald del och han lyckades övertala Lars Wredberg att ge ut sina minnen i bokform. Uppdraget gick till förläggare Sten Slottner och nu finns den klar på Skeppsakademins bokdisk. I morgon, lördag kommer författaren att finns på plats för signering.

Många namn

Boken innehåller många namn, det var ingen försäljningsstrategi utan det var minnesbilder som kopplades ihop med namngivna personer.

Ett kapitel handlar om Sannaskolan som inte längre finns, ett annat om det vackra Kristinehamn. Det är skrivet både tankeväckande och underhållande. Lars Blomkvist som puffade på för att de skulle bli en bok har skrivit förordet.

Om det blir ytterligare en bok med minnen är oklart men Lars Wredberg ser lite finurlig ut, så vem vet. Kanske kommer den då att handla om hans år inom atombranschen. Efter utbildning till civilingenjör vid Tekniska högskolan i Stockholm har han arbetat vid Kungliga Vattenfall, Studsvik, Ågesta. Han har jobbat med OECD-projekt vid en plutoniumfabrik, han har varit säkerhetschef vid Asea Atom, han har jobbat med ”sitt” kärnkraftverk Barsebäck, varit safeguard vid IAEA i Wien, bara för att nämna en del på meritlistan. De sista tio yrkesverksamma åren var han konsult, mestadels i Ryssland och Ukraina. Han var 79 år när han slutade arbeta. Sedan 38 år tillbaka är han bosatt i Wien och har även ett boende i Salzburg.

Trivs i Wien

Han har inga planer på att återvänta till sin uppväxtstad men han försöker planera in ett besök i Kristinehamn varje år.

Nog har han stoff till ytterligare en bok, nu när barndomen är avklarad.

– Det är nästan konstigt vad kristallklart jag minns vissa saker från 30- och 40-talen, säger han när han är på besök i sin uppväxtstad.

De som vill dela hans minne eller kanske till och med finns med på ett hörn har nu chans att köpa hans bok som kommer ut i morgon. Den heter ”Gjutarns pojke” och är utgiven på Norlén & Slottner förlag.

– Jag började skriva för flera år sedan, berättar Lars Wredberg. Tanken var att barn, barnbarn och vänner skulle få en inblick i hur hans uppväxt hade varit.

Lars Blomkvist fick läsa någon vald del och han lyckades övertala Lars Wredberg att ge ut sina minnen i bokform. Uppdraget gick till förläggare Sten Slottner och nu finns den klar på Skeppsakademins bokdisk. I morgon, lördag kommer författaren att finns på plats för signering.

Många namn

Boken innehåller många namn, det var ingen försäljningsstrategi utan det var minnesbilder som kopplades ihop med namngivna personer.

Ett kapitel handlar om Sannaskolan som inte längre finns, ett annat om det vackra Kristinehamn. Det är skrivet både tankeväckande och underhållande. Lars Blomkvist som puffade på för att de skulle bli en bok har skrivit förordet.

Om det blir ytterligare en bok med minnen är oklart men Lars Wredberg ser lite finurlig ut, så vem vet. Kanske kommer den då att handla om hans år inom atombranschen. Efter utbildning till civilingenjör vid Tekniska högskolan i Stockholm har han arbetat vid Kungliga Vattenfall, Studsvik, Ågesta. Han har jobbat med OECD-projekt vid en plutoniumfabrik, han har varit säkerhetschef vid Asea Atom, han har jobbat med ”sitt” kärnkraftverk Barsebäck, varit safeguard vid IAEA i Wien, bara för att nämna en del på meritlistan. De sista tio yrkesverksamma åren var han konsult, mestadels i Ryssland och Ukraina. Han var 79 år när han slutade arbeta. Sedan 38 år tillbaka är han bosatt i Wien och har även ett boende i Salzburg.

Trivs i Wien

Han har inga planer på att återvänta till sin uppväxtstad men han försöker planera in ett besök i Kristinehamn varje år.

Nog har han stoff till ytterligare en bok, nu när barndomen är avklarad.